Egy fecske is csinálhat boldog nyarat: fogyatékkal élő szombathelyiek megmutatták

A Sugár/érintők egy speciális szombathelyi színházi társulás, akik premieren mutatták be tegnap, a WSSZ kamaratermében A boldog herceget.

Kamaszforma srác szalad oda hozzánk, épp csak vége a bemutató utáni vastapsnak, arca csupa mosoly. „Értettétek? Értettétek?” – kérdezi tőlünk is, mi pedig lelkesen bólogatunk. Oscar Wilde A boldog hercegét, az egyetemes meseirodalom egyik legszebb darabját nem lehet nem „érteni”, pláne ennyi kedves, szárnypróbálgató fura kis fecske tolmácsolásában.

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Vágvölgyi Bálint

Ők a Sugár/érintők, egy két éve szerveződött speciális szombathelyi színházi társulás, akikkel több ízben is találkoztunk, és akik ez idő alatt elképzelhetetlenül sokat fejlődtek és tanultak. A csapat tagjai különböző fokú értelmi sérüléssel élnek, de leginkább Down-szindrómások, és néhány kiemelkedő képességű autista fiatal is velük játszik.

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Vágvölgyi Bálint

Két év és rengeteg munka áll mögöttük, ahogy mesélik a szülők, három hete mást sem csináltak, ha volt egy kis idejük a fiataloknak, próbáltak. A csoport szakmai vezetője, Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színésze, az egyik fő segítője pedig a színjátszókör kitalálója,Karácsony Éva, aki hivatását tekintve építőmérnök. Ő csak azért végzett egy speciális drámapedagógiai tanfolyamot, hogy downos fiának Szombathelyen színházat szervezhessen.

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Premier után, Szabó Róbert Endrével
Vágvölgyi Bálint

Állandó segítőjük még Molnár Péterné Bori is, a mentálhigiénés szakember, aki évek óta dolgozik a csoport nagy részével. Közös munkájukat játékos csoportfoglalkozások előzték meg. Ők hárman vezetik ezt a speciális színjátszókört. (A társulatot a Napsugár Közhasznú Egyesület működteti, egy nonprofit szervezet, amelynek Bakó Mária az elnöke. 15 éve segítik és szervezik a fogyatékkal élők szabadidejét.)

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Vágvölgyi Bálint

Jelzésszerű minden, elég egy palást, hátul egy kis dobogó, pár kő, ennyi és kész a színház.

Nincsenek jelmezek, mindenki zokniban, cipő nélkül játszik, saját ruhában. A boldog herceget erősen redukált formában láthatjuk viszont. Megtartották a mese fő vonalát úgy, hogy közben próbálták egyszerű és világos helyzetekre és jelentekre lefordítani, minimalizálni a szöveges részt, és dramatizálni egy-egy fontos szituációt, karaktereket, fontos helyzeteket felvillantani.

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Vágvölgyi Bálint

És hogyan játszanak?

Ott van mindjárt a kis kedvencünk, a fecske, egy Down szindrómás kisfiú, aki tavaly óta egyébként sokat nőtt, akkor még kisfiúsabb volt. A lelkéből érzi most is a szerepét, sokszor beszédhibája miatt nem is érteni a szavait. Talán nem is meglepő, de ez egyáltalán nem zavarja a darab befogadását. A madár csivitelését sem értjük, de élmény látni, amikor repül, a fiúnak is elhisszük, annyira benne él a szerepben. Ahogy a boldog herceget alakító fiatalemberét is, jó orgánummal, dicséret jár neki, de mindenkinek, aki mert, megmutatta magát és kiállt a közönség elé. Flottul, élvezettel csinálták.

Fogyatékkal élők előadása a WSSz-ben
Vágvölgyi Bálint

Apropó, jövő héten szerdán biztosan lesz még egy bemutató, de a későbbi folytatás sem kizárt, szeretnék rendszeresen műsorra tűzni. Lenne miért, lenne kiket formálni, érzékenyíteni, megérinteni!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra