Szerdától jön az új 95-ös benzin – azt ígérik, nem lesz baj

A kutak többsége már most az új üzemanyagot árulja.

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt Megváltozik a 95-ös benzin, ami nem minden autónak tetszik majd 2019. December 13. 18:36 , a kormány döntése értelmében szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

MOL-kút Szombathely belvárosában - a kutak többsége már átállt az új 95-ös üzemanyag forgalmazására
Józing Antal

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett.

December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhatnak. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

Lapunk munkatársa hétfőn reggel az egyik szombathelyi MOL-kútnál azt tapasztalta, hogy ott már átálltak az új típusú üzemanyag árusítására.

A töltőfejeknél lévő matricák alapján tudjuk beazonosítani a biokomponens mennyiségét. A kormányrendelet a prémium üzemanyagokra nem vonatkozik
Józing Antal

Fontos megjegyezni, hogy a kormányrendelet csak a 95-ös benzinre vonatkozik, így a prémium üzemanyagok esetében nem kötelező megemelnie a biotartalmat. (A MOL esetében például az „EVO Plus” továbbra is az E5-kategóriában van.)

Mit jelent mindez?

Grád Ottó az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát

A főtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy

esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Ezzel a kérdéssel lapunk korábban részletesen foglalkozott Megváltozik a 95-ös benzin, ami nem minden autónak tetszik majd 2019. December 13. 18:36 , ugyanis megnövelt a biokomponens (ami jellemzően bioetanol, más néven etil-alkohol) ugyanis kellemetlen következményekkel járhat.

Különösen a régebbi autók lehetnek érintettek, ugyanis korábban a gyártók nem foglalkoztak a bioüzemanyagok kérdésével.

Így szivárgás, dugulás, korrózió, nehezen indulás és menet közbeni leállás is előfordulhat.

Hogy az ön autója érintett-e, azt azt Autógyártók Európai Szövetségének a listáján tudja ellenőrizni.

A főtitkár szerint az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech