Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára

Már az igazgató is azt mondja, nem tudja, hogyan tovább.

Hosszú csend után szeptemberben újra foglalkoznunk kellett a szombathelyi Styl ruhaipari cég mindennapjaival. Először arról írtunk, Leállt a Stylben a termelés, kikapcsolták az áramot 2023. September 20. 19:39 leállt a termelés kikapcsolták az áramot. A cég általános igazgatója, Radics Tibor akkor lapunknak azt mondta, nincsenek adósságok nincs baj. Hamarosan újraindul a termelés. A gondot az okozta, hogy elmulasztották meghosszabbítani az áramszolgáltatóval kötött szerződést.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Nem sokkal később viszont úgy értesültünk Aggregátorokkal termelik az áramot a szombathelyi Stylben 2023. October 03. 19:23 aggregátorokkal termelik az áramot, hogy dolgozni tudjanak. Kimentünk a gyárhoz, bebizonyosodott, a hír igaz.

Októberben pedig arról írtunk, Nem kaptak fizetést a szombathelyi Styl dolgozói 2023. October 10. 15:59 a dolgozók nem kapták meg szeptemberi fizetésüket, amit aztán rendezett a cég.

Most pedig újabb fejezetéhez érkezett a történet.

Mindössze 50 ezer forintot kaptak meg eddig az októberi fizetésükből a szombathelyi Styl dolgozói, és azt sem a 10-i fizetési napon, hanem majdnem két héttel később. Két hónapja a SZÉP-kártyájukra sem érkezett pénz, ami havi 10 ezer forintot jelentene.

Radics Tibor, az SVR Design Ruhaipari Kft. általános igazgatója lapunknak hétfőn nem tagadta, nagyon nehéz helyzetbe kerültek, nem tudja hogyan tovább.

Mint mondta, leginkább azért, mert az MVM valamiért "nem szereti őket", nem tudták megkötni a szerződést, így továbbra is aggregátorokról termelik az áramot a szombathelyi üzemben. Az igazgató elmondta,

100 millió forintos a veszteségük emiatt, ezért nem tudnak fizetni, hiszen nem tudnak annyit termelni és nincs is annyi bevétel.

100 ezer euróra (kb, 38 millió forint) lenne szükségük ahhoz, hogy talpra tudjanak állni, különben 150 ember fog rövid időn belül utcára kerülni.

Lapunk a dolgozóktól úgy tudja, pénteken még folyt a termelés, hétfőn viszont már nem. Az egyik neve elhallgatását kérő alkalmazott azt mondta, azért nem vették fel a munkát, mert mostanra jutottak el arra a pontra, hogy nem hajlandók 13 fokban dolgozni és könyörögni a fizetésükért.

Másikuktól úgy értesültünk, nem is kellett felvenniük a munkát, mert nincs, és sokszor 8-10 fokban kellett robotolniuk.

“Sokan fizetéstől fizetésig élnek közülünk, vannak gyermeküket egyedül nevelő nők, albérletben élők köztünk. Eddig, amikor megkérdeztük a főnököt mi van a pénzünkkel, csak viccelődött, legutóbb viszont azt mondta, aki nem akar dolgozni, annak nem kell jönni. De arról semmit nem mond, hogy ő mikor fizet” – nyilatkozta nekünk az egyik Styl-dolgozó, aki azt is elárulta, nagyon feszült a hangulat, sokan felmondanak. Nincs már bérszámfejtő, ügyvezető, gazdasági vezető, műszaki vezető és mennek el a munkások.

Radics Tibor már korábban is nehezményezte, hogy leginkább támadásokat kapnak a politikusoktól segítség helyett.

Lapunk néhány héttel ezelőtt Hende Csaba országgyűlési képviselőnél rákérdezett Hende Csaba a szombathelyi gyártámogatásokról, a vendégmunkásokról és a kőszegi gyorsforgalmi útról 2023. November 15. 18:19 a gyártámogatások kapcsán arra, hogy miért sikeres cégeket támogat az állam, miközben vannak olyanok, amelyeknek nagy szüksége lenne mentőövre. Akkor az országgyűlési képviselő azt mondta: „Ha arról van szó, hogy valaki a csőd szélén áll, kikapcsolták a közműveket, mert nem fizette ki a számlát, ott nincs gyármentés. A pénzt nem dobjuk bele a feneketlen kútba. Ha van pályázati lehetőség, élni kell vele, ahol tudok, segítek.”

Nem kizárt, hogy az országgyűlési képviselő a Styl-gyárra célzott.

Tehát a kérdés az, kap-e ismét valahonnan mentőövet a szombathelyi ruhaipari cég, amelynek elmúlt évtizedei sem nélkülözték a szappanoperába illő jeleneteket. Az biztos, a legfrissebb részeket nemcsak a cég munkatársai, de a kívülállók sem szívesen nézik végig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság