Itt a csodafegyver: A Fidesz tényleg lenullázhatja a személyi jövedelemadót

Egyelőre belengették az ötletet, most mérik a hatását. Komoly fejvakarást okozhatnak az ellenzéknek.

Valóban megoldható, hogy ne fizessünk személyi jövedelemadót? - írtuk szerdán Valóban megoldható, hogy ne fizessünk személyi jövedelemadót? 2021. August 11. 14:58 , miután Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Nemzet nyomtatott kiadásában azt mondta, a személyi jövedelemadó (szja) akár nulla százalékos is lehetne.

Szerdai cikkünkben megnéztük, mekkora kiesést jelentene az államkincstárnak, ha nem kellene szja-t, fizetni, és hogy a kiesett bevételt lehetne-e pótolni máshonnan. Kiderült, hogy igen, komoly feladat lenne, de egyáltalán nem lehetetlen.

A cikket mi gondolatkísérletnek szántuk. Közben aztán észrevettük, hogy a kormányzati szócsőként működő KESMA összes napilapja lehozta Domokos kijelentését, azzal, hogy a kormány már dolgozik a nulla százalékos szja bevezetésén.

Nem csak véletlen elszólás, hanem jól átgondolt stratégia

Így világossá vált, hogy nem csak egy véletlen elszólásról van szó, a Fidesz vélhetően tudatosan dobta be az Állami Számvevőszék elnökén keresztül a köztudatba, hogy akár meg is szüntethetik az szja-t.

Valószínűleg a következő napokban mérik a kijelentés hatásait, de nem lenne meglepő, ha meg is lépnék az szja eltörlését, illetve hivatalosan nulla százalékra csökkentését.

A Fidesz a járványhelyzet javulása óta keresi azt a témát, amivel a választások előtt tematizálhatja a közbeszédet, és megtarthatja a kezdeményező szerepet.

Próbálkoztak az "oltásellenes baloldal" jelszavával, megpróbálták visszahozni a közbeszédbe Sorost és a migránsokat, ezek viszont nem ütöttel elég nagyot. Napirenden van most az LMBTQ-közösség elleni hadjárat, viszont ez is csak az elkötelezett hívekre hat, hiszen ki hinné el komolyan, hogy óvodás gyerekeket akarnak nemváltásra rábeszélni. Az elkötelezett hívek szavazatai meg amúgy is megérkeznek tavasszal.

Új téma kellett, és valóban, az szja lenullázása lehet a csodafegyver. Ezzel ugyanis biztosra mennének, és az ellenzéket is sikerülne megosztani.

Ki ne szeretné, ha hirtelen 15 százalékkal megnőne a kézhez kapott bére?

Az vitathatatlan, hogy a szja lenullázása rendkívül népszerű lépés lenne. Hiszen ki ne szeretné, ha hirtelen 15 százalékkal megnőne a nettó bére. Egy ilyen lépéssel önmagában is választást lehet nyerni.

A másik, hogy nagyon jól kommunikálható. Az "adócsökkenés kormánya" kifejezést hallottuk már, és még fogjuk is. Azt is lehet majd tolni, hogy Európában nálunk egyedül nincs szja, ami igaz is. Alacsonyabb szja van az Unió országai között, magasabb is, de olyan nincs, hogy nulla lenne az adókulcsa. Ilyen a gazdag arab országokban van csak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Orbán Viktor ígérete A gyerekes szülők visszakapják a teljes adót, amit befizetnek az idén a költségvetésbe 2021. June 09. 12:14 szerint a jövő év elején a gyermekeket nevelő szülőknek visszatérítik az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, ami egy családnál akár többszázezres tétel lehet. Plusz minimálbéremelésről is szó van. Ezeket így együtt már komoly összegekhez juttatják az emberek egy részét, pont a választások előtti hónapokban.

Minderre az ellenzék nem tudna igazán reagálni, hiszen az szja kérdésben sem egységesek. A többség elfogadja az egysávos szja-t, de a DK például a progresszív, többkulcsos szja-t támogatja. Meg amúgy is,

mit lehet mondani arra, ha a kormány lenullázza a személyi jövedelemadót?

Ha kritizálják a döntést, azzal magas labdát adnak a Fidesznek, és hogy mire számíthatnak, az kiolvasható abból, ahogyan a kormánysajtó bánik Karácsony Gergellyel.

Ha melléállnak, akkor is a Fideszé marad a kezdeményezés, ráadásul egy esetleges kormányváltás esetén saját maguk alatt vágnák a fát.

A Fidesz mindenképpen nyertesként jön ki belőle. Ha megnyerik a választásokat, a költségvetés kozmetikázásával, akár titkosított hitelfelvételekkel kezelhetik a helyzetet.

Ha a Fidesz mégis veszít, akkor pedig a jelenlegi ellenzéknek kell megbirkóznia azzal, hogy mintegy 2700 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

Tehát jókor bedobott kampányfogásról lehet só, aminek a hatását most mérik, aztán eldöntik, érdemes-e meglépni. Ha a mérések azt mutatják, hogy növeli a Fidesz esélyét, akkor meg is fogják lépni. mert a hatalomért semmi sem drága.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény