Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Szándékom, hogy időben és összefüggéseiben mutassam be a konfliktus tényleges okát”

Terjedelmes olvasói levelet kaptunk a Herényiek Háza ügyében.
Az írást változatlan formában adjuk közre.

Tisztelt Nyugat.hu!

Mint magam is közvetlenül érintett szomszéd, Józing Antal „Áll a bál a Herényiek Háza körül, de mennyire hallatszik el a zene?” c. cikkére Áll a bál a Herényiek Háza körül, de mennyire hallatszik el a zene? 2020. July 06. 07:38 a következőkben reagálok. Ezzel a hozzászólással az a szándékom, hogy időben és összefüggéseiben mutassam be a konfliktus tényleges okát, igyekezzek javaslatot adni a megoldásra. Nem kívánok felhasználónév mögé bújni, véleményemet teljes nevemmel vállalom!

Ami a Herényiek Háza rendezvényén tapasztalt csendháborítást és az azt kísérő felháborodást illeti, nem egyszeri eset váltotta ki, eltérő rendszerességgel ismétlődő, évtizedes problémáról van szó.

Megjegyzem, a cikkben indokolatlan politikai felhang és a téma szempontjából teljesen lényegtelen, hogy György István Péter az LMP képviselőjelöltje volt. (Amúgy legalább a nevet írta volna le a magyar helyesírás szabályai szerint!)

Jelzem, hogy a 2. kép alatt elhelyezett aláírás valótlan állítás, mi szerint: „A Herényiek Házát a hosszú évtizedek alatt körbeépítették családi házakkal”!

Ezzel szemben tény, hogy Herény, még község időszakából öröklötten oldalhatárosan sűrűn és zártan beépített településszerkezetű városrész, ahol az épületek között nincsenek tágas, szabad terek, természetes zajszűrők! A jogelőd Kultúrház szomszédságában egy családi ház kivételével az 1950-es években is létezett minden környező épület, azokat legfeljebb átépítették, felújították, bővítették az idők folyamán.

68 éve élünk a herényi Kultúrház (ma Herényiek Háza) közvetlen szomszédságában. A kapcsolatot a nyugalom, a szomszédjogok kölcsönös tiszteletben tartása jellemezte annak ellenére, hogy a két ingatlant mindössze egy drótkerítés választotta el egymástól. A Kultúrház rendezvényeit az épület zárt terében tartották, az évi 1-2 szabadtéri rendezvényt pedig jó szomszédként toleráltuk.

Ez a kedvező helyzet 2007-től alapvetően megváltozott. A Kultúrház alapterülete egy „Kerékpáros Centrum” beruházásnak köszönhetően több mint 3,7-szeresére növekedett, ami már önmagában, még rendeltetésszerű épülethasználat mellett is jelentő többlet zaj és fényterhelés forrása lenne.

A Herényiek Háza kétszintes főépületével, a később létesített fixvázas sátorral együtt egy oldalfalakkal határolt, kizárólag lakóingatlanunk felé (Béke tér 8.) nyitott „U” alakú tér, ami erősítő módjára viselkedik. Minden zajt felerősít és átnyom irányunkba. Fontos megismételnem, hogy ingatlanainkat mindössze egy drótkerítés választja el, közöttünk nincs semmi tereptárgy, ami csillapítaná a keletkezett zajt!

A Herényiek Háza rendeltetéstől eltérő használatával, bérbeadásával megszaporodtak a tipikusan vendéglátóipari tevékenységre jellemző „céges bulik”, névnapi,- születésnapi partik, hangosítással támogatott zenével, mulatozással, italozással, alkoholgőzös szócsatákkal tarkított rendezvények, esküvők. Sok esetben ébredtünk bezárt ablakok mellett is hangos éjszakai zeneszóra, üvegcsörömpölésre, hajnali udvari, utcai kiabálásra, dudaszóra, gépkocsi ajtócsapkodásra. Gyakran a rendezvény befejezését követő másnap reggelig működött a teljes udvari díszkivilágítás, ami szinte nappali fénnyel árasztotta el a szomszédos lakrészeinket. Előfordult, hogy összeverekedtek a mulatozók. A környéken élők többször is kértek rendőri intézkedést az elviselhetetlen zajterhelés, vagy éppen verekedés miatt.

Nem tolerálható főleg nyári estéken, ha bezárt ablakok mögé kényszerülnek a szomszédos családok, ha még betett ablak mellett is dupla hangerővel kell „bömböltetni” a TV-t, ha a műsort hallani akarják!

Az ingatlan fekvésétől függően eltérő mértékben, de alapjaiban és folyamatosan sérül a közvetlen szomszédok, köztük kiemelten a 3-as sorházban élők pihenéshez, nyugalomhoz, a birtokuk zavartalan használatához való joga.

A fenti kifogások tárgyában már 90-es években panaszt emeltünk a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályán. A meghallgatás és érdekegyeztető megbeszélés eredményeként megállapodás született arról, hogy:

• a Herényiek Háza minimalizálja zajterheléssel járó udvari rendezvényeit, a programok alapvető helyszínei a Ház klímával ellátott helyiségei lesznek.

• Vállalták, hogy a rendezők figyelmét előzetesen felhívják a temperált épület ajtóinak, ablakainak bezárt állapotban tartására, a szomszédok nyugalmát nem zavaró mérsékelt zenei hangerő,- hangosítás használatára, az udvari hangoskodás mellőzésére.

• Vállalták, hogy minden rendezvényen, annak teljes időtartam alatt jelen lesz a Herényiek Háza felelős képviselője, aki személyesen ellenőrzi a szabályok betartását, illetve szabályszegés esetén azonnali intézkedésre jogosult és kötelezett.

• Megnyitják az udvari parkolót a gépjárművel érkező látogatók előtt, erre a gazdasági bejárónál kihelyezett táblán hívják fel a vendégek figyelmét.

• Közvetlen szomszédként vállaltuk, hogy a nemzeti ünnepekről történő megemlékezések, a Herényi Virágút, az Adventi-esték udvari rendezvényei alkalmával keletkező zajhatást megértéssel toleráljuk.

Az egyeztetésen létrejött szóbeli megállapodás eredményeként sokat javult a helyzet, azonban eltérő intenzitással és rendszerességgel a probléma továbbra is létezik.

Abban látom a feszültség forrását, hogy a Herényiek Háza programjait nem a zárt beépítésű környezet szabta korlátozó követelményekhez, a ház befogadó képességéhez alkalmazkodva tervezik, szervezik meg, meghatározó rendezőelv lett a bevételszerzés.

Fenntartásokkal fogadom Nagy Krisztina észrevételeit, mivel Ő teljes mértékben tisztában van a valós helyzettel, a reklamációk megalapozottságával, jogosságával. Emlékeznie kellene arra, hogy zajterhelés okán született már megállapodás a Ház és a közvetlen szomszédságban élők között, ezt betartva, elkerülhető lett volna egy újabb beadvány megfogalmazása, egy újabb jogos felháborodás. Kezdetben a nagyobb zajjal járó rendezvények esetében még egyeztetett a szomszédokkal, később ezt már nem tekintette magára nézve kötelező gyakorlatnak. Már a soron következő programok tervezésekor figyelemmel kellene lennie a sajátos korlátozó környezeti tényezőkre, követelményekre, a termek befogadó képességére! Nem kellene értetlenkednie! A koronavírus alatti mérhetetlen csend csak megalapozta bennünk az igényt arra, hogy elvárjuk a pihenéshez, nyugalomhoz való jogaink folyamatos biztosítását!

(Amúgy, maga Krisztina is volt már csendháborító zajforrás, mint szárnyait próbálgató „énekes”, aki a nyári kánikula idején hangosítás,- zenei kíséret mellett gyakorolgatott, vagy egyszerűen a ház felelőseként eltűrte, hogy hasonló időjárási körülmények között, szabadtéren próbáljanak a dobosok, zenészek.)

A problémák megoldása szempontjából fontos, hogy

• mihamarabb legyen a háznak kötelező, írásban meghatározott nyitva-tartása, amitől csak külön írásos engedéllyel lehet eltérni.

• Indokolt felülvizsgálni és újra szabályozni az engedélyezett tevékenységi köröket.

• Rendezvények helyszínéül alapvetően a Ház klimatizált zárt termei szolgáljanak.

• A Herényiek Házában kizárólag kiemelt rendezvények, bálok esetén, hatósági engedély birtokában és ellenőrzött keretek között legyen lehetséges vendéglátóipari szolgáltatást folytatni.

• A nemzeti ünnepekről történő megemlékezés, a Herényi Virágút, az Adventi-esték udvari rendezvényein felül további zajterheléssel járó rendezvény az udvarra, sátorba nem telepíthető, kivéve, ha ahhoz a Ház megszerezte a szomszédok előzetes hozzájáruló nyilatkozatát!

Bár elviselhető határok között toleráns vagyok, előrehaladott életkorom és megromlott egészségi állapotom végett egyre inkább igénylem csendet, nyugalmat. Ha a ház visszatér az első egyeztetés eredményeként létrejött megállapodás betartásához, a Herényiek Háza és a szomszédok között ismét megvalósulhat a jószomszédi viszony, a békés egymás mellett élés!

A hozzászólásokat elolvasva örülök annak, hogy többen tárgyilagosan igyekeztek megközelíteni a problémát, igyekeztek korrekt véleményt alkotni. Köszönet nekik! A szélsőséges álláspontokkal nem igazán foglalkozom. Ezekről azt gondolom, a stílus, maga az ember! Nekik i van egy lehetőségük. Tisztességes piaci áron vásárolják meg ingatlanunkat, életvitel szerűen költözzenek oda és élvezzék néhány méter távolságból a zaj és fényterhelés!

György Béla

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra