Eltűnnek a kék csempék és felújítják a régi, balesetveszélyes tornatermet is a Bolyaiban

Nagy ráncfelvarrás kezdődik hamarosan a szombathelyi iskolában. Mutatjuk, mi minden újul meg és mekkora összegből.

Ahogy arról lapunk is beszámolt 500 millió forintból fejlesztheti az ELTE a szombathelyi Bolyai-iskolát 2022. November 21. 21:28 korábban, 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egy pályázaton, amit infrastruktúra- és eszközpark-fejlesztésére fordíthatnak.

Erről pár hete már sikerült kiderítenünk néhány részletet, Nagy ráncfelvarrás előtt áll a szombathelyi Bolyai-iskola January 11. 11:40 és ahogy akkor írtuk, az volt a terv, hogy január 24. körül bővebben is beszámolnak a fejlesztésről. Erre sor is került most kedden délelőtt.

felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
Mészáros D. Zsolt

Nagy volt a sürgés-forgás az iskolában, a bejáratnál lelkes, „segítő” feliratú táblácskát viselő diákok várták az érkezőket, hogy aztán felkísérjék őket az iskola dísztermébe az ünnepélyes projektnyitóra, ahol nemcsak a Bolyai, hanem az ELTE öt budapesti gyakorló iskolájának fejlesztéséről is külön-külön beszéltek.

Elsőként Borhy László, az ELTE rektora mondott köszöntőt és néhány szót a fejlesztésről, aztán Scheuer Gyula kancellár állt a mikrofonhoz, akit Pintér Zsolt projektmenedzser követett egy rövid prezentációval.

felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
Borhy László, az ELTE rektora
Mészáros D. Zsolt

„A projekt alapvető célja az, hogy támogatást nyújtson a gyakorló iskoláknak a pedagógusképzéshez, és közvetlenül hozzájáruljon a pedagógus utánpótlás biztosításához, csökkentve ezzel a pedagógushiányt” – mondta Pintér.

felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
Pintér Zsolt prezentál.
Mészáros D. Zsolt

Kitért arra, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 500-500 millió forintot, a győri Széchenyi István Egyetemmel konzorciumban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola 429-429 millió forintot, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 462 millió forintot, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedig önálló pályázóként 500 millió forintot fordíthat infrastruktúra és eszközpark fejlesztésére.

felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
A Bolyai egyik folyosója
Mészáros D. Zsolt

A fejlesztés számokban:

 • a 6 iskolában összesen 184 oktatási célú terem fog megújulni (tantermek, szaktantermek, informatikai termek, tornatermek)
 • 5 iskolában megújulnak a közösségi terek
 • 900 millió forintot szánnak eszközfejlesztésre
 • 135 darab interaktív tábla beszerzése
 • 210 darab laptop beszerzése
 • 140 darab asztali számítógép beszerzése
 • 4330 darab iskolabútor beszerzése, felújítása
 • 222 darab tanári bútor beszerzése
 • 250 millió forintból megújulnak a wifi-hálózatok
 • 18 millió forintot szánnak akadálymentesítésre
 • Ezt követően rövid intermezzóként egy kis zene következett. Orosz Márton 12. c. osztályos tanuló énekelte és zongorázta el Szabó Leslie „Hogy segíthetnék” című dalát.

  Aztán ismét prezentációk jöttek, elsőként a Bolyairól és az itt tervezett fejlesztésekről beszélt Papp Tibor igazgató. Mint mondta, az iskolában jelenleg 1010 diák tanul 12 évfolyamon, ezzel pedig Szombathely és Vas megye egyik legnagyobb intézménye.

  „Tehát rendkívül indokolt az infrastrukturális fejlesztés” – mondta, hozzátéve: nappali tagozaton mintegy 80 hallgatónak, levelező tagozaton pedig 57 hallgatónak 43 vezető tanár látja el a szakmai tanítási gyakorlatát.

  Papp Tibor
  Papp Tibor igazgató
  Mészáros D. Zsolt

  A Bolyai a gimnáziumi tagozaton három nagy specializációval látja el a közoktatást: egyrészt a reál specializációval, valamint a biológia és kémia specializációval. Utóbbi kettő főleg az egészségtudományi képzésnek ad hallgatókat. Érdekesség, hogy csak itt a szombathelyi Markusovszky kórházban 34 olyan orvos dolgozik, aki a Bolyaiban érettségizett.

  Aztán megemlítette a legutóbbi fejlesztést is, amikor 170 millió forintból fel tudták újítani az öltözőket és a mellékhelyiségeket. Majd át is tért a jelenre, hogy most milyen fejlesztéseket szeretnének végrehajtani ebben az évben.

  felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  A legutóbbi felújítás eredménye
  Mészáros D. Zsolt

  Példaként említette a beázott tantermeket és az informatika-termeket, melyekre már nagyon ráfér a ráncfelvarrás, valamint a régi tornatermet is, ami balesetveszélyessé vált az elmúlt években.

  felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  Mészáros D. Zsolt
  felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  A tornatermet is felújítják
  Mészáros D. Zsolt

  De lesz egy új futófolyosó is, felújítják a játszóteret az udvaron, folytatódik az akadálymentesítés és beruháznak új tanulói szekrényekre is.

  felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  Ez lesz a futófolyosó.
  Mészáros D. Zsolt

  Aztán szóba került az iskola közösségi tere, az aula is, ahol ünnepélyeket is szoktak tartani és amit a mostani felújítás során meg szeretnének szabadítani a kockás csempéktől.

  felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  Mészáros D. Zsolt

  A fejlesztés számokban:

 • 499.999.997 Ft vissza nem térítendő támogatás
 • 100% támogatás intenzitás
 • 40 db megújuló tanterem
 • 40 db interaktív tábla beszerzése
 • 85 db laptop beszerzése
 • 25 db asztali számítógép és monitor beszerzése
 • 800 db tanulói bútor beszerzése
 • 30 db tanári bútor beszerzése
 • az iskolarádió fejlesztése, bővítése 10 millió Ft értékben
 • a wifi hálózat fejlesztése 52 millió Ft értékben
 • új játszótér kialakítása 25 millió Ft értékben
 • felújítások az ELTE Bolyai Gimnáziumban
  A játszótér is megújul | Még több képért kattintson!
  Mészáros D. Zsolt

  „Azt gondolom, hogy itt a Bolyaiban tényleg folyamatos a változás és a fejlesztés, és ennek szeretnénk megfelelni a jövőben is” – mondta az igazgató.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet