Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hatósági eljárást indít a szombathelyi önkormányzat az ellenzéki városok megkülönböztetése miatt

A kormánypárti városok tavaly év végén 1,4 milliárd forint támogatást kaptak, az ellenzékiek ebből kimaradtak. Az alapvető jogok biztosa dönt majd az ügyben.

Sokszor írtunk már a szombathelyi önkormányzat nehéz anyagi helyzetéről, Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen February 11. 07:19 és arról, hogy a járvány okozta bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt állami kompenzációt kér a városvezetés. Erről két hete az önkormányzati tárgyalásokra kijelölt miniszteri biztossal egyeztetett Budapesten Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem March 09. 19:08 Nemény András polgármester és Illés Károly, a szombathelyi Fidesz-frakció vezetője.

Ezen az egyeztetésen is elhangzott, Szombathely kifogásolja, hogy a fideszes vezetésű városok tavaly év végén egyenként 1,4 milliárd forint szabadon felhasználható támogatást kaptak Milliárdokkal támogat fideszes városokat a kormány az elvonás után 2020. December 24. 13:33 a kormánytól, miközben az ellenzéki vezetésű városok ilyen támogatást nem kaptak.

Elindult az eljárás a kormány ellen, de gyorsan megszüntették a hatóságot

A döntés miatt Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, Czeglédy Csaba eljárást indított a magyar kormány ellen, amiért külön támogatást adott fideszes vezetésű városoknak January 05. 16:55 mivel szerinte sérti az egyenlő bánásmód elvét az, hogy az állam megkülönbözteti a kormánypárti és ellenzéki városokat. Az eljárás el is indult, ám közben az országgyűlés – a fideszes kétharmad szavazataival – megszüntette Czeglédy Csaba eljárást indított a magyar kormány ellen, amiért külön támogatást adott fideszes vezetésű városoknak January 05. 16:55 az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, a feladatait pedig az alapvető jogok biztosára bízta. A Czeglédy által indított eljárást így felfüggesztették.

Czeglédy februárban a közgyűlésnek javasolta, hogy az önkormányzat is forduljon a hatósághoz, azaz az alapvető jogok biztosához. Nemény András polgármester először azt ígérte, hogy március 31-ig döntenek a javaslatról, addig lezajlik a kormánnyal kezdeményezett tárgyalás. Mint feljebb írtuk, ez március elején meg is történt, Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem March 09. 19:08 de nem vezettek eredményre.

Az önkormányzat is elindít egy eljárást

A szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalára felkerült határozat szerint az önkormányzat is hatósági eljárást indít a magyar kormány ellen az alapvető jogok biztosánál.

Nemény András polgármester egyébként a budapesti tárgyalás után rövid interjút „Nagyjából tudtam, hogy mi vár ránk” - Nemény és Illés együtt próbált Szombathely pénzéért lobbizni Budapesten March 11. 12:02 adott lapunknak. Ebben az alapvető jogok biztosánál indítandó eljárásról azt mondta, nem igazán érti, hogy a kezdeményező Czeglédy Csaba miben reménykedik.

„Miért mondaná ki egy NER-által kinevezett vezető, hogy sérült az esélyegyenlőség? Sérült, persze, de lesz arról egy papírunk, hogy nem sérült, az nem igazán viszi előre a dolgokat” – mondta lapunknak a polgármester, aki hozzátette, ha a képviselők többsége úgy dönt, az eljárást elindítják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra