Rezsiválság: a börtönökben betilthatják a hajsütővasat

A nagy tévéket is, a krónikus beteg rabokat pedig otthon ápolhatják.

Egy rendelettervezet szerint a BM úgy spórolna a börtönök rezsijén, hogy betiltana néhány nagy fogyasztású elektromos eszközt, míg krónikus betegeknek lehetővé tenné az otthonápolási őrizetet, vette észre a hvg.hu .

Az egyeztetés alatt álló tervezet több úton is a kisebb fogyasztás felé terelné a büntetés-végrehajtási intézeteket. Az egyik módszer szerint több elektromos eszköz használatát korlátozná. A börtönökben tilos lenne használni 500 wattnál nagyobb teljesítményű hajszárítót, hajsütővasat és 61 centisnél nagyobb képátmérőjű televíziót.

A jelenlegi szabályok 1200 watt teljesítményig engedélyezik a hajszárítót, vízforralót pedig 1000 wattig. Érdekes, hogy a tévéknél nem teljesítményt határoztak meg határértéknél, hanem képátmérőt.

A kormány által kihirdetett energia-veszélyhelyzetre hivatkozó rendelet arról is megemlékezik, hogy ha vízforraló nélkül nem állítható elő meleg víz a lakóhelyiségben, akkor napi kétszer az intézménynek kell biztosítania forró vizet a fogvatartottak részére ital készítéséhez, és részlegenként biztosítani kell a hajszárítás lehetőségét is.

A börtönök zsúfoltságán és energiafelhasználásán csökkenthetné az a lépés is, ha a folyamatosan ápolásra szoruló krónikus betegeket úgynevezett otthonápolási őrizetbe helyeznék.

Ez azt jelenti, hogy a szakorvosi engedéllyel rendelkező rab hazamehet, ha valaki nyilatkozatban vállalja az ápolását, és ezután jellemzően távfelügyeleti eszközzel ellenőrzik. Ha a betegsége miatt ilyet nem viselhet, akkor pártfogó felügyelő ellenőrizheti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság