Szombathely és a kerékpárutak: képviselői válasz egy olvasói levélre

Kopcsándi József képviselő tájékoztat és elnézést kér a képviselőtestület nevében. Elvileg 11 kerékpárút épülne egymilliárd forintért. Elvileg meg is van a pénz. Elvileg.

Olvasóink talán emlékeznek: néhány nappal ezelőtt fotókkal illusztrált levelet Kerékpárbarát utak hazája, Szombathely! 2018. September 26. 13:28 kaptunk, amelyben olvasónk leírta, hogy neki ugyan sikerült személyi sérülés nélkül az Akacs Mihály utca, Horváth Boldizsár körút, Szűrcsapó utca közötti szakaszán végigkerékpároznia, de az elektromos kerékpárja már nem volt ilyen szerencsés, használhatatlanná vált, ugyanis kiszakadt az elektromos csatlakozó.

A Critical Mass szombathelyi szervezői szerint is részben megoldást jelentene a város közlekedési problémáira, ha jobban odafigyelnénk a kerékpárosokra
Garai Antal Atom

Erre a levélre reagált Kopcsándi József, a város 6. számú választókörzetének képviselője (Éljen Szombathely! frakció).

A levél egyrészt informál, másrészt ismételten bizonyítja, hogy keveset beszélünk Szombathely kerékpáros közlekedéséről, pedig tízezreket érintő kérdésről van szó.


Tisztelt Szerkesztőség!

Tárgyban jelzett olvasói levélre reagálva a következőkről tájékoztatom Önöket.

Mint mindig, most is törekszem a tárgyilagos véleményalkotást elősegítendő információ megosztásra, ezért elnézést kérek, ha a szokottnál hosszabb leszek.

Szeretnem élöljáróban leszögezni, hogy együttérzek az olvasóval - és bár nem tisztem- elnézést kérek a döntéshozó képviselők nevében is.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. december 15-ei ülésén a 381/2016.(XII.15.) Kgy. sz. határozat 8. pontjában felkérte a városi képviselőket, hogy a 2019. évi útfelújításokra vonatkozó javaslatukat 2017. február 28. napjáig küldjék meg a polgármester részére, valamint felkérte a polgármestert, hogy a beérkezett javaslatok figyelembe vételével a 2019. évre vonatkozó útfelújítási programot terjessze a Közgyűlés elé 2017. június 30. napjáig.

A határozatnak eleget téve magam is megküldtem javaslataimat polgármester úrnak. Ebben több" Belterületi utak, járdák felújítása, aszfaltos burkolaterősítések" mellett javaslatot tettem és kértem figyelembe venni az Akacs Mihály utca (Bartók Béla krt. és Szűrcsapó u. között) kb.360 m útszakasz rekonstrukcióját.

Az eltelt időszakban, mind a mai napig a közgyűlés e témában jogsértésben van, ugyanis baloldali frakciónk többszöri felszólítása ellenére sem vette napirendjére a városvezetés a 2019. évi fejlesztések megtárgyalását.

Az olvasó tájékoztatására is elmondanám, hogy "Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése" elnevezésű projekt keretében megvalósítandó utak az alábbiak:


1. Szombathely, "Minerva" - Söptei út nevű kerékpárút szakasz
2. Szombathely, Sugár út nevű kerékpárút szakasz
3. Szombathely, Rohonci út nevű kerékpárút szakasz
4. Szombathely, Szt. Márton utca nevű kerékpárút szakasz
5. Szombathely, Jókai park+Bartók Béla körút nevű kerékpárút szakasz
6. Szombathely, Régi Búcsúi út nevű kerékpárút szakasz 0994 hrsz. alatti ingatlanon a Dolgozók útjától a bucsui útig.
7. Szombathely, Sé-Szombathely összekötés nevű kerékpárút szakasz
8. Szombathely, Jáki út nevű kerékpárút
9. Szombathely, Vépi út nevű kerékpárút szakasz
10. Szombathely, "Szt. Imre herceg utca nevű kerékpárút szakasz
11. Szombathely, Nárai Külső út nevű kerékpárút és 2 db körforgalmi csomópont kiépítése.

A nyertes program kezdési időpontja 2016.11.11.; előírt befejezése: 2019.09.30. (Módosítás folyamatban van!)

A támogatás szerződött összege: 1 015 000 000,- Ft.

Mai napig engedélyezési illetve kivitelezési terv nincs, a megvalósítás így elkezdődni sem tudott, kivitelezés előrehaladása 0%!

A kivitelezést bizonytalanná teheti a napokban nyilvánosságra hozott tény, miszerint az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az EU-s forrásként megelőlegezett központi költségvetési előlegeket. Ez városunk esetében mintegy 7 Mrd Ft forrás feletti rendelkezési jog elvonást jelent a közgyűléstől, veszélybe sodorva több szociális,- egészségügyi-, kulturális- stb. beruházás beteljesülését. Remélem, nem így lesz!

Javaslom a panaszos olvasónak, próbálja meg kárát érvényesíteni a közút fenntartójánál, nevezetesen Szombathely Megyei jogú Város Városüzemeltetési Osztályánál.

Csak remélni lehet, hogy a bürokrácia útvesztőjében nem vész el a panasz orvoslása.

Mindezek fényében mindenki döntse el, hogy fejlődik városunk.

Köszönöm, hogy segíthetek.


Tisztelettel:
Kopcsándi József
Szombathely Megyei Jogú Város
6.sz.vk. önkormányzati képviselője
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem