Soundclash Szombathelyen

Idén csak egy napos volt a tavaly még dupla-estés minifesztivál, a Soundclash. Nem panaszképpen írom. Ebbe az egy estébe bele volt sűrítve mindenféle szívet melengető zene és zenekar.

Sok énekes, egy énekesnő

A Trojka Kaland kezdett a színházteremben, majd az Anonym Project folytatta az aulában. A két színpadon körülbelül felváltva játszottak a zenekarok, hogy legyen mindig mire fülelni. Ha mégis úgy alakult, hogy két kedvenc zenélt egyszerre a két színpadon, a két terem között félúton, a padoknál ülve mindkét zenekart tisztán lehetett hallani. Jó kis térhallás-gyakorlat, bár inkább mindenki a színpad előtti táncolásra voksolt.

Mi tesz egy alternatív koncertet alternatív koncertté?

Például az, hogy amíg a zenekarok hangolnak egy kis csapat gimnazista bújócskázik a termekben, az asztal alatt kuksolnak, a hirdetőtáblák mögött, vagy a színházteremben lévő széksorok között álcázzák magukat. Mikor megtalálják egymást, békés vízipipázásba kezdenek egy saját gyártmányú, Fütyülős pálinka üvegéből készülttel.

Vagy az, hogy a Jurij basszusgitárosa behajol a közönségbe és engedi a lányoknak, hogy belepengessenek a gitárba egy szám közepén.

Az, ahogy a Belmondo gitárosa a közönségből kap egy félig elszívott cigit a koncert közben, amit aztán nyelvnyújtogatós, vicces pofavágásokkal köszön meg.

És az is, hogy Beck Zoli leadja a magukkal hozott csörgőt az első sorba, így egy - szerencsére jó ritmusérzékkel megáldott - rajongó is beleszól a dalokba. Aztán felajánlja az ásványvizét is, hogy az első sorban lévő, az ugrálástól minden bizonnyal már megszomjazott hallgatóság is kapjon folyadék-utánpótlást.

Szóval nem feltétlenül az, hogy milyen stílusban játszanak a zenekarok.

Harc a dobverőkért

Soundclash fesztivál 2009
Jurijék jól érezték magukat
Lovagi Milán

Nyíregyházáról 5 és fél óra az út Szombathelyre - a Jurij ezt már pontosan tudja. Őket egy éve már hallhattuk a mozi aulában a 30Y előzenekaraként, én akkor kedveltem meg őket. Akkor futott be a legtöbb ember az oladi ÁMK-ba, mikor játszani kezdtek. Látványos volt a változás, a koncert elején még csak pár ember ácsorgott a színpad előtt, a végén pedig már egy egészen nagy közönség táncolt és ugrándozott, ment is a harc a dobverőkért.
A koncertek után a világosító mindig egyértelműen a közönség tudtára adta, hogy „Nem, most nem lehet visszatapsolni, szoros ütemtervhez kell tartani magunkat” azzal, hogy az összes lámpát felkapcsolta a teremben. Így legalább könnyű volt megtalálni a barátainkat, ha esetleg elveszettük őket táncolás közben.

Egy kellemes csalódás

Belmondón inkább táncolás, Impact Pulse-on inkább ücsörgés. A rossz előérzetem, hogy 30Y-on akkora tömeg lesz, hogy mozdulni se lehet majd, és valahogy túl sok lesz a Beck Zoli cuki haját csodáló kislány, szerencsére nem igazolódott be.

Soundclash fesztivál 2009
Beck Zoli és az ő repülő fürtjei
Lovagi Milán

A hangulat olyan családias volt, mint 4 éve, mikor először voltam 30Y-on, ugyanitt, az akkor még OMK-ban, és összesen 30-an voltunk - a zenekar tagjaival együtt. Ugyan most jóval nagyobbra nőttünk, mégse volt szardínia-a-dobozban érzésem.
Ezredszerre is bizonyítást nyert, hogy az ÁMK sokkal alkalmasabb a koncertek lebonyolítására, mint a mozi csöpp kis aulája.

Sörakció és sztriptíz

A Beat Dis volt az egyetlen zenekar az este folyamán, ahol női tag is szerepelt a színpadon. Ráadásul szerintem gyönyörű az énekeslány, és nagyon jól állt neki a piros miniszoknya fekete tornacsukával.

Minden elismerés a közönségnek is, aki ekkorra már 6 fellépőn volt túl, de még mindig lelkesen táncolt-lötyögött. Az utolsó koncert joga a PASO-é volt. Fogalmam sincs, hogy csinálják, de náluk már hagyomány, hogy hajnali háromkor is rávesznek vagy 100 embert, hogy őrült módjára táncolják a skat. Lehet, hogy Szasza, a 17 zenekar groteszken magas és vékony énekesének sztriptíz-produkciója gyakorol ilyen hatást az emberekre, vagy a büfé „egyet fizet, egyet kap” sörakciója.

Mivel azonban én sem a sört, sem a csontos felsőtestű férfiakat nem szeretem, így az afterparty helyett inkább az ágyamat választottam.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra