Nagy ráncfelvarrás előtt áll a szombathelyi Bolyai-iskola

500 millió forint támogatást kaptak, szinte tetőtől talpig megújul az épület.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 500 millió forintból fejlesztheti az ELTE a szombathelyi Bolyai-iskolát 2022. November 21. 21:28 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az ELTE öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskolájának fejlesztésére. A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium önállóan pályázott és 500 millió forintot fordíthat infrastruktúra és eszközpark fejlesztésére.

Ennek részleteiről kérdeztük az ELTE-t. Megtudtuk, hogy egy komplex fejlesztésről van szó, hiszen a régió egyik legkeresettebb középiskolája (mára 1000 főre nőtt az iskolai létszám) és a HVG 2022-es országos középiskolai rangsorában Egy nyolcosztályos szombathelyi gimnázium az országos Top5-ben 2022. November 28. 16:54 is a 15. helyen, a gyakorló iskolák között pedig a 4. helyen végzett.

Mi is többször írtunk már arról, hogy a bolyaisok milyen jó eredményeket értek el hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken, Diákolimpián mutatta meg egy szombathelyi bolyais lány, hogy az infó nem csak a fiúknak való 2021. June 22. 21:53 egyikükkel beszélgetni is leültünk. Úgy megtanult programozni egy év alatt a szombathelyi lány, hogy Európa legjobbjai közé válogatták 2021. July 03. 19:35 Kelemen Anna úgy megtanult programozni egy év alatt, hogy Európa legjobbjai közé válogatták.

„Miközben a Bolyaiban a lehető legmagasabb színvonalú szakmai munka zajlik, ezt a fejlődést, illetve növekedését az infrastruktúra bővülése és fejlesztése csak részben tudta követni. Az egyetemek tanárképző központjait és a gyakorlóiskolákat emellett a 2023-tól életbe lépő új típusú gyakorlati rendszer kiépítése is komoly feladatok elé állítja. Mindezen kihívások teljesítéséhez nyújt hatékony segítséget a pályázaton elnyert 500 millió forintos támogatás” – tudtuk meg az ELTE kommunikációs irodájától.

Mészáros D. Zsolt

A projekt során több tantermet és informatikai termet is teljes körűen felújítanak majd a Bolyaiban. És hogy ez pontosan mit jelent? Például a padlózat teljes cseréjét, a falburkolat és plafon javítását, illetve festését, valamint új bútorok is kerülnek majd a termekbe.

Ez elmondásuk szerint azért is különösen fontos, mert azon kívül, hogy nagy az osztályok létszáma, még azzal is számolni kell, hogy az órákon akár 8-10 pedagógusképzésben résztvevő hallgató is megjelenhet olykor. Így egy tanteremben nem ritkán 40-50 fő is jelen van egyszerre.

De nemcsak a tantermek kapnak ráncfelvarrást. Folytatódik az akadálymentesítés és az 500 millió forintból jut tanulói szekrények kiépítésére is. Ez azért fontos, mert az évfolyamok már jellemzően újrahasznosított, ingyenes tankönyveket használnak, a zárható szekrényekkel pedig „jobban megoldható a tanszerek állagmegóvása”, és nem mellesleg biztonságosak is.

Emellett felújítják az aulát, a közösségi tereket, az iskolai játszóteret és a tornatermet is. Utóbbi nemcsak a kötelező napi testnevelésórák miatt fontos, hanem azért is, mert a pedagógusjelöltekkel is foglalkozik itt 8 szakvezető tanár. Ráadásul egy iskolai futófolyosót is kialakítanak majd.

Ami pedig a digitális fejlesztéseket illeti: a modern audiovizuális eszközökkel kompatibilis digitális táblákat szerelnek fel az osztálytermekben és a szaktantermek többségében, valamint megerősítik és kibővítik az egyetem wifi-hálózatát is. Így az épület legtávolabbi zugában is rendelkezésre áll majd a vezeték nélküli, nagy sávszélességű internetkapcsolat.

A fejlesztésről várhatóan január 24. körül számolnak be bővebben egy sajtótájékoztató keretében, így később még visszatérünk a számokkal, az ütemtervvel és további részletekkel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet