Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A győri vagy a pápai repülőtér lesz a nyerő?

Hende Csaba szerint lesz repülőtér Szombathely térségében. Ha Vát és Porpác között nem, akkor vajon hol?

A honvédelmi miniszter csütörtökön, a Csaba utcai felüljáró átadásakor Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál 2012. October 18. 15:27 jelentette ki, hogy lesz repülőtér a térségben. Azóta is folynak a találgatások, hogy mire is gondolt. Mert azt nem mondta, hogy Vát és Porpác között A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek? 2012. September 05. 08:08 .

A lényeg a civil szóban van

Különben is, Orbán Viktor már többször is azt mondta Mit mondanak Orbán Viktornak a hangok a váti repülőtérről? 2012. October 04. 11:20 , hogy nem látják a kínai befektetők komoly szándékát, a kormány vissza is vonta a terv kiemelt státuszát Már nem kiemelt projekt a váti reptér 2012. August 17. 14:23 . Nem valószínű, hogy egy miniszter nyilvánosan ezzel a kijelentéssel szembe menne. Hende Csaba néhány hete lapunknak úgy nyilatkozott Hende: A váti repülőtér csak a beruházó szándékától függ 2012. September 01. 13:32 , hogy fontos a térségben a repülőtér, ehhez passzol egyébként szerdai kijelentése is.

A miniszteri bejelentés óta izzanak a telefonvonalak, és szavaira szedve elemzik Hende mondatait. A miniszter teher-repülőtérről beszélt, és arról, hogy azt a civil utasok is igénybe vehetik. A lényeg a civil szóban van, persze, az is lehet, hogy ez a katonák között mozgó politikus elszólása volt csupán.

De az is elképzelhető, hogy olyan repülőtérre gondolt, amit jelenleg katonák használnak. Van ilyen a térségben, alig 75 km-re Szombathelytől, Pápán. A pápai repülőteret ma a NATO használja, bő két éve a C-17 Hercules, óriási teherszállító gépek bázishelye.

Mit szólna a NATO?

A rendszerváltás előtt MIG-ek állomásoztak itt, de a MIG 21-esek és 23-asok nyugdíjba küldése óta nincsenek vadászgépek Pápán, hacsak a Herculesek kísérői nem szállnak le időnként. A pápai repülőteret az előző évtized közepén korszerűsítették, bővítették, úgy tudjuk, további bővítésének sincs akadálya. Minden megvan tehát ahhoz, hogy itt egy kereskedelmi részleg is működjön.

Más kérdés, hogy a NATO mennyire menne bele abba, hogy egyik legfontosabb közép-európai légibázisán civil gépek is megforduljanak, főleg, ha azok között személyszállítók is vannak. De Hende honvédelmi miniszterként biztos, hogy bőven tisztában a lehetőségekkel.

A másik lehetőség Győr, pontosabban Pér. A korábban sportcélokat szolgáló, Szombathelytől 110 km-re lévő péri repteret szintén az előző évtized közepén fejlesztették fel, új kiszolgáló és biztonsági létesítményeket, új kifutópályát kapott. Alapvetően a győri Audi használja, a fejlesztéseket is a cég finanszírozta.

Két és fél esélyes

Már korábban terveztek ide további bővítéseket, a reptér azonban természetvédelmi terület határán fekszik, így erre nem volt mód. Talán nem véletlen, hogy a közelmúltban feloldották ezt a tilalmat. Igaz, hogy az egyik természetvédelmi szervezet megfellebbezte a döntést, de nem valószínű, hogy igazat adnak nekik, a Natura 2000 szervezet ugyanis kimondottan kedvezőnek ítélte a repülőtér szerepét a környezetvédelemre.

Az újabb bővítéseket is az Audi finanszírozza majd, legalábbis erről szólnak a hírek. És egy nagyobb repülőtér csak nagyobb forgalommal működik rentábilisan, így nem lenne meglepő, ha újabb járatokat és további személyforgalmat engednének be is.

Szóval, két esélyes jelölt is van a térségi repülőtér szerepére. Biztosat egy hét múlva tudunk, de nem tartjuk valószínűnek, hogy a harmadikat, vagyis a Vát és Porpác közti tervet támogatná a kormány. Miért tenné, ha eddig nem tette?

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál

Lesz repülőtér a térségben – jelentette be Hende Csaba az ünnepségen. Részleteket nem árult el, a vasúti felül- és aluljáró már működik.

A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek?

Vadásznak és vadásztatnak a tervezett repülőtér területén. Orbán Viktor ezért mondta, hogy káros lenne a turizmus számára?

Hende: A váti repülőtér csak a beruházó szándékától függ

A honvédelmi miniszter kijelentette, megépülhet a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget is.

Már nem kiemelt projekt a váti reptér

Pár hete még arról volt szó, hogy alapkőletétel lesz, tegnap óta pedig kormányrendelet teszi nem kiemelt projektté a váti repteret. Megfúrták a kormányhoz közel álló gazdasági lobbik?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra