Több napra teljesen lezárják a Gagarin utat Szombathelyen

Elkezdődött az új körforgalom építésének előkészítése.

Múlt héten elkezdődött a munka a szombathelyi Bartók Béla körút és a Gagarin, Jókai, Jégpince utcák kereszteződésében. Első lépésként vízvezeték-rekonstrukciót végez a VASIVÍZ Zrt., emiatt keddtől, azaz április 11-től egészen április végéig lezárásokra kerül sor.

Április 11-én kedden 9 órától fél-fél pályás zárás mellett dolgoztak a Jókai Mór utca Jégpince utca felőli végén, egészen április 14. péntekig, utána ismét megnyitották az utcát a forgalom előtt.

Gagarin úti körforgalom építése 2023.04.17.
Mészáros D. Zsolt

Április 17-én hétfőn 9 órától aztán a Gagarin út Emlékmű felőli végét zárták le teljesen, az utat április 19-én, szerdán nyitják meg újra a forgalom előtt.

De ezzel még nincs vége, jövő hétfőn, április 24-én 9 órától a Bartók Béla körút Emlékmű alatti végén lesz fél-fél pályás lezárás egészen április 28. péntekig.

Gagarin úti körforgalom építése 2023.04.17.
Mészáros D. Zsolt

Busszal sem egyszerű

A lezárások érintik a tömegközlekedést is, a Blaguss 2A, 2C, 20A, 20C, 29A, 29C (körjáratok) és 27, 27A (Vasútállomás – Parkerdő/Parkerdő lakópark) járatai félpályás útlezárás mellett közlekednek és késések is várhatóak az építkezés miatt.

 • 2023. április 17-én üzemkezdettől előreláthatólag április 20-ig a 7H (Arany János utca – Rumi út 142.), 27-es (Vasútállomás-Parkerdő) és 27A (Vasútállomás-Parkerdő lakópark) járatok terelt útvonalon közlekednek.
 • 27, 27A autóbuszokat érintő változások:
  A járatok az Árpád utca megállóhely és az Autóbusz-állomás (Sörház utca) megállóhelyek között a Kárpáti Kelemen utca – Bartók Béla körút – Rohonci út – Petőfi Sándor utca útvonalon közlekednek. Az autóbuszok az Arany János utca, valamint a Vakok intézete megállóhelyet nem érintik, megállnak a Haladás pálya és az Uszoda ideiglenes megállóhelyeken.
 • Blaguss

 • 7H járatokat érintő változások:
  A 7H járatok az Arany János utca helyett az Uszoda megállóhelyről indulnak, majd Bartók Béla körút – Kálvária utca – Dózsa György utca – Brutscher utca útvonalon érik el az Autóbusz-állomás (Sörház utca) megállóhelyet. Az autóbuszok az Arany János utca, valamint a Vakok intézete megállóhelyet nem érintik, megállnak a Savaria Egyetemi Központ és az Uszoda ideiglenes megállóhelyeken.
 • Blaguss

  Több mint 15 évbe telt

  Még januárban jelentette be Felújítják Szombathely legzűrösebb útkereszteződését January 19. 13:50 Nemény András polgármester, hogy nagyszabású útfelújítási program indul Szombathelyen. 461 millió forintot különített el erre az önkormányzat és a projekt részeként elkezdődik a Bartók Béla körút és a Gagarin, Jókai, Jégpince utcák kereszteződésében is a körforgalom építése.

  A körforgalomra több mint 15 éve vár Szombathely, erről már mi is sokat írtunk. A Parkerdő lakópark befektetőjének kellett volna megépítenie, de mivel erre nem került sor és a forgalmi helyzetet mindenképpen javítani kell, az önkormányzat úgy döntött, A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén 2022. February 11. 11:43 hogy saját költségén megépíti a körforgalmat.

  Gagarin úti körforgalom építése 2023.04.17.
  Mészáros D. Zsolt

  Mint azt márciusban írtuk, Szeptemberre elkészülhet a körforgalom a szombathelyi Gagarin utca végén March 07. 07:02 elkészültek a tervek, 2022. december 10-én pedig az építési engedély is jogerőssé vált. A tervezői költségbecslés szerint azonban a megemelkedett alapanyagárak és kivitelezési költségek miatt nem lesz elég a körforgalom megépítésre az a 100 millió forint, A szombathelyi önkormányzat építi meg 15 év után a vállalkozó helyett a körforgalmat a Gagarin utca végén 2022. February 11. 11:43 amit a polgármester javaslatára megszavazott a közgyűlés 2022 februárjában.

  Az építési költséget most bruttó 169 millió forintra becsülik, ezért a 2023. januári közgyűlésén további 80 millió forinttal megtoldották a büdzsét.

  Gagarin úti körforgalom építése 2023.04.17.
  Mészáros D. Zsolt

  Arról egyelőre még továbbra sincs információnk, hogy ki lesz a kivitelező, 2023 februárjában indították el a közbeszerzési eljárást, és várhatóan májusban kezdődik a körforgalom építése, emiatt 2-3 napos teljes útlezárás is lesz a kereszteződésnél.

  És hogy mindez mennyi idő lesz? Ezt egyelőre nehéz megjósolni, de az önkormányzat azt szeretné, ha a 2023. szeptemberi iskolakezdésre befejeződnének a munkák.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet