Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely Central parkja lehetne a 11-es Huszár úti laktanya zöldterülete - 5-ször akkora, mint a Csónakázótó

Mégsem hasznosítja a város, még sétálni sem szabad a fái alatt. Miért? Amikor egy új zöld városközpont lehetne itt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó egy hónappal ezelőtt, még decemberben tárgyalt a szombathelyi Lakóházakat, parkot, közösségi teret terveznek a volt szombathelyi huszárlaktanya területére 2018. December 13. 17:32 közgyűlés a volt huszárlaktanya hasznosításának legújabb koncepciójáról. Nem először foglalkozunk a témával mi sem, készültek nagyszabású tervek, nem is olyan régen digitális élményközpont Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából? 2013. February 28. 15:46 alapkövét rakták le erre a területre. Aztán jött a sámándob elképzelése Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 , ez is elszállt. Később Hende Csaba országgyűlési képviselő alakított ki itt birodalmat magának és az Őrvidékháznak Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 .

Huszárlaktanya
Huszárlaktanya
Nagy Jácint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szombathelyi úgynevezett URBACT csoport Lakóházakat, parkot, közösségi teret terveznek a volt szombathelyi huszárlaktanya területére 2018. December 13. 17:32 (a város szakembereinek, érintett intézményeinek és érdeklődő civilek építész bevonásával), most városépítészeti szempontból is előremutató, és roppant érdekes víziót hozott össze, ami uniós pályázati pénzből készült.

Egy nemzetközi pályázatban olyan városok vettek részt, akik szintén küzdenek településük szövetébe ágyazott, elhagyott katonai létesítmények hasznosításával. Így került a projektek közé Szombathely és a 11-es Huszár úti laktanya.

Huszárlaktanya
Huszárlaktanya
Nagy Jácint

Már maga az is kuriózum, hogy elzárva a város szövetétől, parlagon hever közel 21 hektár terület.

A területet a város rendezési tervében, így a projektben is, két szektorra osztották: A-ra és B-re.

Tervek a huszárlaktanya beépítésére
Forrás: szombathely.hu

Az “A” részen a főépület közelében álló tíz másik épületet felújítanák: közösségi tereket, kiállító- és próbatermeket valamint civil szervezetek számára inkubátorházat és lakóépületeket alakítanának ki.

A mögöttük álló területet valóságos zöld szigetté lehetne varázsolni, szabadtéri színpaddal, installációkkal, kis méretű helyi termék piaccal és rendezvényterekkel – például huszár hagyományőrző bemutatóknak.

Huszárlaktanya
Huszárlaktanya
Nagy Jácint

Az egész laktanyaterület nyitottá válna a kerítések lebontásával – egyedül a 11-e Huszár útra néző védett kerítést óvnák meg, műemlék mivolta miatt.

A B-területen lebontanák a rossz állapotú épületeket, ezek ugyanis műemlékileg már nem védettek. Itt egy új zöld lakóövezet kerülhetne kialakításra.

Huszárlaktanya
Huszárlaktanya
Nagy Jácint

A koncepció megvalósítása - az előzetes elképzelések szerint, a terület környezetének szükséges közlekedési beruházásait nem számolva - közel nyolcmilliárd forintba kerülne. (Csak összehasonlításként a stadion építése önmagában 16 milliárdot emésztett fel.) A tervek szerint azonban a B szektor telkeinek értékesítéséből befolyt összegből már önmagában is el lehetne kezdeni a terület rendbetételét, a laktanyaépületek állagmegóvását, ez ugyanis a szükséges pénz mintegy egyötödét fedezné.

Az akcióterv egyik legizgalmasabb pontja kevésbé kapott publicitást: a huszár- vagy laktanya liget - maga a zöld sziget

Szombathely É-Ny-i városrészén nincs egyetlen zöld liget, sem nyilvános közösségi tér, nem beszélve a játszótérről.

Az akcióterv erre a hiátusra is kitért, a készítői szerint ugyanis a volt huszárlaktanya területe a város egyik zöld alközpontjává válhatna. Nemcsak a mostani, a két laktanyasor közti ligetes területet lehetne kialakítani közparkká, hanem azt a nagyobb, összefüggő betonnal borított terület is, az épületek mögött, az A és B területek határán, ahol a szovjet katonák egykor járműveikkel parkoltak. A tervek szerint ezen térséget lehetne átalakítani egy összefüggő nagy, látványelemekkel, szabadtéri színpaddal, központi ligetes játszótérrel megfejelt zöld parkká.

Huszárlaktanya
Még képek az elhagyatott területről
Nagy Jácint

Az akciótervben arra is kitértek, hogy a volt szovjet laktanya területén értékes növénypopuláció nincs, de szépek ezek öreg fák, ha nem muszáj, kár lenne őket kivágni, a többi csak elgondolás kérdése. A 90-es és a 2000-es években kármentesítették a talajt, így attól sem kell tartani, hogy az szennyezett lenne.

Ez a liget pedig nem csupán a városrész az élhetőségét, levegőjét, látványát javíthatná, hanem egész Szombathelyét.

Más kérdés, hogy a város honlapján megtekinthető akcióterv alapján már most, az életveszélyes épületek lebontásával és a műemléki épületek elkerítésével, viszonylag egyszerűen, kevés anyagi ráfordítással is meg lehetne nyitni a park központi részét. Nem is kellene milliárdos beruházásokra várni... Miért is ne lehetne ott sétálgatni?

Mit szólnak ehhez az ötlethez?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés