Percről percre a 2018. februári, szombathelyi közgyűlésről

21:16 És itt a vége

A következő rendes közgyűlés, április 26-án lesz.


21:10 Lassan itt a vége

Most kisebb ügyekről szavaznak.


20:50 Két ülés közti beszámoló

Molnár emlékeztet, hogy régebben már érdeklődött arról, hová tűnt a volt Szentlélek patika védett bútora Megtaláltuk a szombathelyi Szentlélek patika műemlékbútorait 2015. November 08. 18:03 , Választ négy hónap alatt sem kapott. A polgármester megkéri a jegyzőt, nézzen utána.

Lendvai Ferenc javasolja, legyen egy telefonvonal, ahol be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakókat és erre a jelenlegi a kátyúvonal is alkalmas lenne. És erre legyen mód a városi honlapon is.


20:45 Választási bizottság

Aztán megválasztják a szombathelyi választási bizottság tagjait, mégpedig egyhangúlag: Horváth Kornél, Dr. Hollósy Tamás, Dr. Szabó Zsolt-


20:30 Ügyvezetőket neveznek ki

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft-ről, és a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft-ről van szó.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-nél ezt elhalasztották. Illés azt mondja, hamarosan úgyis rendkívüli ülés lesz.

Februári közgyűlés, délelőtt
A jobboldal figyel
Vágvölgyi Bálint

Balassa kérdezi, mi lesz a Haladás-stadion üzemeltetésével, lassan itt van február vége, és addig szól a jelenlegi szerződése a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-nek. Illés azt mondja, folyamatos tárgyalások vannak a sportszervezetekkel, ezek alapján elkészül a cégüzleti terve, és akkor döntenek majd.

Hozzáteszi, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. valószínűleg csak a műszaki üzemeltetést végzi majd, ezért oda nem sportszakember kell majd.


19:45 Biciklizni a Jókai-parkban?

Ha jól értjük, aszfaltozott kerékpárutat akarnak építeni a Jókai-parkban, több képviselő szerint sem szerencsés ez, főleg azért, mert fákat is ki kellene vágni.

Balassa kérdezi, látta-e a városi főkertész a tervet, és javasolja, a napirendet hozzák vissza a következő közgyűlésre. Ehhez csatlakozik Nemény András is, Molnár Miklós megemlíti, hogy az út visszafelé az amúgy is szűk Jókai úton át vezet. Egy kaposvári cég megtervezte, amúgy leszarja, mi lesz itt - mondja.

Közben nagy vita robbant ki az ügyből, mindenki egyszerre beszél.

Leveszik a napirendről, és majd visszahozzák.


19:40 Csapláros Andrea marad a múzeum igazgatója újabb öt évre

Miután átléptek gyorsan három napirendi ponton, Koczka Tibor bejelentette, hogy a Savaria múzeum igazgatói pályázatán egyedül a jelenlegi igazgató indult, és meg is szavazzák. Puskás javaslatára 200 ezer forinttal emelik a bérét, ami így bruttó 800 ezer forint lesz.


19:35 Sok mindent el akarnak adni

200 millió forint értékben akarnak ingatlanokat eladni az idén. Köztük sok olyat, amit már egy éve is hirdettek. Később részletezzük őket.


19:30 Itt a szavazás a költségvetésről

Közel két órás, apró részletekbe belemenő vita után szavazgatnak a módosító indítványokról, az ellenzékieket elutasítják. A költségvetést megszavazzák.


19:15 És még mindig a költségvetés

Folytatják, kisebb módosításokat javasolnak sorra a képviselők. Mindkét oldalról.


18:45 Még mindig a költségvetés

Tényleg sorban jönnek a képviselők javaslatai, Horváth Soma az építési engedéllyel rendelkező új parkolókat építtetné meg, és több pénzt adna a Savaria Karneválra. Többen is utakat, járdákat újíttatnának fel.

Úgy tűnik, Puskás megunta, kijelenti, hogy a képviselők mindenhez (is) értenek, ezért örül, hogy ő is képviselő.


17:45 És itt az idei költségvetés

Puskás röviden összefoglalja, mi már megírtuk Nincs nyoma a stadionüzemeltetésnek Szombathely 2018-as költségvetésében 2018. February 14. 10:52 . Molnár Miklós hozzáteszi, mínusszal zárják a tavalyi évet, ami azt jelenti, hogy az idén ez duplán jelenik meg. És ha ezt tovább görgetik, abból már nehéz lenne kiszállni.

Februári közgyűlés, délelőtt
A baloldal gombolkozik
Vágvölgyi Bálint

Nemény kijelenti, ez biztos, nem az ő igényeik szerinti. Ez nem a lehetőségek, hanem nadrágszorító költségvetése. Az egymilliárdos útfelújítás helyett most csak 400 millió van tervezve, és kérdezi, melyik utakat hagyják ki. Megemlíti a 820 milliós szolidaritási adót, amit csak úgy elvonnak.

Kijelenti, a stadion üzemeltetése sokkal többe kerül majd, mint amennyi az anyagban szerepel. A Szomhull esete is kérdéses, és az uszodánál sem pontos a 90 millió, ami biztosan több lesz. Az is biztos, hogy a kisebb tételek is többe kerülnek majd, ezt már tapasztalták. Kérdezi, van-e esély, hogy felmentést kapjanak a szolidaritási adó alól, ha sikerülne, megoldódnának a gondok.

A polgármester örül, ha szolidaritási adót kell fizetni, mert ez azt jelenti, hogy jól megy a városnak.

Nagyon apró javaslatokkal jönnek a képviselők, még az utolsó pillanatban.

Lendvai Ferenc közben arról beszél, hogy sok utca újul meg az idén, és türelmet kér a lakosságtól. Azt mondja, ha ennél több lenne, már nem lehetne közlekedni a városban. Az ellenzék az útépítések elmaradását kritizálta, egymilliárd helyett 400 millió van erre a költségvetésben.


17:35 Módosítják a tavalyi költségvetést

Nemény azt mondja, reális képet fest a gazdálkodásról, de hiányolja a hulladékgazdálkodásról szóló adatokat. Ahogyan mi is írtuk Nincs nyoma a stadionüzemeltetésnek Szombathely 2018-as költségvetésében 2018. February 14. 10:52 , 550 millióval tartozik az állami hulladékgazdálkodó a SZOVÁ-nak, és csak remélni lehet, hogy ki is fizetik.

Puskás azt mondja, erre van egy írásbeli ígéretük. Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármester elmondja, a vagyongazdálkodásból kevesebb pénz jött be, ezért van hiány. Eddig csak a második negyedévet fizették ki, de úgy bíznak abban, hogy a többit is kifizeti az állami hulladékgazdálkodó.


17:30 Esélyegyenlőségi támogatás

Ami valójában egy tehetséggondozás, vagyis ezt mondták az előző ülésen. Mi is írtunk róla Évi félmillió forint értékű támogatással segítenek évente öt gyereket Szombathelyen 2017. December 28. 15:17 . Most a részletekről döntenek, később bővebben kifejtjük majd.

Nemény András el is mondja, hogy decemberben még előkészítetlennek tartották, de most már egy kidolgozott anyagot kaptak, és támogatják. Meg is szavazzák.


17:05 Még mindig az egészségügyi központ

Folytatódik a vita, de nincs kétségünk, hogy a végén megszavazzák az előterjesztést.

Megszavazták.


15:50 A kisebb egészségügyi központról

Erről írtunk már, most arról kell dönteni, hogy visszamondják az első támogatást, mert nem kehet megvalósítani, és beadják az új pályázatot, ami egy kisebb épületről és kevesebb parkolóról szól.

Ezért nem tudnak átköltözni a Kiskar utcai rendelőkből az orvosok, és ezért felújítják ezt a rendelőt is.

Nemény azt kéri, hogy álmokról ne tartsanak sajtótájékoztatót, mert utána magyarázkodhatnak. Ez egy jó projekt, de azért nem sikertörténet, hogy több mint 300 milliót vissza kell utalni. Nem meglepő, hogy a Kiskar utcai orvosok csalódottságuknak adtak hangot Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba 2018. February 06. 06:36 . Kéri, tegyenek kísérletet, hogy minél nagyobb legyen az épület, és szeretné, ha levonnák a tanulságokat, mert hasonló történt a városháza elmaradt felújításánál Duplájába kerülne a szombathelyi városháza felújítása, inkább kihagyják 2017. November 07. 10:49 is.

Februári közgyűlés, délelőtt
Ez még az elején történt
Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós kijelenti, kifizetnek 35 milliót, ezt nem lehet elszámolni az új pályázatban. Javítja a helyzetet, hogy az új terveket a tervező ingyen megcsinálja, de ezt a 35 milliót elveszítették.

Nagy vita van, hogy ez siker vagy nem, Tóth Kálmán azt mondja, meg kellene érteni, hogy egy országgyűlési képviselő és egy polgármester szavainak súlya van, és csak olyanról tartsanak sajtótájékoztatót, amit meg is lehet valósítani.

Nemény András javasolja, hogy különítsenek el 70 milliót a Kiskar utcai rendelő normális felújítására, most 13 millió van rá.


15:25 Stroke megelőző programot indítanak

Kezdődik a délutáni szakasz. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója tájékoztat, évente 50 ezer ember kap stroke-ot, 17 ezer azonnal meg is hal. Mintegy 60 ezer ember van az országban, akik túlélt stroke miatt lettek rokkantak.

A megelőzése nem orvosi, hanem népegészségügyi feladat, de a program az időbeni felismerősről és a gyors kezelésről szól. Szombathelyen minden eszköz megvan a gyors és eredményes kezeléshez, sok múlik azon, milyen gyorsan hívják a mentőket. Három, négy és fél óra az az idő, ami alatt eredményes lehet a kezelés.

A program lényege, hogy az emberek ismerjék fel a stroke-ot, ma csupán a betegek 4,5 százalékánál tudnak eredményes kezelést végezni. Ahhoz, hogy a lakosság időben felismerje a betegséget, felkészültség kell, és ebben segít a program.

Nemény András azt mondja, ez egy maradéktalanul támogatandó program, ami jó továbbvitele a Segítés városa programnak. Kéri, hogy a megelőzéssel kapcsolatban is legyen felvilágosítás, tájékoztatás. Puskás egyetért.

Egyhangúlag elfogadták.


13:40 Itt az ebédszünet

15:15-kor folytatják.


12:55 Modern Városok program megint

Ez a Gothard-kastély felújítását, a Szent Márton Lovas Sport, Hagyományőrző és Rendezvényközpont megépítését, valamint a Késmárk utcai teniszcentrum fejlesztését jelenti. Most egyelőre tervekről és koncepciókról van szó.

Nemény András kérdezi, a szombathelyi fejlesztések közül melyik készül el uniós, és melyik hazai forrásból. Hazai forrásnál ugyanis nagyobb a mozgáslehetősége az önkormányzatnak, hogy olyanra költsék, amire tényleg szükség van.

Közben kiderült, hogy Szombathely kiesett Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatból, a második körbe Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább.

És ezt most Koczka Tibor is bejelenti a közgyűlésben. Puskás azt mondja, nem vallottunk szégyent, ez nem azt jelenti, hogy nem hajtják végre az elképzeléseket, talán lassabban.

Februári közgyűlés, délelőtt
Koczka Tibor bejelentette
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly azt mondja, a Modern Városok programba próbálnak útfelújításokat is betenni, az EU-pályázatok ezt nem támogatják olyan magas adóerő-képességű városnál, mint Szombathely. Több tízmilliárd forintnyi beruházás valósul meg hazai forrásból - teszi hozzá.

Molnár Miklós azt mondja, két nagy beruházás a SZOVA projektje, és meg is valósulnak. Illés kijelenti, egy koncepció alapján nyújtották be a pályázatokat, a komplett tervezés nemsokára indul.

Tóth Kálmán szerint sokkal szükségesebb projektekre kellene használni a pénzt, és felhívja a figyelmet, hogy eddig egyetlen beruházás sem fért bele az eredeti költségkeretbe. És, hogy a majdani üzemeltetés költségeit is meg kell tervezni.

A részletekre később visszatérünk.

Megszavazták, indulhat a tervezés.


12:25 Erősítik a szombathelyi identitást

Másodszor van ez a program Szent Mártonnal akarják Szombathelyen tartani vagy hazacsalogatni a fiatalokat 2017. December 12. 10:52 a közgyűlés előtt, a lényege, hogy a gyerekeket neveljék úgy, hogy ismerjék a szombathelyi értékeket. Kelemen Krisztián javasolja, hogy az itt születő gyerekek 30 ezer forintnyi készpénzt kapjanak, amivel akár a babakötvényt is indítani lehet.

Nemény szerint a törekvés jó, de nem mindegy, hogyan. Elfogadja, hogy egy munkacsoport döntsön a részletekről, ez a jó irány. De bármilyen döntést hoznak, mellé kell tenni a költségvetési forrást. Horváth Soma kifogásolja, hogy a minden háztartásba kiküldendő anyagban benne van minden intézményvezető neve, kivéve Jordán Tamásé.

Úgy tűnik, a tervet egyébként mindenki támogatja.

Koczka Tibor az Európa Kulturális Fővárosa pályázatról beszél, azzal, hogy az is része lehet az indentitást erősítő programnak.


12:15 Itt a szavazás a Stop Soros!-ról

Balassa javaslatait elutasítják, a többi ellenzéki javaslatot is. Az eredeti javaslatot 11 szavazattal elfogadták, a baloldal és Balassa Péter nem szavazott.


11:50 És még mindig a sorosozás

Rettegi Attila (Fidesz) szerint a Fidesz kommunikációja az elejétől ugyanaz, a menekülteket be kell fogadni, a migránsokat nem. És arra céloz, hogy az MSZP az elején mindenkit be akart fogadni, és szögesdróttal kampányoltak a közgyűlésben a kerítésépítéskor. Kijelenti, aki egyetért azzal, hogy Magyarországon biztonság legyen, az megszavazza, aki nem, az nem szavazza meg, de utóbbiaknak nehéz lesz kiállniuk ezzel a nyilvánosság elé.

A fideszes képviselők nagy beleéléssel győzködik a közgyűlést, úgy tűnik, tudnak valamit, közben számolunk, van esély a határozat elutasítására.

Lendvai kijelenti, aki nemmel szavaz, az a kerítés elbontására szavaz.

Amíg a szombathelyi közgyűlésben döntenek a Soros-tervről, addig legyen itt egy friss adat a migrációról

A rendőrség tette közzé.

Nemény szerint az igazi magyar érdek az,hogy ne engedjék, hogy a fideszes rokonok ellopják az uniós pénzeket. A menekültek most nem a kerítés miatt nem jönnek, hanem azért, mert egy megállapodás alapján Törökország nem engedi őket tovább. Kijelenti, egyetlen ember van, aki folyamatosan azt mondta, a menekülteket be kell fogadni, ő pedig Ferenc pápa. Kérdezi, lesz-e Stop Ferenc pápa törvény is?

Kántás is megismétli, ne mossák össze a menekülteket és a migránsokat. És a kormány álláspontja végig következetes volt.

Szuhai Viktor az előterjesztés egy mondatát idézi, nem akarják, hogy félelem uralja el a településeket. Szuhai szerint ezt a félelmet egyedül a Fidesz gerjeszti, és ha nem kampánypropagandáról lenne szó, akkor az ügy a bűnmegelőzési bizottságra tartozna. Kérdezi, tárgyalta-e a bizottság az előterjesztést. És kér, hogy Takátsné Tenki Mária olvassa fel a Soros-Tervből azt a részt, hogy Soros György migránsok milliói akarja betelepíttetni Magyarországra.

Balassa közben módosításokat javasol. Kelemen Krisztián kikéri magénak azt a kijelentést, hogy az ellenzéknek nem fontos a biztonság, mert épp a Fidesz szavazta le azokat a javaslatokat, amiket a lakosság biztonságát lehetett volna javítani. Kéri, hogy a polgármester nyomtassa ki a Soros-tervet és osszák ki, hogy érdemben lehessen róla tárgyalni.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) szerint látszik, mennyire nem vall egyforma értékrendet a két tábor. Szerinte a Soros-terv szerint évente 15 ezer eurót kell adni a migránsoknak, két éven át. Kijelenti, a balliberális média nem tudósít olyan eseményekről, amik Nyugat-Európában megtörténnek.


11:20 Még mindig a sorosozás

Sátory Károly (Fidesz) szerint a Jobbik már nemzeti. Czeglédyzik egyet, és szerinte, ha a baloldal lett volna kormányon, akkor várják a brüsszeli parancsot. Nem képviselve a nemzeti érdekeket, de ők kiállnak, hiszen már ezer évig védták Európát. A baloldal miatt átjáróház lett volna az ország, Szombathelyen azért nincs migráns, mert nem a baloldal kezében van a hatalom.

Szerinte Orbán folyamatosan harcol és győz, ki kell állni mellette, hogy folytatni tudja a harcot.

Puskás arról elmélkedik, hogy a régi kerítés a magyar emberek mozgását akadályozza, az új pedig megvédi őket. Azt mondja, nem akarnak olyan embereket beengedni, akik nem tartják be a törvényeinket, és szerinte erről szól a törvénycsomag.

Februári közgyűlés, délelőtt
Molnárnak nem tetszik a dolog
Vágvölgyi Bálint

Takátsné Tenki Mária Európa végét látja, és nem érti, mi lenne a veszélye a törvénycsomagnak. Meg kell világítani a nemzetközi vonatkozásokat, amikben hatalmas átverés van. A bevándorláshoz pénz, a karitatív szervezetek kihasználása kell. Az átverés az, hogy a háborús menekültekhez csatlakozva tömeges bevándorlás indult el, és valakik támogatásával. Erre mondja a magyar kormány, hogy ezt ne. Kijelenti, a Soros-terv arról szól, hogy tömegével jöjjenek a bevándorlók, és őket kötelezően be kellene fogadnia Magyarországnak.

A polgármester kijelenti, a holocaust idején a magyar állam nem védte meg polgárait, most megvédi.

Nemény Sátorytól kérdezi, hol látott MSZP-s vezetésű városokban menekültekkel teli munkásszállókat. Kijelenti, aki gyűlöletet gerjeszt, az gyűlölet által fog elveszni. Kérdezi, melyik civil szervezetre gondol, a TASZ-ra, akik Orbán Viktort védte, a Levegő Munkacsoportra, akikhez Hende Csaba fordult a Falco-ügyben. A felső határ nélküli kvótát egyetlen párt sem támogatta az országgyűlésben.

A közgyűlésnek a helyi ügyekkel kellene foglalkozni, nem ezzel az üggyel órákon át. Óriási zűrzavar van, most a valós menekülteket befogadják, közben a Európai Bíróságon megtámadták az erről szóló döntést.

Kecskés újabb felszólalását hallgatva egyre inkább az az érzésünk, hogy ő és társai a fakenews oldalakból tájékozódnak.

Balassa kérdezi: Ha egymillióan fognak illedelmesen kopogtatni, azokat is beengedik? Kijelenti, a Fidesz lebukott, azért találták ki ezt az egészet, közben az ország beleőrül az állandó sorosozásba.


10:40 Itt a soros sorosozás

A városvezetés támogatni akarja a Stop Soros! törvénycsomagot A Stop Soros durván roncsolni fogja a magyar demokrácia szövetét 2018. February 15. 08:38 , az ellenzék le akarta ezt vetetni a napirendről, de nem sikerült.

Nemény András szívesen látná, hogy a többi településen hogyan reagáltak erre, de tartalmi vitát nem lehet erről folytatni, nem a közgyűlés elé való. Biztos benne, ha nem a nyilvánosság előtt lehetnének, több fideszes képviselőnek sem tetszene. A közgyűlésnek a helyi ügyekkel kell foglalkoznia, ez kampánytéma, kiadták nekik, hogy meg kell szavaztatni.

Februári közgyűlés, délelőtt
Nemény szerint az a cél, hogy felkorbácsolják az indulatokat
Vágvölgyi Bálint

Kijelenti, mosolyog majd, ahogyan a fideszes képviselők védik majd az előterjesztést. Közben a miniszterelnök itthon morcoskodik, külföldön viszont mindent aláír és elfogad. Ez egy kommunikációs technika, célja, hogy felkorbácsolja az indulatokat. De kiderült, hogy mást tesznek, mint amit mondanak, két évig vitáztak 1300 menekültről, aztán fű alatt beengedték őket.

Kettős beszédet folytat a kormány, aminek újabb fejezete itt van előttük, Kampány van, kényes témák jönnek elő, mint a miniszterelnök vejének korrupciógyanúja, ezt akarják elfedni ezzel az üggyel. Javasolja, elsőként fogadják el, hogy a mindenkori miniszterelnök hozzátartozói ne lophassák el az uniós forrásokat, azokat a települések használhassák fel. Ha megállítottuk volna Brüsszelt, ma Szombathelyen nem lennének fejlesztések - fejezi be.

Puskás szerint a biztonság a legfontosabb dolog egy városban, 2010 óta minden szilveszterkor a Fő téren köszöntheti az új évet. A biztonság a legfontosabb dolog - ismétli meg. Aztán még kétszer. És tenni kell, ha ezt a biztonságot valami veszélyezteti. Aztán felmondja a Fidesz legújabb kommunikációs paneljeit, szerinte Nemény csúsztatott.

Kijelenti, Magyarország befogadja a valódi menekülteket, de azokat nem, akik nem kopognak az ajtón. Nemény felszólalását a kampány részének tekinti.

Lendvai Ferenc szerint most nem a helyi ügyekről, hanem országos ügyekről beszélnek. Örül annak, hogy a lányát este elengedheti egyedül, aztán arról beszél, hogy a migránsok 2015-ben megszállták a Keleti pályaudvart, és vonattal elindultak Szombathelyre. Komoly feladat lett volna, ha ide is érnek. Szerinte a kerítés miatt maradt meg a nyugalom, és ezt meg kell köszönni a kormánynak. Csodálkozik, hogy Balassa kiment a napirendről.

Horváth Attila szerint a polgármesternek igaza van, ha valaki segítséget kér, annak segíteni kell. De az emberek félelmére és gyűlöletére alapozott kampány eredményeként Öcsényben botrány tört ki, amit Orbán Viktor utólag támogatott. (Közben Balassa visszajött.)

Horváth azt mondja, a kormány szerint létezik egy titkos terv, egy háttérhatalom, akik hazánkra törnek. Ehhez képest a törvénycsomagban az szerepe, hogy akik ilyen tevékenységet folytatnak, fizessenek 25 százalékot ls minden rendben van. Ez így nem hazaárulás? - kérdezi. Javasolja, hogy az a politikus vagy párt, aki, ami valamikor Soros Györgytől támogatást kapott, azonnal távozzon a közéletből, így tiszta a dolog - mondja.

Kántás Zoltán (Fidesz) szerint létezik olyan kultúrkör, ahol a balliberális ellenzéket hazaárulónak minősítenék. Kijelenti, az EU nem támogatás, hanem strukturális alapokat nyújt, de ne felejtsék el, hogy Nyugat-Európa Magyarország haszonélvezője.

Februári közgyűlés, délelőtt
Sátory folyamatosan nemzeti érzelmekről beszélt
Vágvölgyi Bálint

Nekik a nemzetközi hálózattal van problémájuk, nem Sorossal, és ha ezt felvállalta, akkor adja hozzá az arcát is. Kijelenti, az ellenzék hazudik és csúsztat. Ezek a szervezetek egy nemzetközi hálózatra csimpaszkodva kormányellenes tevékenységet folytatnak, humanitárius köpönyegbe bujtatva.

Ezzel a szavazattal megerősítik a kormányt abban a sok munkában, amit az ország védelméért megtesz. Közben segíteni kell a rászorulóknak is, de a problémát nem kell idehozni.

Balassa szerint előtte Rogán Antallal beszélni kellett volna, a letelepedési kötvénnyel behozott 20 ezer emberről. A magyar lakosság a sorosozásba fog beleőrülni, amibe eddig 22 milliárdot tettek bele. Kijelenti, a Fidesz ebbe bele fog bukni, mert hazudnak, és ezt látják az emberek. Leírják, hogy elutasítják a Soros-tervet, közben csöndben végrehajtják, aztán idehozzák az anyagot, hogy tiltakozzanak ellen. Közben ez az ország Orbán Viktoré és Mészáros Lőrincé lesz. Javasolja, nézzék meg, hol vannak a titokban befogadott emberek - mondja.

Puskás szinte önvallomást tesz, a kampányban az ember olyat is mond, amit egyébként nem monda.


10:15 Tíz perc szünet


9:55 Még mindig napirend előtt

Kecskés László (Fidesz) szerint a Savaria Fórum nem volt kiegyensúlyozott, 2014-ben a választás előtt Ipkovich egész oldalas fényképével jelent meg. Szuhai Viktor (baloldal) a polgármester által az ülés elején bemutatott kiadványt emeli magasba, aminek az elején egy nagy Hende Csaba-kép van, és kéri, vizsgálják meg a kiadvány hátterét.

Javasolja, vegyék le napirendről a Stop Soros!-ról szóló ügyet, mert az egy kampánystratégia része. Horváth Soma azt mondja, a Savaria Fórumban annak idején minden polgármester-jelölt képe megjelent, ugyanakkora méretben.

Az ellenzéki javaslatokat elutasítják, köztük a közbeszerzési vizsgálóbizottságét is.

Februári közgyűlés, délelőtt
Az önkormányzat kiadványa
Vágvölgyi Bálint

9:20 Stop Elios!

Nemény András (baloldal) az új közvilágításról Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 beszél, támogatják, de csak azzal, ha olyan cégek végeznék, akik ellen nem nyomoz az OLAF 40 millió eurós szabálytalanságot találtak Orbán Viktor vejének közbeszerzéseinél 2018. January 12. 11:49 . Javasolja, állítsanak fel egy közbeszerzési vizsgálóbizottságot, ellenzéki vezetéssel, és azt is, hogy olyan cég ne nyerhessen, aki ellen vizsgálat folyik.

Tóth Kálmán (baloldal) javasolja, hogy ez a bizottság vizsgálja meg a csapadékelvezésre kiírt pályázatot is, mert gyanú merült fel.

Balassa Péter (Jobbik) szerint válaszúthoz érkeztek. Javasolja Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatójának azonnali visszahívását. Egy pletykáról beszél, miszerint egy politikai alku miatt mondott le a vezérigazgató menesztéséről A héten jöhet az újabb csörte a SZOVA és Szombathely polgármestere között 2018. February 05. 06:54 . A bérlakásépítésekről, a közlekedési koncepcióról, a krízis-alap támogatásáról is tárgyalni akar, ezek egy részét korábban már megígérték.

Kelemen Krisztián (baloldal) is a közlekedési koncepciót hiányolja, több egyéb javaslat mellett. Horváth Attila (baloldal) megint kéri, hogy a két ülés közti beszámolót tárgyalják az ülés elején.

Horváth Soma (baloldal) parkolási koncepciót szeretne, és kéri, hogy a jogerős építési engedéllyel rendelkező új parkolókat mindenképpen építsék meg az idén.

Nemény András tájékoztatást kér a hulladékgazdálkodás helyzetéről Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a polgármester most a cégvezetőt akarja kirúgni 2018. January 29. 09:59 , mert nem írták alá a szerződést, de a költségvetésben ennek nincs nyoma Nincs nyoma a stadionüzemeltetésnek Szombathely 2018-as költségvetésében 2018. February 14. 10:52 . Illés Károly alpolgármester (Fidesz) cáfolja, hogy döntés lenne a közvilágítás közbeszerzési pályázatról, ez az ügy még folyamatban van.

Balassa szerint április 8. után az MSZP a politika szemétdombjára kerül, Illésnek azt mondja, nehogy újabb ember kerüljön előzetesbe. Ipkovich György (baloldal) szerint Balassának dicséretes az önbizalma, nagyon drukkol neki, mert amíg ő a közgyűlésben van, a Jobbiknak nincs esélye. Kéri, hogy tárgyaljanak a Savaria Fórumról, mert jelenleg nincs a városnak lapja, a politikai, nem tárgyilagos lapok nem töltik be ezt a szerepet.

Februári közgyűlés, délelőtt
Balassa nagyot ment
Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szerint Balassa már kampányol, és kijelenti, valamikor minimálbérért focizott. Javasolja, hogy minden cégvezető tevékenységéről készüljön beszámoló, ezeket vitassák meg és vonják le a megfelelő következtetéseket. Ne csak egy cégről beszéljenek folyton.

Balassa bejelenti, ezért a kijelentésért bíróság elé viszi az alpolgármestert. Molnár azt mondja, Balassa a szokásos módon kapta a fizetését, de nem állítja, hogy az minimálbér volt.


9:12 Jön a választás

Puskás azt kéri a szombathelyiektől, hogy menjenek el választani április 8-án, mondjanak véleményt a politikusokról, a választás a demokrácia ünnepe.

Bemutat egy kiadványt, ami arról szól, hogy mit tett az önkormányzat eddig, és bejelenti, hogy ezt ezentúl évente megjelentetik.

Beszámol arról, hogy a SZOVA vezérigazgatója egy levelet írt neki, nem mindenben ért egyet annak tartalmával, kéri, hogy a következő közgyűlésen foglalkozzanak vele.

Azt is elmondja, hogy ma déli 12-kor döntenek arról, melyik három város jut tovább az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó versenyben. Javasolja, hogy a zárt ülésen tárgyaljanak a Styl-ügyről.


9:10 Tiszteletadás

Kezdődik, Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) megemlékezik Angyal László, a várásháza kommunikációs vezetője haláláról Elhunyt Angyal László, Vas Megye egyik legismertebb újságírója 2018. February 09. 13:15 , egyperces néma tiszteletadás.

Februári közgyűlés, délelőtt
Fekete zászló a városházán
Vágvölgyi Bálint

Hiába alkotja meg ma a város 2018-as költségvetését a közgyűlés, a városvezetés szerint ennél sokkal fontosabb, hogy politikai nyilatkozatban álljanak ki A szombathelyi városvezetés is beleáll a gyűlöletkeltő propagandába 2018. February 13. 20:15 a Fidesz legújabb, kampányszagú és a demokrácia szövetét erősen roncsoló A Stop Soros durván roncsolni fogja a magyar demokrácia szövetét 2018. February 15. 08:38 Stop Soros! nevű, törvényjavaslatnak álcázott agymenése mellett.

Ezzel kezdődik az év első közgyűlése, jóval később tárgyalnak majd olyan ügyekről, mint az eredeti terveknél kisebbre szabott új egészségügyi központról Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 vagy a költségvetésről Nincs nyoma a stadionüzemeltetésnek Szombathely 2018-as költségvetésében 2018. February 14. 10:52 .

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mert Szombathelyen nem olyan egyértelmű a Fidesz közgyűlési többsége, mint az ország városainak többségében.

Hamarosan kezdődik a közgyűlés, itt percről percre tudósítással, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről January 25. 08:55 közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet