Ha a T-Mobile-nak nem kell Fazekas, Szombathelynek sem kell a T-Mobile!

Dr. Ipkovich György a Nyugatnak elmondta: hétfőn azzal kezdi a napját, hogy megvizsgálja, hogy bonthat szerződést a városháza eddigi telefonszolgáltatójával. Sőt, ha kell, bojkottra szólít fel a T-Mobile ellen, csatlakozzon, aki úgy gondolja, a cégnek nincs joga megakadályozni, hogy a szombathelyi fiú induljon az olimpián.

Mint már mi is beszámoltunk róla, Fazekas Róbert múlt kedden, egy szlovén versenyen megdobta az olimpiai küldetéshez szükséges szintet. A dopping vétség miatti eltiltása rég lejárt, a szövetségnek pedig megfizette a tartozását - Annus Adriánnal együtt. Elméletileg mindent teljesített ahhoz, hogy induljon a pekingi olimpián.

A MOB zöld utat adott

A Magyar Olimpia Bizottság döntésére azonban csütörtökig várni kellett, s közben a bizottság főtitkára azt nyilatkozta: Fazekas annyi kárt okozott Athénban a magyar sportéletnek, hogy a MOB-nak joga van úgy dönteni, hogy nem indítja el Őt Pekingben. A főtitkár véleménye ellenére a döntés mégis kedvező volt, Fazekas zöld utat kapott az újrakezdéshez.

A T-Mobile tiltakozott

Ám ezt követően a T-Mobile, mint a magyar olimpiai csapat főszponzora, kiadott egy tiltakozó közleményt. A cég vezérigazgatója, Winkler János pedig így nyilatkozott a Bors internetes oldalán: „A T-Mobile, a MOB egyik legfőbb támogatója is komoly erkölcsi aggályait fejezte ki közleményében. Winkler János, a cég vezérigazgatója szerint a MOB-nak nem jogászkodni kellett volna. – Hogy lehet ilyen példaképet állítani az ifjúság elé? – kérdezi a cég főnöke. – Vegyen részt bármilyen versenyen, de az olimpián, amelynek jelszavaiban az erkölcs és tisztesség szerepel?! Nagyra értékelem dr. Kamuti Jenő MOB főtitkár szavait, aki nem tartja szerencsésnek Fazekas szereplését. A jövőre vonatkozó támogatási szerződés tárgyalásakor erről az esetről is szólni kell.”

A szombathelyi polgárnester meg felháborodott

A cég tehát nyilvánvalóan némi nyomást szeretne gyakorolni a döntéshozókra: mégse engedjék Fazekast az olimpiára. A jelek szerint azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy a szponzor igy akar beleszólni a magyar keret összeállításba. A történtek nagyon felháborították a Fazekas lakhelyének, Szombathelynek a polgármesterét. Ipkovich György a Nyugatnak elmondta, a városháza fő telefonszolgáltatója a T-Mobile, ezért érintette érzékenyen Winkler nyilatkozata. Hétfőn tehát rögtön megvizsgálja, hogy bonthat szerződést a céggel. Sőt, ha kell, bojkottot is kezdeményez a T-Mobile ellen. Tiltakozzon hasonlóan mindenki, aki úgy érzi: egy cégnek nincs joga megakadályozni, hogy a szombathelyi fiú induljon az olimpián. Nem azért vesz szolgáltatást Szombathely a telefoncégtől, hogy ő aztán az ebből is szerzett hasznát egy szombathelyi sportoló elleni harcra használja fel.

Valami nem stimmel

A polgármesterrel való beszélgetés után megnéztük a T-Mobile honlapján, hogy a cég mely sportolókat támogat, és használ „reklámarcnak”. Furcsa módon a felsorolt nevek között találtunk olyan csapatjátékost, aki szintén doppingvétség miatt volt eltiltva. Ám ma újra sportol, és ott lesz az olimpián is…

A T-Mobile közleménye

"A T-Mobile, mint a Magyar Olimpiai Bizottság gyémántfokozatú főtámogatója erős erkölcsi aggályait fejezi ki a MOB illetékes testületének mai döntése kapcsán, amelynek eredményeként az athéni súlyos doppingvétsége miatt két évre eltiltott Fazekas Róbert a pekingi olimpiai játékokra utazó magyar küldöttség tagja lett. A magyar olimpiai csapatot - elődeivel együtt - immár másfél évtizede támogató T-Mobile szerint Fazekas Róbert nem méltó arra, hogy a nemzeti színeket képviselje, mert vétsége és annak súlya nem csupán olimpiai aranyérmének elvesztéséhez vezetett, hanem a magyar sport, közvetve pedig az egész ország tekintélyét csorbította. A T-Mobile véleménye szerint sportolóként nem állítható példaképként a sportszerető közönség és az ifjúság elé. A nehezen helyreállítható erkölcsi károkat nem feledtetheti, legfeljebb csak enyhítheti, hogy Fazekas letöltötte eltiltásának éveit, és az utolsó lehetőséget kihasználva teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet. A T-Mobile bízik abban, hogy a pekingi olimpiára kizárólag olyan magyar sportolók utaznak el, akiknek tiszta a lelkiismerete és akik tiszteletben tartják az Olimpiai Chartában foglaltakat, valamint a fair play írott és íratlan szabályait."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A MOB zöld utat adott Fazekas Róbertnek

A Magyar Olimpiai Bizottság ma délutáni ülésén úgy döntött, hogy Fazekas Róbertet nevezi a pekingi olimpiára. Annus örül, de nem tud mit mondani.

Fazekas Róbert nagy dobása. Ott lehet Pekingben?

Kedden este a szlovén nemzetközi bajnokságon Fazekas Róbert 64 méter, 56 centiméteres dobásával teljesítette az olimpiai szintet. A Haladás VSE diszkoszvetőjét a Magyar Atlétikai Szövetség vezetése benevezi az olimpiára, a döntés az Olimpiai Bizottság kezében van.

Annusék ott lehetnek az Olimpián! Ha fizetnek...

A szombathelyi atléták azt mondják, február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát. Már készülnek rá.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport