Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lejjebb viszik a Savaria Nagyszálló árát

Közel 40 százalékkal olcsóbban kínálja a Savaria Nagyszállót a tulajdonosa. A város előtt itt a lehetőség, hiszen az épület régóta felújításra vár. Kérdés, hogyan dönt majd a közgyűlés.

A "Kovács Szálló" építése 1913-ban kezdődött el, és egy esztendő alatt megnyitotta kapuit a szecessziós stílusú hotel. A Vida Artúr tervei alapján felhúzott épületben kaszinó és szálloda működött, városunk legelegánsabb kávéházával. A polgári élet színterét a második világháború után államosították, ekkor kapta a Hotel Savaria nevet.

Ötödik éve zárva az egykori polgári találkahely

A 70-es években bezárt, majd néhány év korszerűsítés után 1982-ben nyílt meg újfent, ám a közel 90 szobának csak egyharmadában volt fürdőszoba, másik harmadában a toalett a folyosón volt található, 30 szobához pedig még a fürdőhelyiség is.

A Hotel Savaria 400 fő befogadására alkalmas télikertje 2004-ig adott otthont a báloknak, lakodalmaknak, egyéb reprezentatív eseményeknek. 2002-ben Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök itt jelentette be: Kertész Imre Nobel-díjat kapott.

A Nagyszállót 1998-ban vásárolta meg a Hotel Claudius-szal együtt a kecskeméti székhelyű IGN Zrt. jogelődje. A Csónakázó-tó partján lévő szálloda 2004 októberében négycsillagosként nyílt meg. Az eredeti terv szerint ennek mintájára újították volna fel a Hotel Savaria-t is.

A bezárás és az azt követő évek

A Hotel Savaria 2005-ben zárta be kapuit. Ezt követően a tulajdonos elkezdte a szálloda felújításának megtervezését. - A komoly volumenű beruházás előrevetítette: az eddigi háromemeletes hotel tovább bővült volna, a tetőtér két szinten történő beépítésével. Ez az ún. eredeti terv, ami alapján a belvárosi szálloda 150 szobában fogadhatta volna a vendégeket - mondta Köles Tibor, a tulajdonos IGN Zrt. általános eszközgazdálkodási igazgatója.

A csaknem 100 éve kialakított 90 szobás építmény is legalább kétszáz szállóvendég befogadására volt alkalmas, ám ezt a szobaszám-növekedést azért kalkulálta be a tervező, mert egy osztrák szállodalánccal komoly, előrehaladott tárgyalásokat folytatott. Időközben ezek - eredménytelenül - abbamaradtak, ám a terv így is elkészült. A tárgyalások meghiúsulásában jelentős szerepe volt a "parkoló-mizériának".

Hol parkoljon a szállóvendég?

Az elmúlt évek közgyűléseinek többször is témája volt a szálloda és annak parkolójának kérdése. A város ragaszkodott az épület eredeti funkciójának megtartásához, így 2006-ban még arról is volt szó, hogy - információink szerint - kb. 1 milliárd Ft-ért az önkormányzat is megvásárolhatja az épületet, ám Szombathelynek akkor nem volt ennyi tőkéje. Aztán 2010 januárjának közgyűlése végre határozatot hozott. Ekkor fogadták el az IGN Zrt.-vel történt egyeztetésről szóló beszámolót. A parkoló megoldására több verziót egyeztettek a felek.

Nagyszálló Szombathely 2009
A Nagyszálló rejtett kincsei
Nagy Ákos Balázs

Lehetőségként vetődött fel, hogy a Kőszegi utcai parkolóház (parkoló lemez) biztosít majd helyet a szállodai vendégek részére is, de ez meghiúsult. A felek tárgyalták arról is, hogy a belváros rekonstrukciója során feltáruló Kőszegi utcai tömbbelsőben a szálloda tulajdonosa kap lehetőséget 49 férőhelyes parkoló kialakítására. Az IGN Zrt. szeretné megkapni a Mártírok terén lévő 29 férőhelyes parkolót a Hotel Savaria kizárólagos használatára, de megállapodás ebben az ügyben – egyelőre - nincsen.

Statikailag rendben van az épület

- Sok-sok egyeztetésen vagyunk túl, a megoldás minden apró részletre kiterjedő megtalálása vár még magára így elvi építési engedéllyel rendelkezünk, ami tartalmazza a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását is. - mondta Köles Tibor, - Az épület statikai szempontból kifogástalan állapotban van, ám mivel legutolsó rekonstrukciója az 1980-as években történt, belül szükséges a felújítás. Cserélni kell a belső burkolatokat, újra kell vakolni, festeni a falakat. Ugyancsak szükséges az átalakítás a belső elrendezés miatt is, mivel a kétcsillagos szállodának megfelelő szobakialakítások ma már nem adhatóak el a turisztikai piacon. Az épület belső modernizálásának azonban tartószerkezeti elemeket egyáltalán nem kell érintenie.

Van másik terv is

Az eredeti terven túl készült egy második is. - Ehhez tudni kell: az európai, sőt világméretű szállodaláncok sztenderdeket szabnak meg, ami alapján építenek fel vagy építenek át hoteleket. Ennek megfelelően készült el egy száz szobára vonatkozó terv is. Köles Tibor hozzátette, a szállodára a tulajdonos IGN Zrt. továbbra is keres befektetőt, vagy jelenlegi állapotában is értékesítené az ingatlant.

Jó áron kapható

A Nyugat.hu információi szerint a szálloda értékesítési ára 650 millió Ft (+ÁFA) körül mozog, ami az eredeti, 1 milliárd feletti árhoz képest rendkívül jelentős csökkenést jelent. Utánakérdeztünk, így már elgondolkodik-e a város azon, hogy megvásárolja-e az épületet, hiszen ma már sokféle finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

Nagyszálló Szombathely 2009
A Nagyszálló rejtett kincsei
Nagy Ákos Balázs

Ipkovich György polgármester több részre osztotta válaszát. Jogilag úgy néz ki a dolog, hogy a városnak elővásárlási joga van az épületre. Vagyis, ha jelentkezik egy vevő, akkor a vételi szerződést be kell küldeni az önkormányzathoz, és ha a közgyűlés úgy dönt, a város ugyanazokkal a feltételekkel – a vevő helyett – megvásárolhatja a Nagyszállót.

A polgármester kíváncsian várja a fejleményeket

A másik dolog, hogy a város rendezési tervében szabályozva van, hogy az épület csak szállodaként, rekreációs célra használható. Tehát másféle tevékenységet nem lehet abban folytatni, ez köti az esetleges vevőt is.

A harmadik, hogy a város nyilvánvaló érdeke, hogy történjen végre valami az épülettel. Hiszen a belváros jelenleg zajló felújítását Nagyüzem a szombathelyi belvárosban – Rend lesz a karneválra? 2010. July 08. 09:01 is akadályozza a használaton kívüli, felújítatlan épület. Nem lehet folytatni sem a Király utca, sem a Mártírok tere felújítását, amíg nem dől el, hogyan is történik a Nagyszálló rekonstrukciója.

Ipkovich hangsúlyozta, ha a tulajdonos által kért vételi ár megfizethető az önkormányzat számára, természetesen a közgyűlés elé viszik az ügyet. A polgármester hozzátette, kíváncsian várja a fejleményeket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nagyüzem a szombathelyi belvárosban – Rend lesz a karneválra?

A felújítás után is aszfaltosak maradnak az utcák, díszkő többnyire csak a gyalogjárdáknak dukál. Zajlik a szombathelyi belváros felújítása.

Mi van veled szombathelyi Nagyszálló? – Képgaléria

Hány kávéházi beszélgetés, bál és esküvő zajlott itt! És hány forró éjszaka telt el benne! De ez mára csak múlt idő. Évek óta üresen áll Szombathely legpatinásabb épülete, a Savaria Nagyszálló. Nézze meg, hogy fest most belülről!

Mi lesz veled, Savaria Nagyszálló?

Az önkormányzat megmentené a valaha szebb napokat látott szállodát, de ez csak egy tőkeerős befektetővel lehetséges.

Múltbanéző - Savaria Szálló

A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra