Június 24-én, fél év szünet után ülésezik újra a szombathelyi közgyűlés

Lesz mit megtárgyalniuk a képviselőknek, tavaly november elejétől Nemény András polgármester vezette a várost.

"Előre láthatólag a soron következő közgyűlést a hónap utolsó csütörtökén, június 24-én tartjuk" - válaszolta érdeklődésünkre a szombathelyi városháza.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt hét végén jelentette be Gulyás bejelentette: június 15-től az önkormányzatok üléseket tarthatnak 2021. June 05. 17:29 , hogy június 15-től ismét tarthatnak testületi üléseket az önkormányzatok. Bő fél évig erre nem volt mód, tavaly novemberben, a járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend bevezetésével tiltották meg a testületi üléseket, és ruházták át A rendkívüli jogrend bevezetésével újra a polgármesterek dönthetnek az önkormányzati ügyekben 2020. November 10. 07:30 a képviselő-testületek jogköreit a polgármesterekre.

Rengeteg ügyben döntött a polgármester

Szombathelyen azóta rengeteg döntést hozott a közgyűlés helyett Nemény András polgármester. A november 11-től a tavalyi év végéig meghozott döntéseket itt , a január 1. utániakat pedig itt lehet megnézni.

Az biztos, hogy nagyon sok dolga lesz a közgyűlésnek. Ha Nemény András a tavaly tavaszi rendkívüli jogrendhez hasonlóan most is kéri a képviselők jóváhagyását a fontosabb ügyekben, már az is sok munkát ad. Igaz, a szombathelyi polgármester a döntések meghozatala előtt egyeztetett a képviselőkkel.

De ezen ügyek nélkül is sok tennivaló előtt áll a közgyűlés. Egyrészt kezelni kell a költségvetés helyzetét. Mivel Szombathely nem kapott kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 a kormánytól, a járvány okozta bevételcsökkenés és kormányzati elvonások miatt életbe kell léptetni a B-tervet. Erről Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester is beszélt három héttel ezelőtti podcastünkben Mire lesz pénz Szombathelyen? - Rendkívüli podcast Horváth Attila költségvetési alpolgármesterrel 2021. May 22. 15:24 .

Átszervezés, összevonás

Az önkormányzatra átalakítások is várnak. Már január óta tervezik Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 az Agora Kulturális Központ és a Médiaközpont összevonását, az új szervezet élére ki is írták Pályázatot írnak ki az új szombathelyi szuper kulturális szervezet vezetésére 2021. March 25. 16:50 az igazgatói pályázatot, amit nemrég visszavontak Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12 . Azért, mert a rendkívüli jogrend alatt nem szabad önkormányzati cégeket, intézményeket átalakítani.

Ezt a tiltás azért hozták meg, hogy a polgármester ne dönthessen egyedül ilyen stratégiai kérdésekben. Június 15-től a képviselő-testületek döntenek ismét, viszont a veszélyhelyzet a kormány döntése értelmében szeptemberig tart. Így most nem világos, hogy végrehajthatják-e az átalakítást, de ez is kiderül június 24-én.

És valószínűleg némi átalakítás is vár az intézményrendszerre, a városvezetők többször elmondták, hogy meg kell szüntetni a párhuzamosságokat, vagyis azt, amikor két vagy három szervezet is foglalkozunk ugyanazzal a területtel.

Szóval lesz dolog bőven. Azt is valószínnek tartjuk, hogy a június 24-re tervezett első közgyűlés után július közepe felé tartanak még egyet a nyári szünet előtt. Ha lesz egyáltalán nyári szünet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet