Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyebbé teszi a gyógyszer- és fűtéstámogatáshoz, valamint a lakáshoz jutást a szombathelyi önkormányzat

Több rendeletet is módosítanak a csütörtöki közgyűlésen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hónappal ezelőtt, november 14-én tartotta első ülését az új szombathelyi szociális és lakásbizottság, ami után Czeglédy Csaba (független), a bizottság elnöke sajtótájékoztatót is tartott Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett 2019. November 14. 17:50 László Győző alpolgármester társaságában.

Ezen a sajtótájékoztatón több módosítást is bejelentettek, olyanokat, amelyek megkönnyítik a szociális támogatáshoz jutást és növelhetik a kiutalható önkormányzati bérlakások számát. Ezeket a módosítások foglalják rendeletbe a csütörtöki közgyűlésen.

A szociális rendelet módosításai

 • A gyógyszer és gyógyászati segédeszköz kiadások viseléséhez nyújtott rendszeres települési támogatás havi összege az igazolt költség, de jelenleg legfeljebb 8000 forint. Ezt az összeghatárt most egyedül élő nyugdíjasok esetében 20 000 forintra emelik fel.
 • Ezen támogatásra a jövőben jogosult lesz az a személy, aki háztartásában kiskorú gyermeket nevel, és háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 százalékát nem haladja meg, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.
 • A fűtési támogatások eddig az adott október 15. napjától az azt követő év április 15-ig jártak, ami hat hónap. Ezt most nyolc hónapra emelik fel, szeptember 15-től május 15-ig.
 • A temetési támogatás jelenleg nem adható akkor, ha a temetés igazolt költsége meghaladja a 400 ezer forintot. Mivel a költségek folyamatosan emelkednek, ezt az összeghatárt eltörlik.
 • Mészáros D. Zsolt

  A lakásrendelet módosítása

  Mivel a városban a legnagyobb szociális probléma a lakhatás, ezért az önkormányzati bérlakásoknál is több módosítás lesz.

 • Jelenleg létezik olyan kategória, hogy városi érdek alapján történő bérbeadás. Az erre a célra felhasználható lakások számát öt darabban maximálják.
 • Eddig a sportszervezetek is soron kívül önkormányzati lakáshoz juthattak, elsősorban a sportolók elhelyezése miatt. Ezt most megszüntetik azzal, hogy a most érvényes szerződéseket ne hosszabbítsák meg.
 • Most is működik az a rendszer, hogy a leendő bérlő felújíthatja a felújításra szoruló bérlakást, és így bérbe veheti azt. Ezentúl a helyreállításra szoruló bérlakások bérbeadását kérelmezni lehet, és a kérelem alapján a szociális és lakásbizottság dönt.
 • Az önkormányzati bérlakások közé bevonnák az üresen álló és a befektetési célú, magántulajdonban lévő lakásokat is. Ezeket a lakásokat az önkormányzat venné bérbe a tulajdonostól, és a bérbeadónak garanciát nyújtana a lakbérek és a rezsiköltségek időben történő rendezésére. A lakásokat aztán a bérlakás-rendszeren belül adná ki bérbe az önkormányzat.
 • A nem önkormányzati lakások bérlői, vagyis az albérletben élők jelenleg is kaphatnak bérleti támogatást. Eddig havi 20 000 volt a támogatás összege, ezt most 30 000 forintra emelik.
 • A csütörtöki közgyűlésen összesen tíz napirendi pont lesz. Ezek közül írtunk már a Haladás nehéz helyzetéről Még 350 millió forint kellene, hogy a Haladás be tudja fejezni a jelenlegi szezont 2019. December 13. 11:52 , hogy ingyenes lesz a parkolás Ingyenes lesz a parkolás Szombathelyen az ünnepek között 2019. December 13. 09:57 a két ünnep között, hogy 234 millió forint kellene 100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására 2019. December 14. 10:59 az uszoda veszteségének pótlására.

  Arról, hogy hiába kérte a SZOVA, a képviselők nem mérték fel A szombathelyi képviselők többsége nem mérte fel, milyen gyorsan kellene üríteni a köztéri kukákat 2019. December 16. 10:40 a köztéri kukák ürítésének igényeit, hogy darabokban sem sikerült eladni Úgy tűnik, darabokban sem sikerül eladni a volt ifjúsági házat a szombathelyi Kisfaludy utcában 2019. December 18. 07:58 a Kisfaludy utcai volt ifjúsági házat.

  A közgyűlés csütörtökön reggel kilenckor kezdődik. A szokásos módon percről percre tudósítunk róla, és itt élőképes közvetítésünk Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről October 29. 08:51 is lesz.

  Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés