Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bigán innen, bigán túl - Van itt élet a Karneválon kívül is

Üzenik a Savaria Karnevál szervezői: nem áll le az élet karneváltól karneválig, hiszen látogatható a témapark és az Aréna 8. Hogy mit találunk bent? Megnéztük.

A belváros szívében, dárdahajításnyira a Fő tértől, hektárnyi érintetlen zöld közepén ezernyi pitypang sárgállik. Az idilli csendben fűszernövényeket illatoltunk, miközben a római városfal tövében rotyogott a pincepörkölt. Ez lesz az ebédünk – jelentette be Mérei Tamás karneváli kuratóriumi elnök, de előtte még tárlatvezetés vár.

Savaria Karnevál sajtótájékoztató
Isis ebédje
Vágvölgyi Bálint

Helyszínünk a szombathelyi Történelmi Témapark, a volt Ferences kert. Amelyet – ahogy Szommer Ildikó karneváligazgató is említette - Szombathelyen sok kritika ér, mondván, csak a Savaria Karnevál idején telik meg élettel. Holott ez az interaktív élménypark tavasztól őszig folyamatosan látogatható. Elmesélte, amikor 1999-ben a Karnevál újraélesztésének ötlete először felmerült, és a szabadtéri népszínháznak kerestek helyszínt, ez a terület még a rendházé volt. Gyümölcsfákkal, elvadult szőlőültetvénnyel gondozatlanul állt, a dzsumbujban hajléktalanok húzták meg magukat. Azóta sok minden kicserélődött, csak körbe kell nézni.

Savaria Karnevál sajtótájékoztató
Bálint, a kert gondnoka és idegenvezetője
Vágvölgyi Bálint

Lilaakáccal befuttatott oszlopok és bigák

A témakertben Babos Bálint - a Történelmi Témapark gondnoka, egyben tárlatvezetője és mindenese - kalauzol bennünket végig. A témapark tematikus: minden kipróbálható, a tárgyakat kézbe lehet fogni, lehet velük dolgozni. A gyerekek ókori asztalosműhelyben szemlélődhetnek, kovácsműhelyben fújtatóval dolgozhatnak, ismerkedhetnek a fémöntés korabeli technikájával és a fazekassággal.

Savaria Karnevál sajtótájékoztató
Mérei Tamás eztán íjjal húzza
Vágvölgyi Bálint

Kipróbálhatják az ókorban használatos csigasorokat, az antik kor emelőgépeit, amilyeneket Archimedes is használhatott. Felmérhetik erejüket és ügyességüket a harci eszközökön, kicsik és nagyok nyilazhatnak és dárdát hajíthatnak. Tüzetesen megszemlélhetjük a bigákat (kétkerekű szekerek), vagy épp a tavaly átadott, háromemeletes őrtoronyba is felmászhatunk. Jobbra, a ligetes árnyas szegletben a fűszer-, és gyógynövénykerttel övezett díszmedence partján pihenhetünk.

Katonadolgok múzeuma

A következő állomás a kerttel szembeni térség, az Aréna utca 8., ahol egy katonatörténeti tárlat is látogatható. (Ismerős lehet a helyszín: a jórészt uniós pénzből felújított Savaria Legiós épület az ezredforduló előtt, az akkori városvezetés által megálmodott történelmi városrész egyetlen eddig megvalósult eleme, az átépített Ferences-kerttel egyetemben.)

A kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 11. kihelyezett gyűjteménye, amely a karnevál közhasznú közalapítvány és a Magyar Honvédség szombathelyi Toborzó és Nyilvántartó Irodájának közös gondozásában működik. Létrejöttét civilek is jelentősen segítették, adományokkal, társadalmi munkával.

Savaria Karnevál sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

A termekben tematikusan mutatják be a római- és középkort, valamint az 1700-as évek állandó hadseregének kialakulását. Láthatók egyenruhák és fegyverek az 1848-49-es szabadságharctól 1945-ig, és szerepelnek I. és II. világháborús katonai használati eszközök és hadifoglyok által készített használati tárgyak is. Érdekesség a szombathelyi repülőtérről származó eszközök gyűjteménye, ahogy a szovjet hadsereg katonájának egyenruhája és felszerelése is. Az idelátogatók részletesen megismerhetik a Magyar Néphadsereg, majd a honvédség szombathelyi alakulatait, 1974-től a laktanya 2004-es bezárásáig.

Tematikájában egy másik kiállítás is ide kapcsolódhat, erre Ferge László őrnagy, a nyilvántartó iroda vezetője hívta fel a figyelmünket: „A magyar és osztrák katonák részvétele békemissziós tevékenységekben” címmel nyílt tárlat, amely Szombathelyen a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Deák Ferenc utcai irodájában tekinthető meg.

Savaria Karnevál sajtótájékoztató
A raktárban
Vágvölgyi Bálint

Legiosként szögecses saruban menetelni

Körutunk az Aréna 8. hátsó traktusába berendezett látványraktárban ér véget. Itt megtapogathatóak és kipróbálhatóak azok az I. századi római eszközök, felszerelési tárgyak - különböző páncélok, sisakok, dárdák, fegyverek, edények, korsók, utazóládák, sátrak -, amelyek az ókori harci élet nélkülözhetetlen kellékei voltak anno. Ezeket mai mesterek, eredeti régészeti leletek és egykori ábrázolások alapján, korhű módon készítették el. Ráadásként a vállalkozó kedvűek pedig beöltözhetnek komplett római legios öltözékbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra