Megnyílt Szombathelyen a Sisi-kiállítás, hamarosan eddig még soha nem látott relikviák is érkeznek

Már most nagy az érdeklődés az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb kiállítása iránt.

Eljött a nagy nap, a Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum után a Savaria Múzeumba is megérkezett a SISI – Királyné feketén-fehéren nevezetű, igencsak különleges kiállítás, amit csütörtöktől a nagyközönség is megtekinthet.

A tárlatot verőfényes napsütésben, a múzeumparkban nyitotta meg Csapláros Andrea múzeumigazgató, Nemény András polgármester, Kollár Csilla kurátor és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Sissi kiállítás megnyitó
Csapláros Andrea, L. Simon László és Kollár Csilla. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Erzsébet királyné legendája és hatása generációkon ível át, személye, szépsége, sportossága és a hozzá köthető történelmi tények a mai napig nagy tömegeket mozgat meg. Sisinek ugyanis sikerült felülkerekednie a magyarok ellenérzésein és tényleg a magyarok királynéja lett – mondta nyitóbeszédében Csapláros Andrea.

Majd arról kezdett beszélni a szombathelyi múzeumigazgató, hogy már nagyon régóta szerette volna Szombathelyre hozni ezt a kiállítást és most végre sikerült is. Elmondta, reméli, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum és a Savaria Múzeum kapcsolata a jövőben is gyümölcsöző lesz, majd hozzátette, hogy már most több közös projektről tárgyalnak.

Sissi kiállítás megnyitó
Mészáros D. Zsolt

A kiállítás azonban nem teljesen ugyanaz, mint ami a Nemzeti Múzeumban és Szegeden volt, ugyanis több Vas megyében lévő Sisi-ereklyét és dokumentumot is beépítettek a tárlatba. Tehát valóban egy igazán különleges kiállítást sikerült összehozniuk az elmúlt fél év alatt, melyre már most óriási az érdeklődés.

Sissi kiállítás megnyitó
Ez a cipő például Körmendről érkezett.
Mészáros D. Zsolt

Majd Nemény András polgármester vette át a szót, aki elmondta, hogy ő azon szerencsések közé tartozik, akik már beleshettek a tárlatba és arra jutott, hogy ez a kiállítás sokkal több, mint egy egyszerű vizuális kiállítás, hiszen egy életérzést jelenít meg. És bár nem volt olyan régen, sok a hasonlóság is, de mégis egy egészen más életet éltek akkor az emberek.

A mai rohanó világunkhoz képest Sisi egy sokkal lelassultabb világban élt, amibe most mi is betekintést nyerhetünk. Akkor ugyanis órákig tartott felvenni egy ruhát és óriási hajkoronájának megmosása is egy napba telt. Mindez pedig nekünk is segíthet abban, hogy átértékeljük a mindennapjainkat.

Sissi kiállítás megnyitó
Nemény András polgármester.
Mészáros D. Zsolt

A polgármester úgy gondolja, az lehet Sisi titka és azért ilyen népszerű még ma is, mert ő maga is egy szabadságharcos volt. Küzdött ugyanis a királyi udvar nyomása ellen, ráadásul harcolnia kellett az életéért és azért is, hogy saját gyerekeit láthassa.

A kiállítás alapsémája, a királyné két kedvelt színe, a fekete és a fehér is saját döntése volt. Életét is tökéletesen tükrözi ez a két szín, hiszen bár életét fényben élte, de sokszor az árnyékba húzódott, többször egyébként azért, mert ő akarta így – mondta.

A királynőről szóló kiállítást megnézni nem kell félnetek, jó lesz – zárta mondandóját Nemény András.

Sissi kiállítás megnyitó
Fekete és fehér.
Mészáros D. Zsolt

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója aztán arról beszélt, hogy a Sisi-kultusz nemcsak Magyarországon és Ausztriában él, hanem elterjedt az egész világban. Kínai múzumok is ostromolják ugyanis őket azért, hogy hozzájuk is elvigyék a különleges műtárgyakat és dokumentumokat.

Elmondta, hogy néhány hónap alatt több, mint 40 ezer ember nézte meg Szegeden a kiállítást, tehát egy valódi közönségsiker volt és remélik, Szombathelyen is legalább ennyien, ha nem többen fogják megnézni a tárlatot. Ausztira közelsége miatt pedig még nagyobb esélyt látnak arra, hogy a szombathelyi számok überelni fogják a szegedieket.

Sissi kiállítás megnyitó
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
Mészáros D. Zsolt

A főigazgató elárulta azt is, hogy a Nemzeti Múzeum nemrég újabb Sisihez kapcsolódó „csemegéket” szerzett meg egy németországi műtárgyárverésen, ezért pedig Csapláros Andria ostromolta is rendesen, hogy Szombathelyre is elhozzák ezeket a különlegességeket.

Ez azonban egyelőre még nem lehetséges, mindenképp a Nemzeti Múzeumban kell bemutatniuk az új szerzeményeket. Azt viszont megígérte L. Simon László, hogy a májusi bemutató után egy rövid időre Szombathelyre is elhozzák ezeket a tárgyakat.

Sissi kiállítás megnyitó
Fehér és fekete.
Mészáros D. Zsolt

A megnyitó után aztán beinvitáltak minden jelenlévőt, akiket néhány finomság is várt az előtérben, melyek mind Sisi kedvencei voltak. Utána pedig a kiállítás kurátora, Kollár Csilla vezette körbe az érdeklődőket a tárlaton.

A SISI – Királyné feketén-fehéren egészen augusztus 28-ig várja a látogatókat. Műtárgyvédelmi okok és a terem limitált befogadóképessége miatt azonban kérik, hogy aki meg szeretné tekinteni a kiállítást, előre jelezze látogatási szándékát a savaria_PONT_porta_KUKAC_savariamuseum_PONT_hu e-mail címen vagy a 06 94 500 720-as telefonszámon.

Sissi kiállítás megnyitó
Különleges tárlatvezetés. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra