„Felbontjuk a T-Mobile-os szerződést” – a szombathelyi polgármester Fazekas szponzor-botrányáról

Szombat délutáni nyilatkozata után Ipkovich Györgynek elromlott a T-Mobilos telefonja, ezért nem tudja, keresték-e a telefonos cég vezetésétől. Abban viszont változatlanul eltökélt: a város szerződést bont a szolgáltatóval, ha az továbbra is tiltakozik Fazekas Róbert olimpiai részvétele miatt.

Az országos médiában szinte mindenhol beszámoltak lapunkban megjelent nyilatkozatáról. Ön viszont egész hétvégén nem volt elérhető mobiltelefonján. Kikapcsolta?

Nem, miután a Nyugat.hu-nak nyilatkoztam, egyszerűen elromlott a telefonom, most éppen a szervizben van.

Miért állt ki ilyen határozottan Fazekas Róbert mellett?

A szombathelyi önkormányzat eltiltása óta nem támogatta Fazekas Robit. Egészen addig, amíg a MOB úgy nem döntött, hogy mehet az olimpiára. Ekkor kapta meg tőlünk azt a támogatást, ami a többi olimpikont is megilleti.
Támogatásunknak egyébként abban is jelentkeznie kell, hogy erkölcsi védelmet adjon neki a város. Ettől kezdve ugyanis ő egy szombathelyi olimpikon, akit jogtalan támadás ért egy nagy cég részéről. Olyan nagy cég részéről, aki hosszú évek óta a mi szolgáltatónk és rengeteg pénzt költöttünk szolgáltatásainak megvásárlására.
Ezt mi úgy vesszük, hogy a T-mobil nem lojális a saját ügyfeléhez. Nem vitatom, hogy a szponzornak lehetnek elvei a támogatásoknál, de ha azokat szombathelyi sportoló ellen fordítja, akkor kénytelenek vagyunk megvizsgálni a minket összekötő szerződéses rendszert.
A másik dolog, hogy én tagja vagyok a MOB-nak, és nem igazán szeretném, ha szokássá válna, hogy a támogatók felülbírálhatják a MOB döntését. Magyarul, hogy megzsarolnák. Nem ez a dolguk. Az ő dolguk a sport támogatása, mint ahogyan az önkormányzatoknak is ez a dolguk.

Úgy véli, a szponzor akar diktálni?

Így van. Én, mint MOB-tag nagyon veszélyesnek tartom azt a tendenciát, hogy a pénzvilág - bizonyos támogatási rendszerekre támaszkodva - befolyásolja a szervezet döntését. Ugyanakkor, akármilyen gyémántfokozatú támogató a T-Mobile, ahogyan olvasom, négy évre 200 millió forinttal szponzorálta az olimpiai felkészülést. Mi, Szombathelyen egy évben többet költünk sporttámogatásra. Ha nem lennének az önkormányzatok, nem lenne sport Magyarországon. Fontos minden támogatás, de azért tegyük a helyére a dolgokat.

Fazekas Róbert

Mennyit költ a város sportra?

Több százmilliót, közel félmilliárdot fordítunk erre egy évben. Ebben az összegben még nincsenek benne a létesítmények fenntartásának, karbantartásának költségei. Vagy például az új sportcsarnok építése, amely maga 3,5 milliárd forint volt.

Megnézték már az önkormányzat és a T-mobil közti szerződést?

Ma ezzel kezdtem. Jelenleg fogalmazzuk azt a levelet, amit a területi képviselőnek át fogunk adni. Ebben a levélben benne lesz, hogy rendkívül barátságtalan lépésnek tartom a szolgáltatónk részéről ezt a magatartást, és ha folytatja, azonnali hatállyal felbontjuk a szerződést.

Mit várnak pontosan a cégtől? Határolódjon el a korábbi nyilatkozatától?

Azt várjuk, hogy Szombathely városa, mint nagy megrendelője felé olyan módon is legyen lojális, hogy hagyja abba sportolóink ellehetetlenítését.

A cég azt azért nem mondta, hogy ha Fazekast kiküldik az olimpiára, akkor elállnak a támogatástól. Csak azt, hogy meg fogják vizsgálni a szponzorizációt.

Hát, én meg azt fogom megvizsgálni, hogy folytatom-e velük a kapcsolatot. Azért azt a pénzt, amit a sportra fordít, az ügyfeleitől kapja, úgyhogy egy kicsit a megrendelőire is odafigyelhet.

Érkeztek reakciók a szombati nyilatkozatára?

Hogyne. Támogatók, kritizálók is érkeztek, de többen vannak a támogatók.

Biztos, hogy jó az, ha Szombathely ilyen módon szembeszáll egy nagyhatalmú multival?

Ha a befolyását Szombathely elleni politikára használja, akkor engem nem igazán érdekel, hogy mekkora hatalma van.
A szombathelyi önkormányzatnak és a polgármesternek az is a dolga, hogy a várost, a városi szervezeteket, személyeket ért jogtalan támadásokat elhárítsa. Én most ezt teszem polgármesteri minőségemben.

Az is kérdés, hogy Ön megrendelőként beleszólhat-e abba, hogy a cég milyen támogatásokra fordítja a hasznát. Hiszen eljutunk oda, hogy valaki azt mondja, ne ezt a szobrot támogassuk, mert nekem nem tetszik, vagy ne ezt a kulturális eseményt, mert én nem szeretem.

Nagyon jó a kérdés, hiszen Szombathely szobrai, parkjai, kulturális rendezvényei nagyrészt a Szombathelyért Közalapítványhoz befolyt adományokból táplálkoznak. Ezek az összegek Szombathely szépítését, kultúráját szolgálják, és egy kuratórium dönti el, hogy pontosan mire lesz felhasználva.
Ugyanígy van ez az olimpiával is. A támogató ne konkrét sportolókat, konkrét döntéseket szponzoráljon, hanem általában az olimpiai mozgalmat. Ha így van, akkor elismerem, hogy ez érdek nélküli támogatás. Az ilyen jellegű nemes adománynak pont az a lényege, hogy rábízom a döntést annak a mozgalomnak a vezetőire, akiket támogatok. Maholnap az lesz a szokás, hogy a szponzor állítja össze a csapatot, ő választja ki egy fesztiválon a fellépőket?

Ha felmondják az önkormányzat és a T-Mobile közti szerződést, nem okoznak-e anyagi kárt a városnak? Hiszen lehet, hogy egy másik szolgáltató ajánlata kedvezőtlenebb.

Nem lehet kedvező egy olyan céggel kötött szerződés, amely nem lojális a városhoz. Hiszen százmilliós befektetésünket, sportfinanszírozásunkat teszi tönkre ez a tevékenység, ha eltűrjük.

Mekkora összegben megrendelője a T-Mobile-nak az önkormányzat?

A városháza és az intézmények mobiltelefonjai, internetszolgáltatásai vannak náluk, havi szinten többmilliós értékben.

A szombati nyilatkozat után nem keresték meg a T-Mobile vezetőit?

Nem tudom, mert a T-Mobilos telefonom nem működött a hétvégén… Aztuán, hogy Önöknek nyilatkoztam, elromlott. De ha keresnek, csak azt mondhatom, hagyják abba ezt a fajta tevékenységet.
Mint MOB-tag, pedig kötelességemnek érzem, hogy egy meghozott MOB döntést támogatói oldalról ne vitassanak el. Úgy gondolom, egy cég nem avatkozhat bele mindenbe.
Fel akarom hívni a figyelmet arra is, hogy mint a sport legnagyobb támogatóinak, az önkormányzatoknak is megfelelő hangot kell adni, amikor az olimpiai politikáról esik szó. Hiszen azért vagyok én, több polgármester társammal együtt, a MOB tagja, mert az olimpiai mozgalom ezzel ismeri el azt a támogatást, amit a városok adnak a sportmozgalomnak.

A T-Mobile álláspontját fenntartja, reagálni nem kíván

A telefonszolgáltató hétfőn szűkre szabott közleményben tájékoztatta a sajtót. Ebben az áll:

A T-Mobile a Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai sport hosszú idő óta elkötelezett támogatójaként korábban kifejtett véleményét fenntartja, és álláspontjának megfogalmazásával a kérdést lezártnak tekinti, az üggyel kapcsolatos nyilatkozatokat, felhívásokat nem kívánja kommentálni.

A vállalat igazgatója ezen túl személyes levélben is tájékoztatta Ipkovich György polgármestert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ha a T-Mobile-nak nem kell Fazekas, Szombathelynek sem kell a T-Mobile!

Ipkovich megvizsgálja, hogy bonthat szerződést a városháza telefonszolgáltatójával, a T-Mobile-val. Szerinte a cégnek nincs joga megakadályozni, hogy a szombathelyi fiú induljon az olimpián.

Agyonverték, felakasztották

A Kőszegi Rendőrkapitányság ügyeletére jelentette be egy Kőszeg külterületi telken lakó férfi a múlt héten hajnalban, hogy a telek szomszédja a hétvégi házának teraszán mozdulatlanul fekszik, feltehetően elhunyt. A bejelentést követően a rendőrök a hétvégi ház teraszán, a korlátra felakasztva találták a 71 éves szombathelyi férfit, aki feltehetően öngyilkosságot követett el. Az eset vizsgálata közben, a boncolás során az idős férfin bántalmazásra utaló nyomokat találtak. Az orvosok szerint a férfi fulladás miatt hunyt el, de a fulladását nem a nyakán talált akasztási eszköz okozta. A rendelkezésre álló adatok alapján a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztálya május 31-én emberölés bűntett alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A beszerzett információk alapján nyomozók még aznap őrizetbe vettek egy kőszegi 59 éves nőt és egy 49 éves férfit, akik alaposan gyanúsíthatóak a cselekmény elkövetésével. A nő az elhunyt férfi élettársa volt. A nyomozók gyanúja szerit az őrizetbe vett nő és férfi az elhunyt idős emberrel italozás közben szóváltásba keveredtek, bántalmazták. Az idős férfi a bántalmazás következtében elhunyt. A tettesek ezután a tett helyszínét önakasztásnak állították be. A bíróság F. J -né és P.M kőszegi lakosokat előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben a rendőrség szakértők bevonásával folytatja a nyomozást.

Fazekas Róbert nagy dobása. Ott lehet Pekingben?

Kedden este a szlovén nemzetközi bajnokságon Fazekas Róbert 64 méter, 56 centiméteres dobásával teljesítette az olimpiai szintet. A Haladás VSE diszkoszvetőjét a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése benevezi az olimpiára, a döntés az Olimpiai Bizottság kezében van.

Annusék ott lehetnek az Olimpián! Ha fizetnek...

A szombathelyi atléták azt mondják, február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát. Már készülnek rá.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet