Szombathely régen és ma - Gyógyszertár és lakóház az Óperint utcában

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Úgy tűnik, egyelőre nem tudunk elszakadni az Óperint utcától... A Nagy Lajos Gimnázium és a megújult evangélikus templom után sorozatunk mostani, új darabja is a városnak ezzel a mostanában új ruhába öltöző részével foglalkozik. Az történt ugyanis, hogy a renovált templomról szóló írásunk után - a sorozat többéves történetében első ízben konkrét tippel - megkeresett minket egy lokálpatrióta szombathelyi polgár, és figyelmünkbe ajánlott egy valóban szép épületet, amely a templomos galéria képein is szerepelt. Nevezetesen az Óperint utcai Perint-híd mellett álló, szépségében mára kissé megkopott, ám így is patinás és sokak számára emlékezetes épületet.

Szombathely régen és ma - Óperint utcai patika
Régen
Közreadta: Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő

Sorozatunkat a különféle szombathelyi adatbázisok és helytörténeti munkák alapján szerkesztjük és írjuk, s ezek pedig nem feltétlenül terjednek ki minden polgári lakóházra, egykori és mai üzlethelyiségek történetére. Ezúttal tehát az érintett informátorunk, valamint művészettörténész szakértő segítségét kértük az egykori gyógyszertár történetének feltérképezéséhez, az épület jellegzetességeinek értékeléséhez. Ennek alapján a következő tények kerültek elő az Óperint utca 2. szám alatti ház múltjából.

Az épületet 1889-ben emelték. 1908-as adat szerint Süteő Lajos tulajdonában állt. Patikaként és lakásként funkcionált egészen a II. világháborúig, amikor is egykori tulajdonosa a kor megpróbáltatásainak hatásaitól súlyosan megbetegedett. A Rákosi-korszakban a magánpatikát a többi hasonló sorstársával együtt államosították. Amikor később egységes megyei gyógyszertári központokat hoztak létre, az ingatlan tulajdonjoga is oda került. Az 1960-as években a (galériánk tervrajzaiban is látható) télikertjének ablakait visszafalazták, és a gyógyszertári helyiségek mellett két szolgálati lakást hoztak létre az épületben. A rendszerváltás utáni lakásprivatizáció során került az épület egykori használóinak tulajdonába. Jelenleg egészségügyi szolgáltatások üzemelnek falai között.

Szombathely régen és ma - Óperint utcai patika
Ma
Vágvölgyi Bálint

Az egykori gyógyszertár változatos tömegképzésű, tipikusan eklektikus épület a historizmus virágkorából. Homlokzatán a simán falazott és klinkertégla felületek plasztikus homlokzati díszekkel összhatásban váltakoznak. Nagy valószínűséggel német vagy osztrák mintakönyvet használtak a tervek elkészítésénél. A bejárat magas homlokzata némileg a gótikus stílus jegyeit idézi meg, az ajtó pilaszterei reneszánsz, íves ablakai pedig barokk jellegűek. A sarok tornyocskája is az utóbbi stílushoz tartozó. Az oldalhomlokzat igényes ácsolt erkélye szintén tipikusan német sajátosság, amelynek sajnos nagyon kevés nyoma maradt meg városunkban.

Köszönet az írás megszületéséhez nyújtott segítségéért Schafer Péternek és Torjay Valternek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző