Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hat nő: bájos, pletykás, intrikus, szerető és szeretni való. Megható történet egy fodrászüzletben

Nagy Cili rendezte a WSSZ-ben Robert Harling kultikus színdarabját, az Acélmagnóliákat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz ügy ez. Mire eljutsz odáig, hogy pár órát szakíthatsz magadnak, leülsz egy főpróbáról írni, már el is telt másfél nap, és alig emlékszel a részletekre. Persze ez lehet a mércéje is egy előadásnak, hogy mekkora nyomot hagy, mire emlékszel két nap után. Az Acélmagnóliák igazán mélyen most nem karcolt, de azért könnyednek sem mondanám, lesz miről az előadás után a klubban egy tea mellett beszélgetni. A középkor felettiek, különösen a nők pedig garantáltan imádni fogják. Már a főpróbán hatalmas tapssal jutalmazták a színészeket, érezni lehetett a levegőben, valamit Nagy Cili megint eltalált.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Bálint Éva a fodrászüzlet lelke
Mészáros Zsolt /WSSZ
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az alap egy színdarab, de legtöbben az 1989-ben bemutatott amerikai romantikus filmből ismerik, amely Robert Harling azonos című színdarabja alapján készült. Ennek a mozinak köszönhette karrierje fölívelését Julia Roberts (Golden Globe-díjat nyert, Oscar-jelölést is kapott alakításáért), de nem csak ezért érdemes megnézni, hanem mert kopottsága ellenére most is, agybutító sorozatok helyett, egy élvezhető, okos mozi.

Hat nő megható, humoros története ez

Látszólag nem történik semmi, a színpadon középosztálybeli amerikai nők jönnek-mennek, mindannyian jómódúak (talán a fodrászsegéd kivétel), a színhely pedig egy átlagos, dizájnos fodrászüzlet, egy álmos louisianai kisvárosban, az amerikai délen.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Mészáros Zsolt /WSSZ

Megfordul itt a nemrég elhunyt polgármester sport-lady özvegye, Clairee. Akit először fel sem ismerünk, csak azt, hogy nem a társulatból való, de ismerős, azt már nem tudjuk eldönteni, a sarki közértből, vagy filmekből-tévéből. Nos, ő Szalai Kriszta, aki színészként és íróként eddig is kedveltünk. Most is remekül hozza az okos, volt polgármester-özvegyet, az első számú sikeres nőt, aki férje halála után is képes egyben tartani magát.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Mészáros Zsolt /WSSZ

Aztán itt a város legcsinosabb és legnaívabb lánya (Alberti Zsófi), aki a rózsaszín cuccok ellenére is gyönyörű, és aki épp az esküvőjére készül. Édesanyja (Németh Judit), aki örökös küzdelemben van a madarak lövöldöző férjével. A fodrászüzlet cicababa vezetője (Bálint Éva), aki kihívó ruhákban, szókimondó, butácska stílusával, okosan, szívvel és remekül vezetgeti ezt a szépségszalont. Közben szolgálja a folyton a tévét bambuló férjét. Aranyos karakter Annelle is, az új fodrászkisasszony, akit Dunai Júlia alakít. Szomszédjuk, a környék legélesebb nyelvű, zsémbeskedő, dúsgazdag perszónája. Magas labda ez a szerep, de Vlahovics Editet simán megdobnánk érte egy mellékszereplőnek járó díjjal.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Vlahovics Edit
Mészáros Zsolt /WSSZ

A nők látszólag mi más is csinálhatnának egy fodrászüzletben

Szépülnek, hajcsavarókkal a fejükön pletyóznak és kávéznak, készülnek a nagy esküvőre, snitt, aztán a karácsonyra, közben divatok, tupírok, hajlakkok és harisnyák jönnek-mennek. Látszólag mintha semmi sem változna, csak a frizurák és a divatok... de ahogy Epheszoszi Hérakleitosz is megmondta, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, ugyanígy nem nem lehet kétszer ugyanabba a szépségszalonba sem - valami mindig változik, cseppenként és észrevétlenül múlik elfelé az élet.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Búra alatt őszinte az ember
Mészáros Zsolt /WSSZ

Az Acélmagnóliák ettől érdekes, hogy a nagy drámákhoz elég ennyi, egyetlen helyszín, és a párbeszédekből kibontakozik az élet adta hétköznapi dráma. Ami a darab gerince: hat, szinte egyenrangú, ügyesen kitalált, egymástól is nagyon különböző karakter.

A fodrászüzlet.

Egy hely, ahol a nők smink nélkül, vizes hajjal, mindig valami előtt, valamire készülve, néha órákra összezárva futnak össze. Ez a fodrászüzlet a középosztálybeli, rendezett nők “kocsmája”, ahol végre pasik és férjek nélkül, akár elrontott körmökkel is, kibújhatnak társadalmi szerepeikből, levethetik álarcaikat, kiteregetik egymás előtt - főként a fodrásznak - a szennyeseiket.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Alberti Zsófi
Mészáros Zsolt /WSSZ

Hogyan bontja ki, aztán fűzi egymásba ezt a hat szálat a rendező?

Ettől külön is izgalmas, hogyan működik együtt ez a hat nő, tartja egyben a maga kis otthoni birodalmát. A pasik és férjek közben egy más dimenzióban, láthatatlan bolygóként keringenek körülöttük, de annyit beszélnek róluk a nők, hogy le tudnám rajzolni karaktereiket.

Robert Harling: Acélmagnóliák
Mészáros Zsolt /WSSZ

Ebben a darabban még az a szép, hogy ezek a nők, akik ott a fodrászszalon lakkgőzös levegőjében látszólag kedvüket lelik abban, hogy folyton marják és ugratják, valahogy mégis szeretik egymást. Ha valamelyikük bajba kerül, gondolkodás nélkül összetartanak és segítenek. Nem rosszmájúak, nem bántják, nyomják agyon a másikat. Arra a kis időre, amíg a törzsvendégeknek járó szombati szeánsz tart, mint egy terápiás foglalkozáson, meghallgatják mi az aktuális baj - és segíteni akarnak.

Amit még kiemelnék, de nincs hova bepasszítani, az az, hogy hihetetlen dizájnosak, természetesen retrók ezek a ruhák, bármelyik kollekciót elfogadnám a ruhatáramba (na jó, Truvyét nem mindig),a rózsaszínek kivételével.

Nagy Cili negyedik rendezése nem olyan különleges, már csak a helyszín okán sem, mint pár éve A Grönholm-módszer Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag + cikközi 2015. May 31. 14:50 volt. Az akkorát robbant, hogy nehéz überelni, mostanában is, ha előveszik, rendre elkapkodják rá a jegyeket. Nem is annyira látványos, mint a Sztárcsinálók, Sztárkicsinálók - El sem hiszik, milyen őrület kerekedhet ki egy magyar rockoperából 2018. March 17. 11:13 de egy kamaradarabnak - utána egy leülős, beszélgetős estére - kiváló.

Robert Harling: Acélmagnóliák

(Egy szünettel - 135 perc)
Fordító: Prekop Gabriella
-színjáték két részben-

Szereplők:
Emily (Shelby anyja)/Németh Judit
Truvy (a fodrászüzlet tulaja)/Bálint Éva
Shelby (a város legszebb lánya)/Alberti Zsófi
Valery (a szomszéd, kutyás nő)/Vlahovics Edit
Clairee (a polgármester özvegye)/Szalai Kriszta
Annelle (az új fodrászkisasszony)/Dunai Júlia

Díszlettervező: Kiss Borbála
Jelmeztevező: Nagy Cili, Varga Alexandra
Kellékes: Viszlay Zoltán Fülöp
Ügyelő: Móri Csaba
Súgó: Jenei Ági
Rendezőasszisztens: Balogh Lívia
Rendező: Nagy Cili

Bemutató: 2018. november 23. 19 óra, Márkus Emília terem

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés