A közös képviselőket is mozgósítják a rezsiháborúban

Nekik kell ismertetniük a társasházak megtakarításait a lakókkal. Aki ellenáll, meglakol.

Egy-két napja olyan hír érkezett a rezsifrontról, amely még a legedzettebb hátországi (magyar) embereket is elgondolkodtatta egy kicsit. A hírhozók elbeszéléseiből valami olyasmi derült ki, hogy a polgárokkal nemsokára azt is közölni kell, hogy havonta mennyi pénzt takarított meg a rezsicsökkentéssel a saját társasházuk. Így döntöttek a rezsiháború vezénylő tábornokai, ezredesei, s egyéb magas rangú katonái.

A hadvezetők azt is szigorúan előírták, hogy a megtakarításokról szóló értesítéseket - ha nem is fővesztés, de súlyos büntetés terhe mellett - a közös képviselőknek kell elhelyezniük a társasházak faliújságjain, folyosóin, lépcsőházaiban. Ha egyikük-másikuk vonakodna végrehajtani az utasítást, esetleg megtagadná a parancsot, holta napjáig bánná, hogy a közös képviselői pályát választotta, figyelmeztettek a tábornokok. Engedetlenségét ugyanis azonnal megtorolná a vasszigoráról ismert fogyasztóvédelmi hivatal, könyörtelenül és alaposan megtanítaná kesztyűbe dudálni.

Rezsicsökkentéses számla
Levelek az egyéni megtakarításokról. Hamarosan mindnyájunk pénzéről is értesülhetünk
Bonyhádi Zoltán

A hírnek meglehetős visszhangja támadt a világhálón, s - ahogy mondani szokás - a legtöbb magyar embernél kiverte a biztosítékot. Szinte nem is akadt olyan józan polgár, aki pártolta volna a hadvezetők különös elgondolását. A hátországi emberek olyanokat írtak, hogy ez már tényleg nem demokrácia, hogy az állam nem ütheti bele az orrát egy magántulajdonú társasház ügyeibe, s hogy hamarosan már a Vezér arcképét is kötelező lesz kifüggeszteni minden lépcsőházban. Némelyek még azt is beígérték, hogy ők maguk egészen biztosan letépik a szóban forgó értesítéseket, bármi történik is velük.

Hanem akad ám olyan, célszerű magyar ember is, aki egyáltalán nem osztja, sőt, nemegyszer erősen túlzónak tartja ezeket a kritikákat. Szerinte semmi baj nincsen a generálisok ötletével, nem árt, ha az ember tisztában van a saját társasháza megtakarításaival. Hiszen az is milyen üdvös, hogy ez vagy az a szolgáltató neki magának is a tudomására hozza minden hónapban, hogy mennyi pénzt takarított meg a rezsicsökkentéssel.

Ha megmosolyogják érte, akkor sem tagadja, mondja a célszerű magyar ember, hogy néha-néha előveszi a szolgáltatók leveleit, s bizony kedvtelve nézegeti őket. Jóleső melegség önti el ilyenkor, könnyűnek, puhának érzi a létezést, hiszen a megtakarításait mutató számok egyre csak híznak, gyarapodnak. S a célszerű magyar ember úgy kalkulál, hogy - ha minden így megy tovább - előbb-utóbb még egy másfél napos nyaralásra is futja belőlük.

A baj csak az, hogy sehol nem találja ezeket a megtakarításokat, hogy nincs egy fillér spórolt pénze sem. El nem tudja képzelni, hova tűnhettek a szép összegek, hiába tépelődik nap mint nap reggeltől estig, s estétől reggelig. Egyvalamire tud csak gondolni. Arra, hogy pazarol, hogy elragadta a hedonizmus, hogy rögtön szórni kezdte a pénzt, amint az isten felvitte egy kicsit a dolgát. El is határozza hát, hogy visszavesz a tempóból, hogy szerényebb életet él. Ahogyan az illik egy célszerű magyar emberhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény