Bemenni a kijáraton? - furcsaság a felújított MSH-n

A felújított szombathelyi sportház minden egyes tér felőli ajtajára azt írták rá, hogy KIJÁRAT. Kívülről!

Lendvai Emil a napokban felfigyelt arra, hogy minden ajtón (kívülről) a Kijárat felirat szerepel. Péntek délután van, már úgysem érünk el senkit a hivatalban, így csak csuklóból tippeljük, hogy vélhetően azért került oda a kijárat felirat, hogy ne torlaszolja el azt senki, vélhetően katasztrófavédelmi előírás, amely egy kicsit félrevezetőnek tűnik. Nem hinnénk, hogy szarvashiba, de ha mégis az, akkor úgyis gyorsan átragasztják, ha pedig túl erős a ragacs, akkor csak egyszerűen ki kell fordítani a sportházat. Más értelmezésben lehet kijárat, hiszen itt léphetünk ki a város zajából a hétköznapi őrületből a kultúrának szentelt új szentélybe... be. Nofene. Ez tényleg logikai bukfenc. Marad az első verzió, lentebb pedig Emil gondolatai:

Napjainkban az új beruházású, átépített, átalakított épületeket többször is be kell járni és át kell adni. Mindez persze egyesek megdicsőülését szolgálja. Így volt ez a közelmúltban a Markusovszky Kórház új belgyógyászati tömbjénél, és így van a valóban szépen, jellegét megőrizve felújított Művelődési és Sportháznál is. Nem csodálkoznék, ha ide is olyan emléktábla kerülne, amelyről legfeljebb a projekt munkálataiban közreműködő takarítók neve maradna le. De hát Koltai Róbert Sose halunk meg című filmjének alkotói stáblistáján a gépkocsivezető neve is szerepel.

Szóval minden szép, minden jó, mindennel meg lehetünk elégedve a város egyik nagy hagyományú épületének megújulásánál, pedig még be sem kell lépni, máris feltűnik (feltűnhetne) egy szarvashiba.

Sportház bejárat
Lendvai Emil

Minden egyes tér felöli ajtóra ugyanis azt írták rá, hogy KIJÁRAT. Kívülről! Na most, ha valahová be sem mentünk, akkor onnan hogyan jöhetünk ki? Eddig én úgy tudtam, hogy szabadtérről egy épületbe a bejáraton át megyünk be, és a kijáraton át jövünk ki. Ebből következőleg pedig, amikor bemegyünk, akkor az ajtón a BEJÁRAT szónak, amikor pedig az épületből kijövünk, belülről a KIJÁRAT szónak kellene szerepelnie.

Ha pedig mindegy, akkor egyszerűen nem is kell szerepeltetni, hogy bejáratról vagy kijáratról van szó. Mindenesetre jelen szituációban, aki a Március 15-e tér felől bemegy az épületbe, az a logikai paradoxon szerint lényegében kimegy a Művelődési és Sportházból, holott még be sem ment.

Mint más, hasonló eseteknél, most is értetlenül állok az előtt, hogy a tervezéstől az átvételig több tucatnyian dolgoztak a projekten, a leírtak ennek ellenére senkinek sem tűntek fel. Persze, az is lehet, hogy gyorsan változó világunkban már a KIJÁRAT a BEJÁRAT, csak én egy kicsit le vagyok maradva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem