Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Nagy ráncfelvarrás előtt áll a szombathelyi Bolyai-iskola

500 millió forint támogatást kaptak, szinte tetőtől talpig megújul az épület.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 500 millió forintból fejlesztheti az ELTE a szombathelyi Bolyai-iskolát 2022. November 21. 21:28 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az ELTE öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskolájának fejlesztésére. A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium önállóan pályázott és 500 millió forintot fordíthat infrastruktúra és eszközpark fejlesztésére.

Ennek részleteiről kérdeztük az ELTE-t. Megtudtuk, hogy egy komplex fejlesztésről van szó, hiszen a régió egyik legkeresettebb középiskolája (mára 1000 főre nőtt az iskolai létszám) és a HVG 2022-es országos középiskolai rangsorában Egy nyolcosztályos szombathelyi gimnázium az országos Top5-ben 2022. November 28. 16:54 is a 15. helyen, a gyakorló iskolák között pedig a 4. helyen végzett.

Mi is többször írtunk már arról, hogy a bolyaisok milyen jó eredményeket értek el hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken, Diákolimpián mutatta meg egy szombathelyi bolyais lány, hogy az infó nem csak a fiúknak való 2021. June 22. 21:53 egyikükkel beszélgetni is leültünk. Úgy megtanult programozni egy év alatt a szombathelyi lány, hogy Európa legjobbjai közé válogatták 2021. July 03. 19:35 Kelemen Anna úgy megtanult programozni egy év alatt, hogy Európa legjobbjai közé válogatták.

„Miközben a Bolyaiban a lehető legmagasabb színvonalú szakmai munka zajlik, ezt a fejlődést, illetve növekedését az infrastruktúra bővülése és fejlesztése csak részben tudta követni. Az egyetemek tanárképző központjait és a gyakorlóiskolákat emellett a 2023-tól életbe lépő új típusú gyakorlati rendszer kiépítése is komoly feladatok elé állítja. Mindezen kihívások teljesítéséhez nyújt hatékony segítséget a pályázaton elnyert 500 millió forintos támogatás” – tudtuk meg az ELTE kommunikációs irodájától.

Mészáros D. Zsolt

A projekt során több tantermet és informatikai termet is teljes körűen felújítanak majd a Bolyaiban. És hogy ez pontosan mit jelent? Például a padlózat teljes cseréjét, a falburkolat és plafon javítását, illetve festését, valamint új bútorok is kerülnek majd a termekbe.

Ez elmondásuk szerint azért is különösen fontos, mert azon kívül, hogy nagy az osztályok létszáma, még azzal is számolni kell, hogy az órákon akár 8-10 pedagógusképzésben résztvevő hallgató is megjelenhet olykor. Így egy tanteremben nem ritkán 40-50 fő is jelen van egyszerre.

De nemcsak a tantermek kapnak ráncfelvarrást. Folytatódik az akadálymentesítés és az 500 millió forintból jut tanulói szekrények kiépítésére is. Ez azért fontos, mert az évfolyamok már jellemzően újrahasznosított, ingyenes tankönyveket használnak, a zárható szekrényekkel pedig „jobban megoldható a tanszerek állagmegóvása”, és nem mellesleg biztonságosak is.

Emellett felújítják az aulát, a közösségi tereket, az iskolai játszóteret és a tornatermet is. Utóbbi nemcsak a kötelező napi testnevelésórák miatt fontos, hanem azért is, mert a pedagógusjelöltekkel is foglalkozik itt 8 szakvezető tanár. Ráadásul egy iskolai futófolyosót is kialakítanak majd.

Ami pedig a digitális fejlesztéseket illeti: a modern audiovizuális eszközökkel kompatibilis digitális táblákat szerelnek fel az osztálytermekben és a szaktantermek többségében, valamint megerősítik és kibővítik az egyetem wifi-hálózatát is. Így az épület legtávolabbi zugában is rendelkezésre áll majd a vezeték nélküli, nagy sávszélességű internetkapcsolat.

A fejlesztésről várhatóan január 24. körül számolnak be bővebben egy sajtótájékoztató keretében, így később még visszatérünk a számokkal, az ütemtervvel és további részletekkel.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet