Steko fotózta, Ildikó rajzolta, Anna pedig elmondta

Intellektuális utazás egy korszak nagyjaival a szombathelyi színházban.

Az eredetileg festőművészként indult Stekovics Gáspár Az embergyűjtő Stekovics 2010. October 23. 10:50 ma már inkább fotósként ismert. Egyedi tájképeit, Stekovics Gáspár szerint ilyen volt az idei október 2019. November 01. 17:07 a Balatonhoz és a szigligeti alkotóházban megforduló művészekhez fűződő erős érzelmi kötödését már itt a Nyugaton is bemutattuk. Stekovics Gáspár szerint ilyen volt az idei október 2019. November 01. 17:07

Egy egész magyar művészgenerációt örökített meg fekete-fehér portréin. Valószínűleg nekik is tetszően, mert például Nádas Péter író „Steko” fotóját szereti a legjobban a róla szóló írásokhoz csatolni.

Stekovics Gáspár fotókiállítás
A megnyitó. Stekovics Gáspár és S. Horváth Ildikó, a kiállítók. Szabó Tibor, a színház igazgatója és Nagy Anna esztéta.
Mészáros D. Zsolt

A kiállítás keretében az elmúlt tíz év portréi kerültek a falra. Mellé pedig S. Horváth Ildikó párhuzamos grafikái. A fotós és a grafikus az életben is egy párt alkotnak, s most együtt hozták létre ezt a kiállítást is. Egy fotó erősít egy grafikát, és egy grafika erősít egy fotót.

Stekovics Gáspár fotókiállítás
Nádas Péter portréja és a halak a színház falán.
Mészáros D. Zsolt

Szóval képzeljék el – vagy nézzenek rá a galériánkra –, amint a falról csibészesen ránk mosolyog Cserhalmi György színész, mellette pedig ott egy finom grafika egy bordélyházról. Mi másról is lenne, ha egyszer a kiállítás megnyitóján Nagy Anna esztéta éppen az Egy erkölcsös éjszaka című filmből olvasott fel egy részletet.

Egyébként pedig a Cserhalmi főszereplésével készült filmet rendező Makk Károly fotója is ott van portrék között. Ahogy Bereményi Gézáé, Törőcsik Marié, Dés Lászlóé és Esterházy Péteré is.

Stekovics Gáspár fotókiállítás
Nagy Anna esztéta kalauzolt minket Bereményi Gázától Esterházy Péterig.
Mészáros D. Zsolt

A megnyitó pedig azért volt különleges, mert, ahogy a címben is írtuk, egy intellektuális utazást tehettünk a magyar kultúrában. Nagy Anna esztéta kimozdított minket a megnyitó közönségének szokásos passzivitásból, együtt vándoroltunk képről képre, hogy meghallgassunk tőle olyan irodalmi idézeteket, amelyekkel jobban megérthettük, miért is ezeket a művészeket örökítette meg kamerájával Stekovics.

Stekovics Gáspár fotókiállítás
Stekovics Gáspár és Cserhalmi György.
Mészáros D. Zsolt

Ahogy láttuk, egyébként a fotós nagy kedvence Cserhalmi György „örök pasi” portréja. Megértjük. Cserhalmi iránt e sorok írójának szerelme is örök és megbonthatatlan.

Stekovics Gáspár fotókiállítás
A megnyitó képeihez kattintson!
Mészáros D. Zsolt
Stekovics Gáspár fotókiállítás
Mészáros D. Zsolt

A Weöres Sándor Színház három napos összművészeti fesztivált rendez a hétvégén. Ennek keretében nyílt meg pénteken a színház aulájában a kettős kiállítás. Stekovics Gáspár portréit S. Horváth Ildikó grafikái kísérik. A 10 év válogatás portrékból és grafikákból című kiállítás június végéig tekinthető meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra