Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy

Úgy tűnik, nem azt a hatást váltotta ki a MEKH lépése, amire számítottak, az ország közmű-cégeinek egyharmadánál gond lehet.

Molnár Miklós vezérigazgató alkalmatlanságáról szóló bizonyítékként hozták elő a csütörtöki városi közgyűlésen Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról 2020. June 25. 08:32 a fideszes képviselők a Szombathelyi Törvényszék június 22-i döntését A bíróság első fokon érvénytelenítette a Vasivíz vezérigazgatói kinevezését 2020. June 23. 15:14 , amiben a bíróság hatályon kívül helyezte Molnár kinevezését. A határozat azonban első fokon született, és nem jogerős, úgyhogy folytatása lesz.

Röviden az előzményekről

Molnár Miklós volt alpolgármester, városi képviselő vezérigazgatói alkalmasságáról már tavaly november elején kirobbant a vita Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 , a városvezetés többször is úgy nyilatkozott Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 , hogy nincs akadálya a kinevezésének. Molnár Miklóst december 17-én nevezték ki Molnár Miklós lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 2019. December 17. 11:37 január 1-i hatállyal a Vasivíz vezérigazgatójává.

Arról már sokat írtunk, hogy a Fidesz Molnár Miklóst tartja felelősnek azért, mert tavaly februárban elfogyott a közgyűlési többségük „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 , Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar, akkori polgármester le is árulózta Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 .

Molnár Miklós, még városi képviselőként
Mészáros D. Zsolt

Április elején derült ki Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 , hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatot indított a Vasivíznél, mivel a hivatal szerint Molnárnak nincs meg a vezérigazgatói poszt betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalata.

Horváth Attila alpolgármester akkor azt nyilatkozta, hogy semmilyen jogi aggály nem merül fel Molnár Miklós kinevezésével kapcsolatban. Egyrészt azért, mert Molnár megfelel a jogszabályi feltételeknek, másfelől a vonatkozó jogszabályi rendelkezés nem egy vezetőre, hanem együttesen, a cég valamennyi vezetőjére fogalmaz meg elvárásokat, amelyeknek a Vasivíz Zrt. megfelel. Atán a városháza is kiadott egy hasonló tartalmú közleményt.

Az ügy azonban haladt tovább, május 28-án a MEKH határozatot hozott, amiben másfélmillió forintra bírságolta a céget, és felszólította, hogy 90 napon belül állítsa helyre a törvényes működést, ami jelen esetben azt jelentené, hogy leváltják Molnárt, és a szükséges szakmai tapasztalattal rendelkező vezérigazgatót neveznek ki.

A döntés ellen, a 30 napos határidő betartásával, a Vasivíz a közigazgatási bírósághoz fordult, erről később bővebben.

Közben aztán a Szombathelyi Járásbíróság az egyik igazgatósági tag, Virányi Balázs keresete alapján hatályon kívül helyezte A bíróság első fokon érvénytelenítette a Vasivíz vezérigazgatói kinevezését 2020. June 23. 15:14 a szombathelyi közgyűlés Molnár kinevezéséről szóló határozatát, a döntés ellen a Győri Ítélőtáblához lehet fellebbezni.

A csütörtöki közgyűlésen a Fidesz-frakció kérdésére Nemény András polgármester azt mondta, a cég működését nem teszik kockára, megvárják a közigazgatási bizottság döntését. Ha az kedvezőtlen lesz a jelenlegi vezérigazgatóra, akkor másik vezérigazgatót kell kinevezni.

Még nagyon sokáig eltart az ügy

Itt tartunk most, arról, hogy mi is következhet ezután, Koczka Tibor városi képviselő, "civilben" a Vasivíz kommunikációs és marketing menedzsere beszélt a csütörtöki közgyűlés Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról 2020. June 25. 08:32 utáni sajtótájékoztatóján.

Koczka egy újságírói kérdés miatt tért ki az ügyre, közölte, hogy a Vasivíz alkalmazottjaként folyamatban lévő ügyről nem beszélhetne, de városi képviselőként, politikusként igen.

Mint mondta, azért tarja furcsának a Szombathelyi Törvényszék döntését, mert az a MEKH határozata alapján született, és a határozat ellen jelenleg közigazgatási bírósági eljárás zajlik.

Ha a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiuma úgy dönt, hogy a MEKH határozata jogsértő volt, akkor azt megsemmisítik, így a Szombathely Törvényszék döntése okafogyottá válik.

Ebben az esetben egyébként vége az ügynek, és minden marad a jelenlegi formájában.

Ha a Fővárosi Törvényszék visszautasítja a Vasivíz keresetét, vagyis a MEKH.nek ad igazat, akkor viszont az Alkotmánybíróságnál folytatódik a történet.

A Vasivíz ugyanis azt kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy ha érvényben hagyja a MEKH határozatát, akkor az ügyet továbbítsa az Alkotmánybírósághoz, mert a vonatkozó törvény nem fogalmaz egyértelműen.

Mi tesszük hozzá, hogy a Fővárosi Törvényszék határozata július 20. után várható a törvényi határidők betartásával. Tehát a lényeg:

Ha a Fővárosi Törvényszék elfogadja a Vasivíz keresetét, akkor Molnár maradhat a Vasivíz élén, ha nem fogadja el, akkor hosszú, akár évekig is elnyúló pereskedés kezdődik.

Visszaütött a politikai támadás?

Koczka Tibor a ügy politikai vonatkozásairól is beszélt. Erről is írtunk már Fideszes bosszú áll a Vasivíz ellen indított eljárás mögött? 2020. April 03. 16:34 , de most a közben megszerzett információkkal bővítjük.

Az világosan látszik, hogy a Fidesz és személyesen Hende Csaba országgyűlési képviselő, választókerületi elnök le akar számolni Molnár Miklóssal a tavaly év elején történtek miatt. Igaz, közben Molnárt kinevezték a Vasivíz vezérigazgatójává, lemondott közgyűlési mandátumáról, gyakorlatilag eltűnt a helyi politikából. Így most vele úgy lehet leszámolni, ha leváltatják a vezérigazgatói posztról.

És mivel a vízközmű-cégek vezetőinek alkalmasságáról szóló törvény valóban nem fogalmaz egyértelműen, ez jó lehetőségnek tűnhetett. Annál is inkább, mert a vízközmű-cégek felett a MEKH gyakorolja a hatósági jogokat, egyébként különleges jogállása van a cégnek, közvetlenül a parlament alá tartozik, nincs minisztériumi felügyelete. Ilyen hatóság a MEKH-en kívül csak egy van Magyarországon, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az NMMH.

A MEKH-et Dorkota Lajos vezeti. Dorkota 1998. június 18. és 2013. június 30 között fideszes országgyűlési képviselő volt, majd 2006 és 2013 között Dunaújváros alpolgármestere. 2011. január 1. és 2013. június 30. között kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, 2013. július 1-től a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke.

Dorkota Lajos
Forrás: castellum.do

2013-ban Hende Csaba, aki akkor honvédelmi miniszter volt, a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya kitüntetést adta át Dorkotának. Aki egyébként 153 millió forintot érő ingatlant bérel a budai várban úgy, hogy a havi 43 ezer forintos bérleti díjat is a hivatal állja. Erről itt írtunk Fideszes bosszú áll a Vasivíz ellen indított eljárás mögött? 2020. April 03. 16:34 részletesebben.

Dorkota egyébként jelenleg a dunaújvárosi választási körzet választókerületi elnöke, és annyiban hasonlít Hendével, hogy az önkormányzati választásokat ott is elveszítette a Fidesz, Dunaújvárosnak jobbikos polgármestere van.

Dorkota állítólag kiesett a párt felső vezetésének bizalmából, és igyekeznie kell, hogy talpon maradhasson. A MEKH-nél ugyanis június 30-án lejár az elnöki megbízatása, egyelőre nincs arról hír, hogy meghosszabbították-e a megbízást.

Nem várt következmények

Arra valószínűleg nem számítottak az ügy kirobbantói (amihez többek között a kormánypárti Kesmához tartozó megyei lapot is felhasználták), hogy az ügy túlnő a Vasivízen és Molnár Miklóson.

Kohuth Viktor, a Vasivíz korábbi vezérigazgatója
BZ

Koczka Tibor a már említett sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy amióta nyilvánosságra került az ügy, több önkormányzati és állami cégről is érkeztek bejelentések a MEKH-hez. Az elmúlt évtizedben ugyanis rendszeres volt, hogy szakmai tapasztalat nélkül nevezték ki a cégek vezérigazgatóit.

Koczka két ilyen céget nevezett meg. A Heves Megyei Vízmű Zrt-t, ahol a tanári diplomával rendelkező Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapítója a vezérigazgató. A másik cég pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., ahol szintén szakmai végzettség és tapasztalat nélkül ül a vezérigazgatói székben Bakondi György Patrik. A névnem véletlenül ismerős, ő a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának, Bakondi Györgynek a fia.

Sőt, ahogyan azt a városvezetés is többször nyilatkozta, a Vasivíz korábbi vezérigazgatójának, Kohuth Viktornak sem volt meg a szakmai tapasztalata, de ez ellen senki sem tiltakozott akkor.

Magyarországon 41 önkormányzati illetve állami tulajdonban lévő vízközmű-cég van. Információink szerint ezek közül 15 cégről érkeztek bejelentések a MEKH-hez. Ha a MEKH következetes akar lenni, és egyenlő mércével mér, akkor ennél a 15 cégnél is meg kell hoznia a törvényes működést megkövetelő határozatát.

Ha a Vasivíz ügyét precedensértékűnek veszik, akkor ennek a 15 cégnek is végig kell mennie azon az úton, ahol most a Vasivíz jár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra