Régi temetők Szombathelyen

Szombathelyen kilenc, nem használt temető van, amelyek olykor több százéves sírokat is őriznek. Közülük az egyik legszebb a Szent Gellért és a Rumi út kereszteződése mellett fekszik. Itt készült képgalériánkkal emlékezünk meg elhunytainkról.

A sírkert egykor Gyöngyösszőlős falu temetője volt, évtizedekkel ezelőtt zárták be, azóta már nem temetkeznek ide, a látogatók előtt természetesen nyitva áll. A temető nem áll műemléki védettség alatt, pedig megfontolandó lenne, néhány síremléken még az 1860-as évszám is látszik. Hiába teltek el évtizedek, a sírokat gondozzák a hozzátartozók, Mindenszentek környékén a virágok mellett a mécsesek is megjelennek.

Szent Gellért utcai temető
Szent Gellért utcai temető
Mészáros Zsolt

A város egyébként sírkertként akarja megőrizni a régi temetőket, nem tervezik, hogy felszámolják azokat. Pedig van olyan temető, például a Petőfi-telepen és Kámonban, ahol már csak egy-két sírkő található. A város több mint tíz éve határozta el, hogy folyamatosan gondozza a régi sírkerteket, a munka eredménye szemmel látható.

A régi temetőkben sétálva nem csak az elhunytak emlékének adózhatunk, de városunk múltjának egy szelete is elénk tárul. Sétáljunk egyet Gyöngyösszőlős régi temetőjében.

Szent Gellért utcai temető
Szent Gellért utcai temető
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kétezer éves csend

Gondozatlanságában is gyönyörű a Szent Márton Temető. Megsüllyed, félig kidőlt évszázados sírkövek, keresztek, amiken már a név sem látszik, de még mindig üzennek. Emlékezésre szólítanak fel. Nézze meg fotógalériánkat!

Sírtúra a nagyvilágban - Temetőnéző képgalériák

Hat ország egy-egy temetőjébe kalauzoljuk Olvasóinkat egy csendes, virtuális sétára. Más kultúrák, más szokások, de a halottaikról mindenhol megemlékeznek az emberek. Nézze meg, hogyan!

Gyertyák a Jáki úton

Mikor a legszebb a temető? Tavasszal, amikor minden sír tele van virággal, vagy ilyenkor, mindenszentekkor a sok remegő gyertyalánggal?

Sírok és dalok a Szent Márton temetőben

Nekünk szombathelyieknek a Szent Márton úti temető (lehetne) a nagy sírkertünk, feltéve, ha...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria