Bepiszkolták a karnevált - meg mindannyiunkat!

Beszéltünk azokkal, akiket elvittek a rendőrök a Savaria Karneválon. Éljenek át velük együtt egy rendőri rohamot!

A Nyugat cikke alapján az egész országban végigfutott a hír: szombat éjjel körülbelül húsz rendőr nyomult be a Savaria Karneválon a Borok utcájába és kiemelt a tömegből - sok szemtanú szerint túlzott agresszivitással - hét embert. A hét emberből egy volt dobos, a többi néző, táncos. Az akció indoka: nem volt engedély az utcazenére és felszólításra sem hagyták abba a dobolást.

Sokan, sokfélét írtak már erről, mi most leültettük a rendőrségi intézkedés "elszenvedőit". A dobosok nem mások, mint a Drummolo zenekar. Ahogy mondják, nyolc éve mindig fellépnek éjfél után a Borok utcájában, az ismerősöktől az idegenekig köréjük gyűlnek, és élvezik a rögtönzött örömzenélést. A Drummolo egyébként szombathelyi zenekar, felléptek a Nádasdy Történelmi Fesztiválon, A Hétrétország Fesztiválon és már Ausztriában is többször - persze mindenhol meghívásos alapon.

Ha nincs engedély, nincs zenélés!

Mint a szervezőktől megtudtuk, a karneválon nem lehet csak úgy zenélni, engedély kell hozzá, Önöknek miért nem volt? - Nem gondoltuk, hogy a saját városunkban szükség van rá, ez egy karnevál, minden évben gond nélkül örömzenéltünk és nagy tömeg volt kíváncsi műsorunkra. Mindenki tud rólunk, a helyiektől a szervezőkig. A közeli szórakozóhelyekről is szól ki a zene, kit zavar ilyenkor egy kis dobolás? - mondta Skultéty Rita, a zenekar egyik tagja, akit nem vittek be a rendőrök. Külön hozzátették, hogy nem volt kalap a földön, nem gyűjtöttek, így elejét venné azon híreszteléseknek, hogy ők helypénz fizetése nélkül akartak keresni.

Nem gondolták, hogy ez lesz a vége - a zenekar két tagja
Garai Antal Atom

Először egy szervező mondta, hogy nincs engedélyünk, hagyjuk abba, mert rendőrt hív. Hogy miért nem álltunk le? A zenészember művészlélek, ha tapsolnak az ember mellett, csak-csak újra szólni kezdenek a dobok, később megjelent négy rendőr - mondta el az egyik zenekari tag. A rendőrökkel Rita beszélt, vitába is keveredett az egyikükkel. - Szólt, hogy abba kell hagynunk. Később azt mondta szó szerint, hogy: Maga nagyon idegesítő! Legszívesebben megütném, de nem tehetem, húzzon el innen! .

A dobolást egy időre abbahagyták a zenészek, de később újra-újra megszólaltak a hangszerek. Pár perccel később szólt az egyik büfés: jönnek a rendőrök! Az egyik zenész felállt és védve a hangszereket a járdára vitt két dobot - ő így úszta a rohamot, nem vitték be. Rita épp beszélgetett a közönségben egy ismerőssel, így őt sem fogták el, ellenben másokkal. A pad mellett dobbal álló zenekari tagot, TS-t a földre vitték, mint ahogy további táncosokat és nézőket is.

Erős kényszert alkalmazva bilincselték sorra az embereket. Földre fektetés, kar hátracsavarás, bilincselés. Válasz nem volt, hogy miért, ahogy igazoltatás és felszólítás sem.

"Kussoljál kis faszfej, mert pofán baszlak!" - lerohanás kérdések nélkül

A karnevál két meghívott, szerződéses artistája is ott volt, ők spontán táncoltak a dobosok zenéjére. Mindkettejüket bevitték, a pesti artistapáros férfi tagját felkerestük, akiről utóbb kiderült sérüléseket is szenvedett.

A kép a helyszínen készült, de már jóval az esemény után
-

- Elindultam a rendőrök felé, közel érve kulturált hangnemben megkérdeztem mi a probléma, miért nem hagyják a zenészeket - választ nem kaptam, ám megragadtak. Beindult bennem a menekülési ösztön, kiabáltam, hogy hagyjanak, de végül öten nyomtak le a földre, kitekerve a karom. Mondtam, hogy fellépő vagyok, hívjanak egy szervezőt, de csak azt üvöltötték, hogy: Kussoljál kis faszfej, mert pofán baszlak! - Nem vagyok én huligán, intelligens tanult ember vagyok és így viselkedtek velem. Nem voltam részeg, csak szórakoztam, tiltakozom az ilyen bánásmód ellen!

A kedvesem (szintén csak táncolt) látva, hogy engem földre visznek, ezért elindult felém, őt is lefogták. Hárman, bilincsbe verve vittek minket a furgonig. Sem szervezőt nem hívtak, sem tájékoztatni nem voltak hajlandóak. Kértem őket, hogy a kabátunkat és a táskánkat hozzák ide, de a furgonnak vágtak és nem figyeltek ránk - később csak a táskánk lett meg.

Személyi sérülés nem történt - a látlelet szerint mégis?

A budapesti artista kezét hátratekerték a rendőrök, amikor elengedték fájt a válla, hazafelé már vezetni sem tudott. Budapesten látleletet vetetett, az orvos azt tanácsolta neki, tegyen feljelentést. Csuklója megduzzadt, zúzódások és húzódás tarkítja kezét és könyökét, tervezett olaszországi fellépése is kétes így. A férfi szerint, ha a húsz rendőr csak igazoltatni kezdett volna mindenkit, akkor szétszéled a tömeg és abbamaradt volna a "tiltott karneváli szórakozás".

Skultéty Rita nem értette miért kell bevinni a táncosokat és a nézőket
Garai Antal Atom

Az egyik lányt a földön húzták - állítják a szemtanúk, illetve volt egy gólyalábas - szintén karneváli fellépő - aki csak táncolt. Igen, ő is ellenkezett, mert nem értette miért rohanják le őket.

Nem táncolt, nem zenész, nem ellenkezett, csak ott volt, ezért bevitték

Wiktora Krisztián nézőként volt jelen testvérével. A testvérét azért kapták el, mert leült a dobosok mellé a padra. - Amikor láttam, hogy a testvéremet lefogják odamentem megkérdezni, hogy miért, de válasz helyett hátulról megfogtak, lenyomtak a földre, megbilincselve vittek be az őrsre. De nem kértek tőlem sem személyit, sem egyéb információt és választ sem kaptam a kérdéseimre. Velem nem voltak erőszakosak, úgy 65 kiló vagyok, miért tettem volna? Az hogy fájt picit, amikor lenyomtak a földre, gondolom, az eljárás része, ám ahhoz képest mindenképp túlzott fellépés volt, hogy nem csináltam semmit sem.

Egy másik zenekari tag szerint (akit nem vittek be), voltak agresszíven és normálisan fellépő rendőrök is. Olyat is látott, hogy egy középkorú férfit (aki az egész esetet közelről videózta), a rendőrök félrehívtak, s később nem is jött már vissza.

Ha olvasóinknak van bármiféle felvétele az esetről, de nem töltik fel, nyugodtan elküldhetik szerkesztőségünknek.

Két óra és törött igazolvány az őrsön

A hét ember két órát töltött bent, először az autóban, később a fogdában (a lányok a folyosón maradhattak). Adatokat vettek fel tőlük, igazolást kaptak arról, hogy adott időben ott voltak. Egyéb közlés, hogy lesz-e ebből ügy, nem történt. A budapesti artista elé viszont letettek egy előre kitöltött papírt, amit nem írt alá.

- Mondták, hogy írjam alá, miközben átolvastam láttam, hogy egy eldöntendő kérdésnél előre aláhúzták, hogy "elismerem" - mondtam, hogy nem írom alá, kérek egy kitöltetlen papírt, erre az volt a válasz, hogy: Ha sokat ugrálsz még jól meg is verünk!" - végül nem töltöttem ki az új papírt sem, nem akartam, hogy jogi tudatlanságom miatt valamit rám verjenek. - mondta el a férfi

A többiek viszont aláírták az eléjük tett papírt, de azt ők sem tudják, hogy mi volt benne. Örültek, hogy kijöhetnek, nem vállaltak újabb konfliktust. Az egyik zenekari tag személyi igazolványa meg volt repedve, állítása szerint a szeme előtt szándékosan törte ketté a rendőr, majd ezzel a szöveggel adta vissza: Ezt majd meg kell csináltatni. .

Végül a hét ember közül kevesebbe a dac, a többségbe a félelem maradt.

A dobosok elrontották a karnevált? A rendőrök nem bírják az utcazenét?

Mi értjük, hogy a rendőrök az arányosság elvét tartották szem előtt, miszerint több rendőrrel sokkal könnyebb kiemelni pár embert, és így még sérülésveszély is kisebb. Bűn is volt: rendőri felszólításra sem hagyták abba a zenélést, volt, aki vissza mert szólni nekik - már ha ez bűn... Viszont egy alapos, nagy létszámú igazoltatással is elejét vehették volna a dolognak, mert így egyből a kényszerítéshez nyúltak és ártatlanokat is elhurcoltak.

Képünk illusztráció - a helyszínen készült, de az eset után egy órával
-

Azt is látjuk, hogy a szombathelyiek egy része úgy véli: a karneváljukat támadja az, aki erről a rendőri akcióról ír. Mert hogy nem a szuperségéről, hanem majd csak erről híresül el a rendezvény. A szervezők oldaláról Mérei Tamás így látja az esetet , s mint írtuk, mi a lerohanás körülményein akadtunk fent, nem azon, hogy nem lehet engedély nélkül zenélni.

De az hiba, hogy az intézkedők elfelejtették: Itt karnevál van! Hogy kérdés nélkül vitték be az embereket, hogy hogyan bántak velük, hogy sokáig nem akartak senkinek információt adni a történtekről. Ha pedig egy fellépő szervezőt akar, akkor hívják oda, sőt, eleve szervezővel lett volna szerencsésebb odamenni, mert a "Kussoljál!" nem elég. Mi is szeretjük, ha a rendőrök vigyáznak ránk és hozzájuk fordulunk, ha baj van, de egy karneváli - akár engedély nélküli - mulatozásért mindez sok. Bepiszkolja a karnevált - meg mindannyiunkat.

Ave Savaria!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

"Ha még egyszer ráütsz erre a szarra, eltöröm a kezed, s beviszlek"

Draskovits Norbert zenészként ugyancsak belefutott vasárnap hajnalban a rendőrökbe. Leírta a történetét.

Cáfol és visszautasít a rendőrség

Visszautasítja a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a karneváli rendőri intézkedéssel kapcsolatos sajtóhíreket.

Savaria Karnevál: az Együtt-PM magyarázatot kér a Belügyminisztériumtól

Amíg a betiltott Magyar Gárda rendőri kísérettel vonulhat, addig a rendőrség felesleges akciókkal pocsékolja az erő- és pénzforrásokat.

Földön húzott lány és gumibotozás - Videó

Videó is készült a Szombathelyen karneválozó fiatalokra keményen lecsapó rendőrökről, és további részletek.

A Nyugat.hu ügyvédje is látta a rendőrség karneváli akcióját

Szendrő-Németh Tamás barátaival szintén tanúja volt a vasárnap hajnali, Képtár előtti rendőri intézkedésnek. Mind megbotránkoztak a rendőri túlkapáson.

Megcsapta a Karnevált a rendőrállam szele

Éjszaka, illetve már hajnalban legalább húsz rendőr jelent meg a Borok utcájában, majd a földre tepertek és elvonszoltak pár fiatalt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet