Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Még 350 millió forint kellene, hogy a Haladás be tudja fejezni a jelenlegi szezont

Az önkormányzat viszont addig nem fizet, amíg át nem világítják a céget és össze nem állítják a gazdaságos működéshez szükséges üzleti tervet.

Nemrég a Vasivíz-ügy Nem sikerült megválasztani a Vasivíz Zrt. vezérigazgatóját, folytatás december 17-én 2019. December 12. 09:31 kapcsán írtunk szappanoperához hasonlító történetről, de ahhoz képest a Haladás futballcsapatot működtető cég kálváriája sok évados és kínosan nézhető sorozathoz hasonlít.

A Haladás Labdarúgó Kft. körüli dolgokról mi is sokat írtunk, most a december 19-i közgyűlésre készült egy beszámoló, ami szintén végigveszi a történetet. Lássuk.

A klub idén tavasszal azt kérte az önkormányzattól, hogy a korábban megszavazott 50 milliós támogatás mellé adjanak még 150 milliót, különben veszélybe kerül a csapat 2019/20-as indulási joga. A közgyűlés úgy döntött, hogy a 150 milliót akkor kapják meg, ha a tulajdonosok készfizető kezességet vállalnak, átvilágítják a cég működlését, letesznek az asztalra egy gazdaságos működést tartalmazó üzleti tervet, és a többi tulajdonos is beszáll a tulajdorészük arányában a veszteségpótlásba.

Mészáros D. Zsolt

Arról is döntöttek, hogy a 150 milliót a következő három éves, évenkénti 50 milliós támogatás előlegeként kaphatja meg a csapat. Ezt viszont a klub vezetői nem fogadták el, a 150 milliót egyszeri támogatásként szerették volna Egy összegben és nem előlegként kéri a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. a 150 milliós önkormányzati támogatást 2019. June 12. 06:59 , az üzleti tervet csak a támogatás átutalása utánra ígérték és a készfizető kezességet sem vállalták.

A megállapodás nem igazán akart megszületni A Haladás sokadik, utolsó pillanatban érkezett kérését most nem teljesítette a közgyűlés 2019. July 25. 13:52 , a klub vezetői többször is enyhíteni akarták A Haladás először elkérné az önkormányzati plusz támogatást, utána csinálna üzleti tervet 2019. July 25. 08:45 a szigorú feltételeket. Közben a csapat kiesett az NBI-ből, de a játékengedélyre az NB2-ben is szükség volt. Felröppent az a hír, hogy Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje menti meg a csapatot Homlok Zsolt tárgyal a Haladás futballklubbal, hogy Illés Béla tulajdonrészét megkapja a Haladás VSE 2019. July 19. 15:30 , de ennek fejében az Illés Béla-féle Halmill Kft-től a Haladás VSE-hez kerül a csapat többségi tulajdonrésze.

Aztán kiderült, hogy a Halmill Kft. hirtelen 210 milliót tett a klubba A többségi tulajdonos 210 millát tett a közösbe, így megkapja a pénzt a várostól a Haladás 2019. August 27. 18:23 , ezzel sikerült megszerezni a játékengedélyt. Ekkor még nagyjából mindenki úgy tudta, hogy Homlok Zsolt segítette ki a csapatot.

Illés Béla egyik cégéből a másikba tette át a Hladást
Forrás: csakfoci.hu

Szeptemberben aztán hirtelen megszületett a megállapodás az önkormányzat és a Haladás között, ennek egyik feltétele az volt, hogy a csapat működése a 2019/20-as szezon végéig újabb önkormányzat támogatás nélkül is biztos legyen. Szeptember 9-én az önkormányzat át is utalta a 150+50 milliós támogatást.

Közben az Illés Akadémia mellett hirtelen hatmilliárd forint állami pénzből kinőtt egy újabb futballakadémia Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 . Aztán kiderült Állítólag már nem a Halmill Kft. a Haladás többségi tulajdonosa, hanem az Illés Akadémia 2019. November 18. 14:33 , hogy nem Homlok Zsolt, hanem az Illés akadémia segítette ki a Haladást, ennek fejében megkapták a Halmill Kft. többségi tulajdonrészét a klubban.

Az átalakulás azzal zárt, hogy az új tulajdonosok november végén menesztették Távozik a Haladás ügyvezető igazgatója 2019. October 31. 13:01 Tóth Miklós ügyvezetőt, és Séllei Árpádot nevezték ki Séllei Árpád a Haladás új ügyvezetője 2019. December 04. 12:36 a helyére.

Séllei Árpád
Forrás: haladás.hu

Az önkormányzat közben megkapta a még korábban készült független szakértői jelentést, ami megállapítja, hogy mindenképpen szükséges:

 • a jövedelmezőséget növelni, a veszteséges gazdálkodást megszüntetni
 • a felhalmozott veszteséget rendezni, a saját tőkét pótolni,
 • a bizonytalan jogi helyzetet megszüntetni, (amely a Társaság kötelezettségeit is érinti)
 • tulajdonosi kör tisztázásával, és a társasági szerződés módosításával az eddigi pótbefizetéseket a törvényi előírások szerint rendezni, szükség esetén minden tag arányos befizetését megvalósítani.
 • A szakértő azt is megállapította, hogy

  a 2019/20-as szezon végéig készített üzleti terv közel 350 millió forint olyan bevétellel kalkulál, melynek forrása még nem ismert.

  Viszont, ha a fiatal játékosokat jó pénzért el lehet adni, és a jelenleg nem ismert mértékű TAO-támogatás a vártak szerint alakul, a csapat túlélheti a szezont.

  Az anyag szerint a városi közgyűlés ragaszkodik ahhoz, hogy addig, amíg a Haladás Kft. tulajdonosi szerkezete, valós pénzügyi helyzete, valamint sportszakmai jövőképe az önkormányzat számára nem tisztázott, addig további önkormányzati támogatást a társaság részére nem ad.

  És ahhoz is, hogy ha a csapat NB2-es tagságát a 2019/2020 bajnoki szezonban bármilyen okból elveszíti, akkor a támogatás kamatokkal növelt összegét köteles a klub visszafizetni.

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra