Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Spenótos bélszínnel vendégelték meg IV. Károlyt egy száz évvel ezelőtti szombathelyi titkos vacsorán

A királynak még fogkeféje sem volt, és a nemesek dobták össze a ruhatárát is.

IV. Károly magyar király az első világháború utolsó éveiben ült az Osztrák-Magyar Monarchia trónján. Uralkodói jogainak gyakorlását a Monarchia összeomlása után, 1918 őszén függesztették fel. Az elmenekült király három évvel később Szombathelyen keresztül tért vissza az országba.

IV. Károly és Mikes püspök a palota kertjében. A fotóról azóta kiderült, hogy korabeli hamísítvány.
martinus.hu

Az egykori király napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1921. március 26-án érkezett Szombathelyre és tíz napot töltött a megyeszékhelyen. Ezalatt az idő alatt a Püspöki Palotában fogadta a híveit, akikkel nagyon aktívan azon dolgozott, hogy valamilyen úton-módon visszaszerezzék a hatalmat . A puccskísérlet történetét a Vasi Szemle is azóta számos tanulmányban feldolgozta.

Bélszín tükörtojással és spenóttal volt a welcome étel

A király visszatérése ugyan napi beszédtéma volt, de még a legnagyobb hívei sem tartották időszerűnek a kora tavaszi kísérletet. IV. Károly tehát teljesen váratlanul kopogtatott be 1921. március 26-án este tíz órakor a Püspöki Palota kapuján. A hívatlan vendég egy hamis spanyol útlevéllel érkezett Bécsbe és onnan Szombathelyre. Az elbeszélések szerint az ekkor hivatalban lévő Mikes János megyéspüspök, még amikor kezet fogott vele sem ismerte fel a királyt. Amikor azonban bemutatták neki, szörnyen zavarba jött és azon nyomban ébresztette a szakácsot. Bélszínt tükörtojással és spenóttal szolgáltak fel az éjszakába nyúló vacsorán.

A király vendégszobája
martinus.hu

„Olyan vagyok, mint egy koldus”

Az anekdoták szerint ezt mondta IV. Károly magáról, amikor a püspökség dolgozói és a hozzá hű nemesek kisegítették őt ruhával és pipereholmikkal. A cipőjét például a püspöktől, az ingét Teleki Pál miniszterelnöktől, a fogkeféjét pedig egy Vas megyei falusi plébánostól kapta.

IV. Károly az idő legnagyobb részében a Püspöki Palotában volt. Itt fogadta az őt támogató nemeseket, papokat, katonákat és híveit. Kezdetben a felső körökben mozgó arisztokratáknak viszonylag könnyű volt bejutnia hozzá, ahogy azonban elterjedt a híre a szombathelyi tartózkodásának, egyre több katonával őrizték.

Püspöki Palota
Kovács Dávid

A király egyszer hagyta el hosszabb időre a Palotát, amikor személyesen utazott Horthy Miklóshoz Budapestre, felszólítva őt, hogy adja át számára a hatalmat. Akciója nem járt sikerrel, azonban a nyitott autóban annyira megfázott, hogy szinte mindvégig, amíg Szombathelyen volt, betegeskedett.

IV. Károly
fortepan/Bokor Gyula

A gyógyulófélben lévő király végül azért kényszerült elhagyni április 5-én a várost, mert Horthy ekkor már erélyesen, a környező hatalmak megtámadásától is tartva, felszólította őt az azonnali távozásra. IV. Károly nem tehetett mást, minthogy katonai kísérettel ismét Svájcba vonult . Szombathelyen írt búcsúlevelében úgy fogalmazott, hogy

„ismét távozom, de távol a magyar nemzettől is minden erőmet és minden időmet, ha kell, véremet is hazámnak akarom szentelni, melytől elszakadni, melyhez hűtlenné válni sohasem fogok."

IV. Károly és felesége 1921-ben
fortepan/ Lencse Zoltán

Valóban ekkor még nem nyugodott bele a trónfosztásba. Fél évvel később, 1921 őszén ismét Vas megyén keresztül érkezve próbálkozott újra visszaszerezni a hatalmat, kísérlete azonban ekkor is kudarcba fulladt.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra