Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szélfútta, keserédes séta az egykori szombathelyi szövőgyár telephelyén

Egy kicsit olyan, mint a jelen és a múlt ügyetlen kombinációja. De mindenképp érdekes egy hely.

A régi szombathelyi szövőgyár szélfútta, romos tömbjei között sétálgatni semmihez sem fogható érzés. Ahogy az ember elhalad a különböző építmények között, hallani véli a gépek zakatolását, az egykori dolgozók zsivaját. Visszarepít a múltba, egy letűnt korba. Egy kicsit minden olyan fekete és fehér.

Egykori szövőgyár
Sokat látott boltívek és ablakok. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

De a zakatolás nagyon is valós, mert a régi gépek helyén új cégek dolgoznak lázasan.

Egykori szövőgyár
Az igazi retró hangulat
Mészáros D. Zsolt

Belépve a területre boltíves, sok üveges ablakok sorakoznak egymás után, ritmusukat egy modernnek tűnő, talán valamilyen szellőzőcső töri meg. A vakolat viszont akár egy avantgárd festmény.

Egykori szövőgyár
Sokat látott boltívek és ablakok. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

A kémény még tartja magát, bár füstöt már nagyon rég nem ont. A mellette lévő szellem járta gyártócsarnokban 1-2 öreg kapcsolótábla áll, mementóként őrizve a múltat.

Egykori szövőgyár
Bölcs öregként tűri a világ változásait. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Egykori szövőgyár
Magányos kapcsolótábla mementóként őrzi a zakatoló csarnok néhai fénykorát. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Néhány falon piros keretes tábla kiabálja a világba, hogy ez bizony bontásra ítélt terület.

Egykori szövőgyár
Minden változik. A pusztításból új dolog születik. Vagy jobb, vagy nem. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Rozsdás sínek hasítanak bele a tájba, és látni véljük a tehervagonok hosszú sorát, ahogy lassan döcögősen gurulnak ki a nagyvilágba.

Egykori szövőgyár
Bizonyára önök között akadnak páran, akik még első kézből mesélhetnének
Mészáros D. Zsolt

Egy csarnok lepucolt csontváza. Hogy mi mindent rejthetett egykor, ma már talán homály fedi, és a maradék bútorok makacsul hallgatnak.

Egykori szövőgyár
Talán megújul ez a csarnok is. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Egykori szövőgyár
Neonfény. A gyárak hangulatának megalapozója. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Egy ott dolgozó elmondta, hogy most már főként bútorasztalosok dolgoznak a telepen, ő legalább hétről tud. De vannak fémmegmunkálók és műanyagosok is.

Egykori szövőgyár
Festői színek kavalkádja. A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Bónuszként, az önök fantáziájára bíznánk, hogy ez a modern művészeti alkotás, az egykori szövőgyár falába épített konyhai habverő, vajon milyen szerepet tölthetett be a gyár viszontagságos, szövevényes életében.

Egykori szövőgyár
Modern művészeti kifelyezésmód?
Mészáros D. Zsolt

Az üzemet még a bécsi és csehországi gyárosok, Doctor Ede és Móric alapították Magyar Pamutipar Szombathely néven az 1900-as években, majd 1937-ben Teltsch Arnoldhoz és Rudó Istvánhoz került, akik részvénytársaságként működtették Szombathelyi Magyar Pamutipari Rt. néven.

A gyárat aztán 1942-ben hadiüzemmé nyilvánították. A második világháború utolsó napjaiban azonban bombatalálat következtében csaknem teljesen megsemmisült.

A romeltakarítás után 1948-ban államosították, 1949-től nevét Szombathelyi Pamutipari Nemzeti Vállalatra, 1950-től Szombathelyi Pamutiparra változtatták. Szombathely egyik legjelentősebb üzeme 1978 közepén csatlakozott a szintén szombathelyi Lakástextil Vállalathoz. Történetéről korábbi cikkünkben itt olvashatnak Egykori üzemek nyomában – A Szombathelyi Pamutipari Vállalat, a „Szövőgyár” 2010. November 10. 01:00

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra