Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Simicska elbukja Vas megyei vadászterületeit is, egy este alatt csinálták ki

Egyszerűen feldarabolták a területet, nem hagytak időt a változtatásokra.

Egyetlen este darabolták fel a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. Nagyon szereti Sárvárt! Simicska Lajos Vas megyei birodalma 2015. March 14. 18:26 korábbi vadászterületeit. És éppen a határidő utolsó napjának estéjén.

Most húsz évre osztják újra a területeket

A vadászati jog értékes dolog, hiszen a joggal rendelkező vadásztársaságnak az adott területre monopóliuma van, és őt illeti a bérvadásztatásból, vadgazdálkodásból származó bevétel is. Vas megye északkeleti része értékes vadászterület, és ez nem csak vadászati, hanem egyéb idegenforgalmi bevételeket is generál.

Nem támogatott video formátum
Video: A terület nagy részéről a magasból készítettünk videót még korábban

Eddig tízévenként osztották újra a vadászterületeket. Az eljárás úgy zajlott, hogy a vadászati hivatal közzé tett egy ajánlást, hogy az adott vadászterületre melyik vadásztársaságot szemelte ki. Az ajánlás alapján, persze, jelentkezhettek más társaságok is, aztán kezdődött az egyeztetés, amiben a terület tulajdonosa, vagy tulajdonosainak közös képviselője is részt vett. A tulajdonosok kétharmados szavazatával adják oda a szavazati jogot, de az ajánlást a hatóság teszi meg.

Most változott a helyzet, egy törvénymódosítás után a vadászati jogokat már húsz évre adják a korábbi tíz helyett. Így most nagyobb jelentősége volt a hatóság ajánlásának, és a határidőnek is.

Az utolsó percekben módosítottak

Vas megye északkeleti részén 14 ezer hektáron volt eddig vadászati joga a Sárvári Mezőgazdasági Zrt-nek, ami Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában van Nagyon szereti Sárvárt! Simicska Lajos Vas megyei birodalma 2015. March 14. 18:26 . Az eseményeket közelről ismerő forrásunk szerint a vadászati hatóság által közzétett ajánlás megegyezett a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. vadászterületével.

Simicska és Ágh Péter két évvel ezelőtt Sárváron
Forrás: Facebook

Másnap reggel aztán meglepetés várta az érdeklődőket, új ajánlás jelent meg a hirdetőtáblán, ami alapján a Sárvári Mezőgazdasági Zrt-nek nem lesz vadászterülete. Az említett 14 ezer hektárt három felé osztották, és a szomszédos három vadászterülethez csatolták. Mindezt úgy, hogy az érintettek nem tudták, mikor történt a módosítás, és úgy, hogy nem volt lehetőségük tiltakozni ellene, hiszen a határidő éjfélkor lejárt.

Információink szerint a legjobb adottságú erdőrészt, a váti erdőt a Répcementi Hunor Vadásztársaság területeihez csatolták. Vannak, akik politikai szálat is látnak az ügyben, hiszen ennek a vadásztársaságnak az elnöke, Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő titkárának, Gagyi Leventének az apja. Gagyi István egyúttal a Vas megyei vadászkamara elnöke is.

A vadászkamara elnöke tagadja a politikai befolyást

Felhívtuk Gagyi Istvánt, aki cáfolta, hogy az ügynek politikai vonatkozásai lennének. Mint mondta, a döntést a vadászati hatóság hozta, az ő vadásztársaságuk is elszenvedője annak, nem is tudtak róla előre, a határozatot is a napokban kapták csak meg. Véleményt nem mondott az ügyről, hangsúlyozta, a vadászkamara nem a vadásztársaságok, hanem az egyéni vadászok érdekeit képviseli.

A Sárvári Mezőgazdasági Zrt. levélben jelezte a vadászati hatóságnak, hogy nem ért egyet a jelöléssel, úgy tudjuk, a hatóság válaszában csupán a törvény vonatkozó bekezdéseit idézte.

Simicska amúgy 2002-ben szerezte meg a Sárvári Mezőgazdasági Zrt-t, több, addig állami céggel együtt Nagyon szereti Sárvárt! Simicska Lajos Vas megyei birodalma 2015. March 14. 18:26 , és csatolta a Mezort cégbirodalomhoz. A gecigate után Vas megyében bérelt földterületeinek jó részét is árverésre bocsátották A kegyvesztett Simicska Lajos Szombathely környéki földjeit is árverezi az állam 2015. October 16. 18:42 , de eddig csupán 1500 hektárt sikerült eladni nagyrészt külföldi vevők részére 430 millióért vette meg Simicska Sárvár melletti földjét egy német férfi 2015. December 16. 16:43 . A jelenlegi helyzet szerint tehát Simicska Lajos elveszíti Vas megyei vadászterületeit, pedig állítólag a vadászterület védelme volt az egyik oka a Vát és Porpác mellé tervezett repülőtér meghiúsulásának Ha Simicska miatt bukott a váti reptér, most lehet esélye? 2015. March 26. 13:46 .

Úgy tűnik, Simicska ellehetetlenítése folytatódik, még ha nem is tulajdonokról, hanem vadászati jogról van szó.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet