Fazekas Róbert nagy dobása. Ott lehet Pekingben?

Kedden este a szlovén nemzetközi bajnokságon Fazekas Róbert 64 méter, 56 centiméteres dobásával teljesítette az olimpiai szintet. A Haladás VSE diszkoszvetőjét a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése benevezi az olimpiára, a döntés az Olimpiai Bizottság kezében van. dr. Kamuti Jenő főtitkár azt mondja, Fazekas annyi kárt okozott Athénban a magyar sportéletnek, hogy a MOB-nak joga van úgy dönteni, hogy nem indítja el Őt Pekingben.

Mint ismert, Fazekas Róbert az athéni olimpia után letöltötte két éves eltiltását. A diszkoszvető a nagy visszatérésre készült. Eddig azonban csak a „B” szintje volt meg, ahhoz pedig, hogy indulhasson az ötkarikás játékokon, mindenképpen teljesítenie kellett a jobb eredményt is, hiszen Kővágó Zoltán és Máté Gábor dikszkoszvetők „A” szintesként már tagjai voltak a magyar atlétikai csapatnak. Kedden – az utolsó esélyt megragadva - a szlovén nemzetközi bajnokságon indult, ahol hat centiméterrel túldobta az olimpiai szintet. Az eltiltása lejárt, a tartozását kifizette a szövetségnek. Elméletileg ezzel mindent teljesített, hogy ott legyen Pekingben. Kérdés, hogy így lesz-e?

Az utolsó pillanatig bíztak benne

Vida József edző az utolsó pillanatig bízott benne, hogy sportolója megszerzi a kvótát.

- Természetesen számítottam rá, hogy sikerül a nagy álom, különben nem is utaztunk volna ki Szlovéniába! - kezdte Vida József. Sajnos az időjárás ezúttal sem kedvezett nekünk, a verseny előtt szakadt az eső és a szél is elállt. De hál' Isten, mindezek ellenére is sikerült. Robi most egy nap pihenőt kapott, de utána már kőkeményen készülünk az olimpiára. Hogy mire lehet képes Pekingben? Fogalmam sincs. Az olimpia a nagy fejreállások és a nagy javulások versenye. Robinál én az utóbbiban bízok. Egy biztos, ha Kínában a legjobb teljesítményét tudja nyújtani, akkor azzal már elégedett leszek. Aztán ebből bármi kisülhet...

Fazekas érthetően boldog volt

- Örülök neki, hogy sikerült megdobnom a szintet, még ha az utolsó pillanatban is történt mindez. Az olimpián szeretnék a döntőbe kerülni, ez a minimális elvárás önmagammal szemben. Köszönöm a segítséget Czeglédy Csabának, aki nélkül nem tudtam volna kijutni Pekingbe, és nagyon fontos volt számomra, hogy a Haladás VSE is végig kiállt mellettem - mondta Fazekas Róbert.

Fazekas Róbert

Megkerestük Kovács Lászlót, a Haladás VSE ügyvezető elnökét is, aki szerint megérte ennyit várni a sikerre. Kovács - aki egyébként a helyszínről szurkol majd Fazekasnak - titkos esélyesnek tartja a diszkoszvetőt Kínában.

- Csodálatos. Erre nincs is más szó - mondta. Őszintén bíztam benne, hogy sikerül. Ez már nagyon régóta benne volt a levegőben. A klub, az önkormányzat mindvégig kitartott mellette. Nem hiába. Most, hogy lekerült róla a teher, szerintem bármire képes lehet. Számomra külön öröm, hogy pont azon a héten leszek ott Pekingben, amikor az Ő versenye lesz.

A Magyar Atlétikai Szövetség támogatja Fazekast

A Magyar Atlétikai Szövetség vezetése benevezi a pekingi olimpiára Fazekas Róbertet, ha a verseny jegyzőkönyve és a nemzetközi szövetség hivatalos igazolása is rendelkezésére áll. Mérei László, a magyar atlétikai válogatott szövetségi kapitánya is örült a sikernek, azonban Őt nem érte meglepetésként a hír.

- Már nagyon régóta vártam, hogy Fazekas mikor dobja meg az „A” szintet. Ha nehezen is, de sikerült. A Magyar Atlétikai Szövetség támogatja a sportoló indulását Pekingbe, a végső döntés azonban a MOB kezében van. Most meg kell vizsgálniuk a verseny jegyzőkönyvét és a nemzetközi szövetség hivatalos igazolásának is rendelkezésükre kell, hogy álljon. Mindent dokumentálni kell. Természetesen ezeket minden résztvevőnek teljesítenie kellett, csak Fazekas ilyen tekintetben némi késében van a többiekkel szemben. - mondta a kapitány.

Jogilag minden rendben. Erkölcsi okok miatt azonban mégis kérdéses az olimpiai részvétel?

A MOB közgyűlése a Schmitt Pál, Molnár Zoltán, Kovács Tamás és dr. Kamuti Jenő négy fős bizottságot jelölte ki dönteni az ügyben. Hogy mikor dől el Fazekas sorsa, azt még nem lehet tudni, hiszen a tagoknak előbb össze kellene ülnie, Molnár azonban éppen Pekingben tartózkodik.

- Jelen pillanatban is várjuk a papírokat, a ljubjanai verseny jegyzőkönyvét és a sportoló azon nyilatkozatát, melyben kijelentette, hogy tiszta eszközökkel versenyzett. Ha ezek megvannak, akkor a négy fős bizottság összeül és döntünk a hogyan továbbról. Negyvennyolc órán belül eldőlhet Fazekas sorsa - mondta Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója.

Dr. Kamuti Jenő főtitkár azt mondja, Fazekas annyi kárt okozott Athénban a magyar sportéletnek, hogy a MOB-nak joga van úgy dönteni, hogy nem indítja el Őt Pekingben.

- Mivel Fazekas Róbert a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése után szerezte meg a kvótát, így azt a döntést, hogy a sportoló indulhat-e a pekingi játékokon, a MOB vezetése ma vagy holnap hozza meg. Jogilag minden stimmel. Azonban erkölcsileg nincs minden rendben. Ugyanis Ő és a többiek annyi kárt okoztak Athénban a magyar sportéletnek, hogy a MOB-nak joga van úgy dönteni, hogy nem kívánja elindítani a versenyzőt Pekingben. Az Angol Olimpiai Bizottság például nemrég hozott egy hasonló döntést. Mivel Molnár Zoltán csapatvezető jelenleg kint van Pekingben, ezért nem tudom megmondani, hogy mikorra születhet érdemi döntés. - mondta Kamuti.

A MOB vezetése Schmitt Pál vezérletével holnap fog dönteni Fazekas Róbert indulásáról.

Fazekas Róbert sajtóközleménye:

"Nagyon nehéz négy esztendő áll mögöttem, amit ez az eredmény most végleg lezárt. Athén lelkileg és fizikailag is nagy törést jelentett számomra, de ezzel már nem kívánok többet foglalkozni. Lehet, hogy volt, amiben hibáztam, ezért szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akik csalódtak bennem.
Az olimpiai felkészülésnek azért vágtam neki, mert úgy éreztem, csak a pályán, egy tisztességes eredménnyel történhet meg mindez, és ez most sikerült."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Annusék ott lehetnek az Olimpián! Ha fizetnek...

A szombathelyi atléták azt mondják, február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát. Már készülnek rá.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport