Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombat esti mise vagy nyílt Fidesz-kampány?

Kaptunk egy olvasói levelet és ettől függetlenül figyelmesek lettünk egy Facebook-bejegyzésre is. Mindkettő ugyanarról szólt: a szombathelyi Szalézi templomban nyílt Fidesz-kampány folyik. A plébános elnézést kért.

A szombat esti szentmise prédikációjában ismertették a család, mint olyan fontosságát, bemutatva, hogy a Szalézi rend vezetője egy 8 gyermekes család legkisebb tagja és éppen mind a 8 testvér együtt ünnepel. Ez szép és nemes, hogy minden tagja a családnak „Emberré” vált . De itt jött a folytatás. A plébános ismertette a Kormány gyermekes családokat érintő adó tervezetét. Nagy áhítattal elmondta, hogy a Kormány tervei között szerepel, hogy a nagycsaládosoknak január 1-től gyerekenként 33 ezer Ft adójóváírás bevezetését tervezi. Sicc. Nem tudom, hogy jön ez ide, mivel ez már évek óta így van. Legalább képbe lenne az aktuális törvényekkel, és nem is ez lenne a családokat érintő kedvezményekben bekövetkező változás.

– olvasható a bejegyzésben.

A templom, nem egy családsegítő szolgálat, ahova az odalátogatók, a családok nem a törvényekről és a nekik járó juttatásokról szeretnének tájékozódni – ráadásul pontatlanul - ez tény. Oda ki-ki saját vallási meggyőződése miatt megy el. Természetesen az egyháznak is van szociálisháló-szerepe, de nem így és nem ebben a formában.

Prédikáció vagy kampány?
Vágvölgyi Bálint

Azonban a prédikáció folytatódott tovább:

…a képviselő jelöltek két részre oszthatóak. Egyik fele a nemzet felvirágosodásáért szentelte életét, a másik fele pedig idegen érdekeknek. Idegen érdekeknek , akiknek kiárusítanák az országot. Valamint minden nemzetközi fórumon lejáratják hazánkat.

– ezt már olvasónk írja.

Majd elég élesen folytatja:

Felháborító és gusztustalan, hogy a templom falai közé viszik a politikát. Miből gondolják, hogy aki egy szent misére ellátogat, az nem az áhítat miatt teszi, hanem azért, hogy pártpropagandát hallgasson. Ha ezt szerettem volna, akkor elmegyek egy pártrendezvényre vagy sokadik felavatásra, úgyis van belőle most elég sok.

Egy szerencse volt, hogy ez az agymosó prédikáció nem sok emberhez jutott el, mert ezt a templomot a nagy befogadó képessége ellenére nem sokan látogatják. Lehet, hogy el kellene gondolkodni a miértjén.

Gábor atya:

Én nem politizálok!

Megkerestük Csány Péter atyát, hogy a Szalézi rend miként ítéli meg a helyzetet. Ő Gábor atyához irányított bennünket, aki az ominózus misét tartotta.

Telefonos beszélgetésünk alatt az atya azon kívül, hogy ő nem politizál, nem kívánt mást hozzáfűzni az ügyhöz, úgymond szabad kezet adott nekünk, nem tagadta az elhangzottakat, de meg sem erősítette.

Én nem folytatok kampányt

– mondta, majd arra a kérdésemre, hogy milyen néven említhetem meg a cikkben, teljes nevén, vagy Gábor atyaként, azt válaszolta, ahogy gondolom. Annak ellenére, hogy be sem mutatkozott, leírom a nevét, Vendrey Gábor atyáról van szó.

Csány Péter a Petőfi-telepi közösségi ház avatóján, Azt mondja, a prédikációnak semlegesnek kell lenni és elnézést kér
Bonyhádi Zoltán

Egy ilyen ügyben, ami egy egész rend politikai hovatartozását feltételezi, mindenképp nyilatkozatot szerettünk volna kérni a Szalézi rendtől. Így Csány Péternek is elküldtük ezt az olvasói levelet. Reakcióját változtatás nélkül közöljük:

Köszönöm a visszajelzést. Mint a plébánia alul megnevezett vezetője (tehát helyesen: én vagyok a plébános), Ferenc pápával együtt meggyőződésem, hogy mind a szentmisének, mind a prédikációnak „pártsemlegesnek”, azaz mondanivalójában pártokon és pártoskodáson fölül állónak kell lennie, hiszen Jézus is megkülönböztetés nélkül mindenkihez: politikailag jobb- vagy baloldalihoz, nőhöz-férfihez, bármilyen világnézetű, bőrszínű emberhez szól. Mint vezetőnek elsődleges célom helyben, hogy Jézus tanításáról beszéljek, azt fejtsem ki, és ezt várjam el helyi közösségem pap-rendtársaitól is.

Sajnálattal elismerem, hogy a fent vázolt (akár így mondott, akár így értett) prédikáció nem ezt a célt szolgálja; helyettesítés keretében és távollétemben zajlott. Egyéni véleményt sulykol, amelyre a pap se az egyház, se a rend képviseletében nincs feljogosítva. Minden lehetséges eszközömmel arra törekszem, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. A felháborodott és kegyeletében sértett olvasótól elnézést kérek, és erre kész lennék személyesen is, ezért kérem, keressen meg engem elérhetőségeinken.

Csány Péter szalézi plébános

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Miért tiltották ki a szaléziak a Fidesz-bohóc leleplezőjét?

Nem közösítettük ki - mondja, vagyis írja P. Csány Péter, aki szerint egy egyszerű személyes konfliktusról van szó. Interjúnk a plébánossal.

Kiközösítették a szaléziak a Fidesz-bohóc leleplezőjét

Horváth Bencét és barátját kitiltották azokról a rendezvényekről, amelyeket a rend szombathelyi fiataloknak szervez.

A jelek szerint megtaláltuk a Fidesz szhelyi bohócát

Utánajártunk, és tényleg kísérteties a hasonlóság szociális bizottság tagja és a kormánypárt kampányfigurája között.

Ki ez a bohóc?

Ki lehet ő, aki a nemzetért, hazáért, a pártért nem rest bohócjelmezt ölteni? Szombathely népe, Önök tudják?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet