Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely címerét is felteszik végre az Országházra

Több város címere is hiányzik, de van olyan, ami többször is fent van a parlament épületén.

Hamarosan Szombathely címere is fent lesz az Országházon. A munkások jelenleg dolgoznak, több mint 120 címert faragnak ki és szerelnek fel az épületre - írja az építészfórum.hu .

Ennek egyik oka, hogy az Országház 1896-os átadására a 63 vármegyétől és az összes törvényhatósági jogú és volt szabad királyi várostól bekérték a fafaragású címereket, több azonban nem készült el határidőre, köztük Szombathelyé sem.

Készül Szombathely címere
Wachsler Tamás

Így a hiányzó helyeket a meglévő címerekkel töltötték fel, néhányat többször is feltettek az épületre, hogy a hiányzó helyeket betöltsék.

A terv szerint június 4-re, tehát a Trianon évfordulóra már az eredetileg tervezett címerek kerülnek a helyekre, és leveszik azokat, amik többször vannak fent.

Dolgoznak az új címerek felszerelésén
Wachsler Tamás

Így a régi tervhez mérten a 63 vármegye és a törvényhatósági jogú városok címere mindenképp fennmarad, a maradék helyekre pedig felkerülhetnek az 1896-ban fennálló, rendezett tanácsú városok, az akkori megyeszékhelyek és a korabeli népességszámokhoz igazodó nagyobb települések címerei is. Ezután pedig minden megye kétszer lesz fent, a városok címere pedig csak egyszer.

A 120 város, aminek a címerét most szerelik fel az Országházra:

Abony, Abrudbánya, Ada, Alsókubin, Aranyosmarót, Bácsalmás, Balassagyarmat, Balmazújváros, Bátaszék, Battonya, Békés, Békéscsaba, Beregszász, Berettyóújfalu, Bezdán, Büdszentmihály, Cegléd, Csíkszereda, Csongrád, Derecske, Dés, Déva, Dicsőszentmárton, Dobsina, Dunaföldvár, Eger, Érsekújvár, Fehértemplom, Felvinc, Fogaras, Füzesgyarmat, Gölnicbánya, Gyoma, Gyöngyös, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hátszeg, Hatvan, Heves, Hódmezővásárhely, Huszt, Igló, Ipolyság, Jászapáti, Jászberény, Jászladány, Jolsva, Kalocsa, Kaposvár, Karánsebes, Karcag, Kézdivásárhely, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kisújszállás, Kisvárda, Kolozs, Komádi, Kúla, Kunhegyes, Kunszentmárton, Léva, Losonc, Lugos, Magyaróvár, Magyarpécska, Makó, Máramarossziget, Mezőkövesd, Mezőtúr, Miskolc, Mohács, Munkács, Nádudvar, Nagybecskerek, Nagyenyed, Nagykanizsa, Nagykároly, Nagykikinda, Nagykőrös, Nagyrőce, Nagyszalonta, Nagyszőlős, Nyíregyháza, Nyitra, Pápa, Poprád, Püspökladány, Rimaszombat Sarkad, Sátoraljaújhely, Sepsiszentgyörgy, Somorja, Szászrégen, Szászváros, Székelyudvarhely, Szekszárd, Szentendre, Szentes, Szepesolaszi, Szepesváralja, Szilágysomlyó, Szolnok, Szombathely, Tata, Tolna, Torda, Túrkeve, Ungvár, Vác, Vajdahunyad, Veszprém, Vinga, Zalaegerszeg, Zenta, Zilah.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra