Június 24-én, fél év szünet után ülésezik újra a szombathelyi közgyűlés

Lesz mit megtárgyalniuk a képviselőknek, tavaly november elejétől Nemény András polgármester vezette a várost.

"Előre láthatólag a soron következő közgyűlést a hónap utolsó csütörtökén, június 24-én tartjuk" - válaszolta érdeklődésünkre a szombathelyi városháza.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt hét végén jelentette be Gulyás bejelentette: június 15-től az önkormányzatok üléseket tarthatnak 2021. June 05. 17:29 , hogy június 15-től ismét tarthatnak testületi üléseket az önkormányzatok. Bő fél évig erre nem volt mód, tavaly novemberben, a járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend bevezetésével tiltották meg a testületi üléseket, és ruházták át A rendkívüli jogrend bevezetésével újra a polgármesterek dönthetnek az önkormányzati ügyekben 2020. November 10. 07:30 a képviselő-testületek jogköreit a polgármesterekre.

Rengeteg ügyben döntött a polgármester

Szombathelyen azóta rengeteg döntést hozott a közgyűlés helyett Nemény András polgármester. A november 11-től a tavalyi év végéig meghozott döntéseket itt, a január 1. utániakat pedig itt lehet megnézni.

Az biztos, hogy nagyon sok dolga lesz a közgyűlésnek. Ha Nemény András a tavaly tavaszi rendkívüli jogrendhez hasonlóan most is kéri a képviselők jóváhagyását a fontosabb ügyekben, már az is sok munkát ad. Igaz, a szombathelyi polgármester a döntések meghozatala előtt egyeztetett a képviselőkkel.

De ezen ügyek nélkül is sok tennivaló előtt áll a közgyűlés. Egyrészt kezelni kell a költségvetés helyzetét. Mivel Szombathely nem kapott kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 a kormánytól, a járvány okozta bevételcsökkenés és kormányzati elvonások miatt életbe kell léptetni a B-tervet. Erről Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester is beszélt három héttel ezelőtti podcastünkben Mire lesz pénz Szombathelyen? - Rendkívüli podcast Horváth Attila költségvetési alpolgármesterrel 2021. May 22. 15:24 .

Átszervezés, összevonás

Az önkormányzatra átalakítások is várnak. Már január óta tervezik Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 az Agora Kulturális Központ és a Médiaközpont összevonását, az új szervezet élére ki is írták Pályázatot írnak ki az új szombathelyi szuper kulturális szervezet vezetésére 2021. March 25. 16:50 az igazgatói pályázatot, amit nemrég visszavontak Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12 . Azért, mert a rendkívüli jogrend alatt nem szabad önkormányzati cégeket, intézményeket átalakítani.

Ezt a tiltás azért hozták meg, hogy a polgármester ne dönthessen egyedül ilyen stratégiai kérdésekben. Június 15-től a képviselő-testületek döntenek ismét, viszont a veszélyhelyzet a kormány döntése értelmében szeptemberig tart. Így most nem világos, hogy végrehajthatják-e az átalakítást, de ez is kiderül június 24-én.

És valószínűleg némi átalakítás is vár az intézményrendszerre, a városvezetők többször elmondták, hogy meg kell szüntetni a párhuzamosságokat, vagyis azt, amikor két vagy három szervezet is foglalkozunk ugyanazzal a területtel.

Szóval lesz dolog bőven. Azt is valószínnek tartjuk, hogy a június 24-re tervezett első közgyűlés után július közepe felé tartanak még egyet a nyári szünet előtt. Ha lesz egyáltalán nyári szünet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet