Sz*r a helyzet a Halinál

Két hete az utolsó helyen áll a Haladás az NB I-ben. Sokan már kongatják a vészharangokat, talán igazuk is van. Nézzük meg, hol is lehet a hiba.

Nézzük sorban a tényezőket.

Játékoskeret - jönnek, mennek...

Nincsen összjátékunk, ugyanis állandóan változik az összeállításunk.

A párok (két belső védő, bal- és jobb oldali védő-középpályás párosok, védekező középpályások, támadók) cserélődnek, pedig korábban mindenki ismerte a másik gondolatát is.

Kapusok - Király biztosan szólna...

Három játékossal számolhat - múlt csütörtök óta - Borsos Vilmos kapusedző.

Király Gábor eddig kihagyhatatlannak bizonyult, végigvédte a bajnokságot. A válogatottsági rekorder ebben a bajnokságban már 19 gólt kapott - ez a legtöbb ebben a szezonban. A bravúrok száma kevesebb a korábban megszokottnál (ne feledjük, Debrecenben kétszer is már gólt kiáltottak a hazaiak, amikor még ő védett; sőt, most a paksiak ellen is óriásit nyújtózott az első félidő végén), ami szituáció-függő, azonban fájó azt látni, hogy - kívülről úgy tűnik - vannak gólok, amelyek az ő számlájára írhatók.

Persze, a kapus kapja a gólt mindig, de nem szoktuk meg azt, hogy néhány méterről fejelhetnek gólt - mint pl. Diósgyőrben, vagy egy kiöklözni való labda lecsúszik a bütykéről - mint pl. szombaton, a Paks ellen.

Természetesen, ha hiba van, mindig az a jó játékos, aki nem játszik. Így követelhetik a szurkolók a csapatba állítani Rózsa Dánielt vagy Gyurján Mártont. Hogy ez lehet a megoldás? Nehéz megmondani.

Nem hisszük, hogy Király Gábornál - aki 108-szor védhette a válogatott hálóját és 199 Bundesliga-meccs is áll mögötte - bárki jobban ismertetné ebben az országban a mesterségét.

Tényleg "öreg"? Tényleg lassabb, mint korábban? Nem látja a kapusedző a hibáit? Saját maga nem ismeri fel azokat? Egyik kérdésre sem lehet egyértelmű negatív választ adni. Még mindig ő a legrutinosabb, el kell fogadni, amit mond, amit tesz, amit lát. Tőle tudjuk legjobban, hogy, ha nem lenne 100 százalékos állapotban fizikálisan-mentálisan, akkor a háttérbe húzódna.

Védők

Talán a legrosszabbul ezen a területen állunk.

Óriási hibákból kapjuk a gólokat, amelyek vagy egyéniek, vagy meg nem értésből, vagy összeszokatlanságból adódnak.

Pedig egyénileg nem rossz a társaság. Még sincs meg az összhang, ráadásul nagyon hiányzik a szélsővédő munka, amit Bosnjaktól láthatunk (megint egy játékos, aki éppen nem játszik). A belsővédő-páros állandóan változik: nemcsak mérkőzésről-mérkőzésre, hanem még azon belül is. Sürgős változásra van szükség!

Középpályások

Hiányzik az az igazi védekező középpályás, akit - ha az elmúlt éveket nézzük - Thomas Wils, Iszlai Bence, vagy korábban Simon Ádám testesített meg.

Jagodics Márkból válhat az talán - ő ugye eredetileg belső védő volt - és ez a posztja is a sérülés vagy mellőzöttség miatt keveset szerepeltetett Jancsó Andrásnak is. Miroszláv Grumicsot az átlagosnál magasabb játékintelligenciája emelte ebbe a pozícióba, ő pedig ugye eredetileg középcsatár... Rácz Barnabás kihagyhatatlan, pedig kb. másfél éve sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint manapság, míg Németh Márió mellőzése érthetetlen.

Támadók

Ezen a területen állunk a legjobban. Priskin Tamás az elmúlt három fordulóban betalált: nehéz találni olyat az annalesekben, hogy egy Hali-csatár öt meccs után négy gólnál járna. Gaál Bálint és Michael Rabusic játéka sem rossz, Funsho egyelőre a jövő ígérete -

már csak a játéktudást kellene valahogy a futásmennyiséghez csiszolni.

Szakmai stáb

Két nap alatt csodát nem lehetett várni, a sajtótájékoztatón mégis azt mondta a vereség ellenére Szamosi Tamás másodedző, hogy voltak olyan elemek, amelyeket kérték a játékosoktól és vissza is kaptak. Ebből azt lehetett leszűrni, hogy azért nem reménytelen a helyzet. Horváth Ferenc tavaly egy lesajnált és lenézett társaságból hozott össze egy olyan csapatot, amelyik kiesése tényleg maga a dráma volt, ráadásul úgy, hogy minden és mindenki összeesküdött ellenük.

Klubvezetés

Évek óta nincsen változás nálunk, ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonosok (az Illés Béla-Halmai Gábor féle cég, Szombathely MJV, és a Haladás Marketing Kft.) elégedettek a vezetéssel.

Amennyiben gazdasági szempontból nézzük a képet, rendben is van a dolog.

Emlékezhetünk: három éve simán elkaszálta az MLSZ a Pécs-Kecskemét-Győr-Pápa négyest, így vita nem lehet arról, hogy nálunk ezen a szinten rendben mennek a dolgok.

Ahol a legtöbbet tehetne a vezetőség, az az összhang megtalálása. Ez ugyanis hiányzik a játékos-szurkoló-vezetőség-szakmai stáb négyszögből.

Szurkolók

A leginkább NB I-es szintet megütő társaság. Nem csoda, hogy nem akarnak NB II-t, hogy kiállnak a csapatukért, hogy elutaznak Kisvárdára, hogy e lkeseredettségükben a stadion-bejárat elé állnak Elvesztette első mérkőzését a Haladás, Horváth Ferenccel a lelátón 2018. September 30. 06:35 , és válaszokat követelnek.

"Kurva gyenge" - kiabálták, és igazuk van. "Hol a csapatunk?" - kérdezték, és nem kaptak választ...

Az új stadionban négyezres átlagnézőszámunk van. A gyenge szereplés csökkenést hozott most hétvégén, de még így is négyszer (!) annyian voltak kint, mint az Európa Liga-csoportkörös Vidi bajnokiján. A szurkoló megveszi a jegyét, és amit mond, meg kell hallgatni és jó lenne megfogadni.

Még talán lehet a mostani elmérgesedett viszonyon javítani, talán még le lehet ülni, és megbeszélni a nézeteltéréseket. El kell fogadnia a klubnak azt, hogy a szurkolói felháborodás szívből jön és féltésből ered. Ez a szurkoló elkeseredettség mindennél jobb ebben a szituációban, nem szabad engedi, hogy nihilbe jussunk, mert onnan nagyon nehéz visszakapaszkodni.

2rule - hol a többi cucc?

Szép mezünk van. De ez nem azért van, mert Legea, adidas vagy 2rule felirat van rajta. Azért van, mert a Haladás címer van rajta. A Haladás mellett Nem adja Király a mackóját, még Mészáros Turuljáért sem 2018. July 22. 15:27 a Diósgyőr és a Puskás Akadémia kapott a 2rule mezekből, de csak a mezből. Nincsen semmi más. Meg lehet nézni Horváth Ferenc első edzéséről készült galériát.

Adidas, Legea, talán Nike, és ki tudja még, mikben vannak a játékosok. Mint egy teknős cigányasszony, tényleg úgy nézünk ki, csiricsáré felszerelés.

Ez azért messze nem NB I... Bonyolult egy szituáció, talán jobb lett volna ezt előre tisztázni.

Stadion - A káoszok káosza

2015-ig, amíg állt a régi Rohonci úti stadion, mást nem lehetett hallani, hogy azért nincsen rend és fejlesztés és igazi szponzorok, mert egy romhalmazba nem lehet hozni őket.

Most a Jézuskától kaptunk egy csilli-villi remek kis stadiont, erre az üzemeltetési viszonyok, és azok financiális kérdései okoznak folyamatos fejtörést.

Hogy van ez? Ha tudom, hogy nem lesz pénzem egy 200 négyzetméteres télikertes-úszómedencés villa építésére és "kifűtésére", akkor egyáltalán nekiállok, hogy megépítsem?

Vagy csinálok inkább egy 75 négyzetméteres kis tornácos házikót, és nem gebedek bele a hitelbe.

Hasonló a szitu, mint a meznél - jó lenne tudni, mit engednek meg a piaci alapok, mit enged az állami vagy önkormányzati háttér.

Tulajdonosi kör - Ki irányít szakmailag?

Illés Béla is kapott rendesen a szurkolóktól (múltkor molinón "Nem vagytok méltók a Halihoz" - üzenik a szurkolók a vezetőknek és a játékosoknak 2018. September 19. 20:20 , most szóban)- pedig évek óta hallani arról, hogy Homlok Zsolt megvásárolná a klubot. A számok nagyságrendileg 6-800 millió Ft-ról szólnak. Ez sok? Ez kevés? Ezt nehéz eldönteni. Viszont a héten kaptunk egy viszonyszámot. George Hemingway ugyanis eladná a Honvédot, ha valaki hoz egy Centrumos táskát 3 milliárd Forinttal. 3 milliárd? Azért négyszer-ötször nem jobb a Honvéd, mint mi, ráadásul ott még csak most épül a stadion...

A legnagyobb probléma a szurkolók szerint az, hogy a tulajdonosok nem megfelelően erősítik meg a gárdát.

Évről-évre előjön ez, és úgy tűnik, van ebben valami. Illés Béla a szakmaiságért is felel, mégis arról szóltak a hírek - többek között a Nyugatos Hali-oldal Hírek topicja - hogy nyáron a vezetőedző megkérdezése nélkül is igazolt a klub. És itt visszakanyarodhatunk a játékosok elemzéséhez, a kör pedig bezárul.

Elment kilenc forduló. Öt pontunk van. Túl vagyunk egy edzőváltáson. (Hasonló helyzetben váltotta Aczél Csertőit, akkor tíz kör után négy pontunk volt csak, de akkor még 16 csapat alkotta az NB I-et.) Megint azt kapta feladatul az új szakmai stáb, hogy tartsa bent a csapatot az NB I-ben. Jövőre 100 éves lesz a Haladás. Ezek a tények, ebből kellene jól kijönni.

Úgy hiszem, a szurkoló is ollézni szeret a meccs végén a játékosokkal, mint vezetőket szidni, és kurva gyengézni...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény