Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait!

Úgy tűnik, a szombathelyi közgyűlés vizsgálóbizottsága nem tudja megszerezni a várostól a polgármesteri keretből fizetett szakértőkről szóló dokumentációt. Megmutatjuk, hogyan kellene ezt csinálni.

Másodszor ülésezett a hónap elején Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 a jobboldal által javasolt eseti bizottság, és csak annyit állapítottak meg, hogy még most sem kapták meg a polgármesteri keretből fizetett szakértőkre vonatkozó anyagot. Így a jobboldal két jelenlévő bizottsági tagjának szavazatával úgy döntöttek, június 17-ig, azaz a következő közgyűlésig meg kell kapniuk az anyagot, különben azt mondják, a bizottság nem tudja ellátni feladatát.

Miről is szól ez az egész?

A városi közgyűlés áprilisban Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot 2010. April 08. 13:15 a jobboldal kezdeményezésére hozta létre az eseti bizottságot, amelynek feladata, hogy 2000-től 2010-ig vizsgálja meg, a polgármester pénzügyi keretéből mennyit fizettek ki szakértői munkáért, elkészültek-e ezek a munkák, illetve jogos volt-e a értük ennyi megbízási díj kifizetése?

A bizottság elnökének Szakács Dávidot (Fidesz) választották, tagja lett Marton Zsolt (Fidesz), Molnár Miklós (Pro Savaria), Nemény András (MSZP) és Feiszt György (SZDSZ). Első ülésükön, a májusi közgyűlés Erős kezdés után laza befejezés - Folyamatos tudósításunk a szombathelyi közgyűlésről 2010. April 29. 08:47 szünetében annyit állapítottak meg, hogy a polgármestertől kért anyagot még nem kapták meg.

Június 6-án újra üléseztek Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 , a megállapítás ugyanez volt, igaz, itt már elhangzott, hogy az anyagokat folyamatosan töltik fel városi honlapra, ahol tényleg meg is jelent nagy részük . A bizottsági ülésen viszont Szakács Dávid és Molnár Miklós azt hangsúlyozták, ők kinyomtatva kérik a dokumentációt. Azt is meglebegtették, ha nem kapják meg azokat a június 17-i határidőig, a bizottságnak meg kell állapítania, hogy nem tudja ellátni a feladatát, és ezért a polgármester lesz a felelős.

Miért nem fordulnak bírósághoz?

Tudósításunkban leírtuk, hogy a dolgok mögött valószínűleg mindkét oldal részéről vannak számítások. A baloldal attól tart, ha nem tárják a nyilvánosság elé az összes adatot, a jobboldal abból szemezgetni fog, és a kontextusból kiemelve kritizálnak majd kifizetéseket.

A jobboldal pedig azt sejtette, hogy nem minden kifizetett szakértői jelentés készült el, vagyis indokolatlanul fizették ki a díjat, és most gyorsan próbálják pótolni a dolgot.

Itt tartottunk, amikor szerkesztőségünk elhatározta, hogy segítünk a bizottságnak. Megtesszük azt, amit ők is megtehettek volna. Felmerül a költői kérdés, vajon a bizottság miért nem fordult bírósághoz?

A TASZ benyújtotta, a Városháza átvette

Mától ketyeg az óra

Mindezt persze nem csak a saját kútfejünkből merítettük, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetet, pontosabban regionális irodájuk vezetőjét, dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvédet kerestük fel. Megbíztuk őt azzal, hogy lapunkat képviselve, a törvények szellemében kérje ki számunkra a dokumentumokat.

Részletesebben: adják ki a jelzett időszakban köttetett tanácsadói, szakértői megbízásokról szóló, teljes terjedelmű szerződéseket, azok teljesítési igazolásait, és a szerződések értelmében elkészült tanácsadói, szakértői anyagokat.

A vonatkozó törvényt itt találják , felhívjuk a figyelmet a 19., a 20. és a 21. paragrafusra.

Az ügyvéd elmondta, a TASZ mindenki számára ingyenes jogi segítséget nyújt a közérdekű adatigényléssel kapcsolatban, azonban sem az eseti bizottság, sem a szombathelyi FIDESZ-frakció nem kereste meg a TASZ-t ez ügyben. Az viszont hozzátartozik az igazsághoz, hogy „veszélyes játék” a szervezet segítségét kérni, mivel az ki is harcolja az adatok kiadását, ahogy ez a SZOVA elleni perben Másodfokon is pert vesztett a szombathelyi vagyonhasznosító cég 2009. September 18. 11:01 is történt. Így nyilvánvalóan csak azok számára előnyös a TASZ-hoz fordulni, akik valóban komolyan gondolják kérésük teljesítését.

Ügyvédünk a hivatalos levelet ma (szerda) délután átadta a városháza illetékeseinek, elkezdett ketyegni az óra, ettől kezdve 15 napjuk van a dokumentáció kiadására. Ha nem teszik meg, akkor ügyvédünk a bírósághoz fordul.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Miért is tesszük mindezt? Mert tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba. Egyrészt: tudják meg a szombathelyi polgárok, hogy mire költötte pontosan a polgármester a szakértői keretét és ezért mit teljesítettek a megbízottak. Másrészt fennáll a lehetőség, hogy politikai manipuláció történik. Lehet, hogy a jobboldalnak az az érdeke, hogy ne kapja meg az anyagot, ezért minél gyorsabban le akarják zárni a bizottsági munkát, a sikertelenséget pedig a polgármester nyakába akarják varrni.

Mint a viccben: Két angol szakszervezeti munkás találkozik. Az egyik megkérdezi: Na, testvér, elutasították a követelésünket? Mire a másik halkan azt mondja: Rosszabb történt, elfogadták.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás

Megint csak eredménytelenül ülésezett a szombathelyi polgármester szakértőinek tevékenységét vizsgáló bizottság. Megint felszólítják a polgármestert, adja már oda azokat a dokumentumokat. Igaz, most határidőt is szabtak.

Erős kezdés után laza befejezés - Folyamatos tudósításunk a szombathelyi közgyűlésről

Politizálás az elején, összeveszés a közepén, nyugalom - kis vitával a végén. De legalább van költségvetése a városnak.

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

Másodfokon is pert vesztett a szombathelyi vagyonhasznosító cég

Ki kell adnia a SZOVÁ-nak a fizetőparkolás bírságolásának előírásait. A bíróság szerint az autósoknak joguk van tudniuk, miért, mikor, milyen szabályok szerint bírságolhatják őket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra