Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szerdától jön az új 95-ös benzin – azt ígérik, nem lesz baj

A kutak többsége már most az új üzemanyagot árulja.

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt Megváltozik a 95-ös benzin, ami nem minden autónak tetszik majd 2019. December 13. 18:36 , a kormány döntése értelmében szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

MOL-kút Szombathely belvárosában - a kutak többsége már átállt az új 95-ös üzemanyag forgalmazására
Józing Antal

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett.

December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhatnak. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

Lapunk munkatársa hétfőn reggel az egyik szombathelyi MOL-kútnál azt tapasztalta, hogy ott már átálltak az új típusú üzemanyag árusítására.

A töltőfejeknél lévő matricák alapján tudjuk beazonosítani a biokomponens mennyiségét. A kormányrendelet a prémium üzemanyagokra nem vonatkozik
Józing Antal

Fontos megjegyezni, hogy a kormányrendelet csak a 95-ös benzinre vonatkozik, így a prémium üzemanyagok esetében nem kötelező megemelnie a biotartalmat. (A MOL esetében például az „EVO Plus” továbbra is az E5-kategóriában van.)

Mit jelent mindez?

Grád Ottó az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát

A főtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy

esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Ezzel a kérdéssel lapunk korábban részletesen foglalkozott Megváltozik a 95-ös benzin, ami nem minden autónak tetszik majd 2019. December 13. 18:36 , ugyanis megnövelt a biokomponens (ami jellemzően bioetanol, más néven etil-alkohol) ugyanis kellemetlen következményekkel járhat.

Különösen a régebbi autók lehetnek érintettek, ugyanis korábban a gyártók nem foglalkoztak a bioüzemanyagok kérdésével.

Így szivárgás, dugulás, korrózió, nehezen indulás és menet közbeni leállás is előfordulhat.

Hogy az ön autója érintett-e, azt azt Autógyártók Európai Szövetségének a listáján tudja ellenőrizni.

A főtitkár szerint az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra