Lakhatási veszélyhelyzet van Szombathelyen

170, valóban rászoruló családnak nem tud segíteni az önkormányzat.

Lakhatási veszélyhelyzet van Szombathelyen, az önkormányzati bérlakás-gazdálkodás gyakorlatilag nem működik, nincs mivel gazdálkodni - mondta lapunk kérdésére Czeglédy Csaba városi képviselő, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke.

Azért fordultunk Czeglédyhez, mert a jövő heti közgyűlésre készült anyagok között szerepel egy beszámoló a bérlakáshelyzetről, és az abban szereplő adatok elég negatív képet mutatnak.

Felújított szociális bérlakás
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Czeglédy hozzátette, jelenleg több mint 170, igazoltan rászoruló családnak nem tudnak segíteni, több évig is eltarthat, amíg lakáshoz juthatnak a jogos igénylők. Mint mondta, rendkívül tragikusnak tartja, hogy számos felesleges dolog mellett az államnak nem jut pénze egy bérlakás-építési programra.

A közgyűlési anyag szerint az önkormányzatnak most 2065 lakása van, ehhez jön a SZOVA tulajdonában lévő 100 bérlakás.

 • Az önkormányzat jelenleg jelenleg 21 darab bérbe adható lakással rendelkezik.
 • Ezek közül 17 felújításra szorul, négyre lehet bérlőt kijelölni.
 • A felújítandó lakások közül hét darab összkomfortos, hat darab komfortos és négy darab komfort nélküli,
 • a kijelölhető négy darab ingatlan mindegyike komfort nélküli.
 • Az elmúlt másfél évben összesen 62 darab olyan bárlakás volt, amit krízishelyzet kezelésére jelöltek ki.
 • Jelenleg a Szociális és Lakás Irodán megközelítően 85 db krízis helyzetre tekintettel beadott kérelem van.
 • Szombathelyen létezik az a lehetőség is, hogy felújításra szoruló bérlakásra jelölnek ki olyan bérlőt, aki vállalja a 2-5 millió forint közti felújítási költséget, és így gyorsan juthat önkormányzati bérlakáshoz. Az elmúlt két évben 77 lakást adtak bérbe így, a Szociális és Lakás Irodán 90 darab ilyen kérelmet tartanak nyilván.

  Sok a bérlő, kevés a lakás

  Az anyag megállapítja, hogy az önkormányzati bérlakás-állomány nem képes kielégíteni a lakásbérletek iránti keresletet. A bérlakások számának növelését egyébként már jó ideje tervezi az önkormányzat.

  Az idén januárban írtuk, 200 új bérlakást akar a szombathelyi önkormányzat, de a leendő helyszíneken módosítottak January 28. 19:10 hogy 200 új bérlakást szeretne a szombathelyi önkormányzat. A közgyűlés akkor azt is meghatározta, hogy a volt szabadidőközpont területén épüljenek bérlakások. Viszont erre saját erőből nincs pénze a városnak, így központi támogatást akarnak szerezni hozzá.

  Szombathelyen működik az úgynevezett Közösségi Bérlakás Rendszer is, ami tavaly a belügyminisztérium elismerését is kiérdemelte Olyan jól működik a szombathelyi bérlakásrendszer, hogy még a belügyminisztérium is elismerte 2021. November 16. 15:54 . Ennek lényege, hogy a magántulajdonban lévő, üresen álló lakások bérbeadására a tulajdonosok szerződést köthetnek az önkormányzattal.

  Az önkormányzat jelöli ki a bérlőket, akik a városnak fizetnek bérleti díjat, a tulajdonosok pedig az önkormányzattól kapják meg a pénzüket. A rendszer 2020 márciusában indult, jelenleg 18 lakás van benne.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet