„Talán a napokban el tudom kezdeni az érdemi munkát...” – Egy szombathelyi számlálóbiztos kálváriája

Több számlálóbiztos is felkereste szerkesztőségünket, hogy elmeséljék a 2022-es népszámlálással kapcsolatos tapasztalataikat, melyek nem éppen pozitívak eddig.

Összeomló gyakorlófelület, válaszok nélkül maradt kérdések, hiányzó belépési adatok és csökkenő munkaidő megnőtt címlistával – ez csak pár dolog, amiről az elmúlt napokban beszámolt a Nyugat.hu-nak több neve elhallgatását kérő olvasó, akik számlálóbiztosnak jelentkeztek az idei népszámlálásra. Ők keresik fel november 20-ig személyesen azokat a háztartásokat, ahol nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet.

Ahogy arról lapunk többször is beszámolt, a 10 évente kötelező országos népszámlálást a koronavírus-járvány miatt 2021 helyett egy évvel később, idén, 2022-ben végzi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár már 10 éve is volt lehetőség online kitöltésre, idén erre sokkal nagyobb hangsúlyt és marketinget fektettek: meg is lett az eredménye, hisz az utolsó napokon annyian akarták kitölteni online a kérdőívet, hogy behalt a KSH rendszere (amiről kiderült, hogy terheléses támadás lehetett, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást is elrendelt az ügyben).

A statisztikai hivatal így két és fél nappal meghosszabbította az internetes kitöltés lehetőségét: október 19-én 10 órakor zárt a rendszer, addig pedig országosan átlagban a címek 63,5 százalékáról küldték be a háztartások a válaszokat, ez Vas megyében 65,5% lett.

KSH

Gyakorlatban pedig ettől a ponttól számlálóbiztosok keresik fel cirka egy hónapig azokat a címeket, ahonnét nem érkezett be kitöltött kérdőív és – ahogy 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt is – személyesen, a lakásban élőkkel közösen válaszolják meg a kérdéseket.

Számlálóbiztosnak bárki jelentkezhetett (amennyiben a kritériumoknak megfelelt). Szombathelyen, ahogy minden más városban, ezt a jegyző és a polgármesteri hivatal intézte. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a munkáért díjazás jár, különböző fórumokon korábban az írták, hogy nettó 2-300 ezer forintot is össze lehet szedni a kérdőívezéssel.

Erre a munkára jelentkezett több olvasónk is, akik mind nehézségekről számoltak be. Egy szombathelyi férfi pedig – neve elhallgatását kérve – részletesen le is írta nekünk az elmúlt egy hét népszámlálóbiztosi tapasztalatait. Kérésére beszámolóját változtatás nélkül közöljük:


„Maradjunk annyiban, hogy Tamás vagyok, 40 éves. Szombathelyen élek egyedül, állandó munkám van, így tök őszintén megmondva fizetéskiegészítés gyanánt jelentkeztem számlálóbiztosnak. A KSH korábbi tájékoztatója szerint egy hónap alatt 100-140 címet kell felkeresni, gondoltam, hogy ez 30 napra elosztva napi 4-5 címmel simán megugorható munka után, – amúgy is csak akkor vannak otthon.

Elsőként át kellett vennem egy barna borítékot, amiben felkészülési tananyag volt, abból semmit nem értettem, inkább kitöltöttem kezdésnek az online kérdőívet, hogy legalább lássam, mire kell majd nekem is rákérdezni. Alig volt 10 perc amúgy és a nem kötelező kérdésekre is válaszoltam, 'mit bánom én'-alapon. Majd lehetőség volt a KSH szakemberitől is kérdezni egy találkozó keretein belül, de azon kívül, hogy láttam őket élőben, sok értelme nem volt, mert az érdemi kérdéseknél is csak egymásra pislogtak.

Gondoltam, ettől még én meg tudom csinálni, hisz tableten kell nyomogatni az egyértelmű kérdésekre adott válaszokat, – az engem pedig nem érdekel és nem is minősíthetem, hogy a válaszadó mit mond. (Sarkos példaként: ha ő azt állítja egy lakótelepi lakásban, hogy az 1930-ban épült, 200 négyzetméter, van náluk 10 WC és amúgy meg szentcica vallású, hát akkor azt kell beírnom, mert azt mondta. Pont.)

Itt még mindig nem volt vége a felkészülésnek, ugyanis többlépcsős vizsgán kellett részt venni (ez nekem kompletten egy fél nap volt) aminek sikeressége nélkül a szerződést meg sem kötik a számlálóbiztossal. Az oktatóanyag és a vizsga is amúgy inkább a szélsőségekre ment rá, oké, mindent kell tudni, – de én hasznosabbnak tartottam volna, ha eleve kiválaszthatod, hogy mely területet fogd kapni és így nem traktálnak feleslegesen azzal, hogyha egy lakatlan tanyát találsz a címlistádban, miközben te a Joskar-Ola lakótelep tízemeleteseit fogod kapni (sikeres vizsga setén).

Mindegy, ezt is lenyeltem, másodikra át is mentem a vizsgán. Megkaptuk a tabletet, meg egy rakat papírt (első értesítő, második értesítő, harmadik értesítő, adatkezelési tájékoztató, nyakbaakasztó, toll; tehát minden, amitől úgy néz ki egy számlálóbiztos, mint egy komoly számlálóbiztos), majd indulhatott a gyakorlás a gyakorlófelületen. Szóval random kellett beírogatni mindenhova mindent, hogy lezáruljon egy adatlap. Sok értelme nem volt, de gondoltam, hogy a vasárnapomat (október 16.) majd szépen rászánom és minden hülyeséget kipróbálok a gyakorlófelületen, hogy élesben majd automatikusan tudjak ide-oda kattintani.

Ötletnek jó volt, de miután behalt a KSH online kitöltőrendszere, ezzel együtt a gyakorlófelületünk sem működött. Így gyakorlás nagyjából nulla, de már másnap menjek terepre. Ja, de másnap mégsem kell terepre menni, ugyanis a KSH meghosszabbította az online kitöltést október 19. 10 óráig. Remek, mondom, úgysem volt hétfőn humorom elindulni, akkor majd szerdán, hisz aznap délután már el lehet indulni és felkeresni a kitöltetlen címeket.

Ja, mégsem, mert csak csütörtökön kapunk belépési kódot az éles felületre. Ebből csütörtök dél lett, én még dolgoztam, szóval gyakorlatilag csak csütörtök délután tudtam volna elindulni a címekre, viszont azoknál a címeknél, ahol már kitöltötték online a kérdőívet, kötelező címellenőrzést is el kell végezni. (Azaz, hogy a Hunyadi út 40. I. emelet 5. valóban az-e az. Az. Nincs az a számlálóbiztos, aki ezt ne otthon pipálgatná be, hülye lenne kimenni és megbizonyosodni a valóságalapjáról.) Nekem ez száz fölötti kattintgatás volt, így a csütörtök délutánom erre ment el, terepmunka – értelemszerűen – nulla.

Maradt a péntek a kezdésre. Maradt volna, de a KSH arról tájékoztatott, hogy a rendszer a szolgáltató hibája miatt nem működik. Várjunk a KSH jelzéséig...

Persze, mindenhol lehetnek hibák, ezt elismerem. Szokták emlegetni a gyermekbetegséget is. Rendben.

Viszont én 300 feletti címet kaptam, ennek 30%-a töltötte ki online, ami a megyei átlag alatt van jóval. Mint megtudtam, több számlálóbiztosnál is jelentkezett ez a probléma. Kiderült végül, hogy természetesen ennél jóval többen kitöltötték online, csak az adatbázisom nem frissült és nem tudni, hogy frissül-e. Így majd őket is fel kell keresnem, mert a címlistában 'szürkén' szerepelnek. A rendszer ismételt és újabb hibája miatt több tucat embernél kell majd magyarázkodnia egy körzetben a számlálóbiztosnak, hogy sajnáljuk, ez rendszerhiba.

Tehát a KSH által becsült felkeresettek számának a dupláját kapta egy-egy számlálóbiztos (köztük jómagam) és amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy így öt nap mínuszban van mindenki a terepmunkát illetően (ami a szerződés szerint október 17-én kezdődött volna és november 6-ig minden egyes címet legalább egyszer fel kell keresni, közben egy mindenszenteki hosszú hétvége is becsusszant).

Így most, az első tapasztalataimmal kapcsolatban a terepmunkáról, az emberek reakciójáról egyelőre nem tudok beszámolni, október 21-én csak késő délután kaptam tájékoztatást arról, hogy a rendszerünk ismét működőképes.

Talán a napokban el tudom kezdeni az érdemi munkát...

(És kérném mindenkitől, hogy a számlálóbiztosokat – ha nem is szeretettel, de legalább megértéssel fogadják. Nem az állam emberei, csak egyszerű szombathelyi polgárok, akik pénzt keresnének munka mellett. Már, ha azt a technika is lehetővé teszi...)

Üdvözlettel:
Tamás”


Állítólag most már minden rendben

A folyamatos technikai problémák és panaszok kapcsán természetesen felkerestük a KSH-t is. Válaszukban azt írták, a rendszer, ami a számlálóbiztosoknak adott tableteken fut, csak október 20-án élesedett, miután véget ért az online kitöltési lehetőség.

A kitöltött kérdőívek egyébként egy zárt APN hálózaton keresztül kerülnek a központi szerverekre, amit egy mobilszolgáltató biztosít a KSH-nak. 20-án viszont akadozott ez a rendszer, de azonnal megkezdték a hiba kivizsgálását és kiderült, hogy a hálózattal volt probléma.

„A jelzett hiba azt jelentette, hogy a kliensek által forgalmazott kérések egy része nem érkezett meg a KSH hálózatába, vagyis a kérdőívek egy részét nem tudták beküldeni a számlálóbiztosok. A problémát azonnal jeleztük a mobilszolgáltató cég felé, akiktől kértük az eset soron kívüli, prioritásos kezelését” – közölték lapunkkal.

Azt mondják, a hibát végül 21-én kora délutánra elhárította a mobilszolgáltató, azóta normál módon működik a rendszer és a KSH központi rendszerei is leállás nélkül, hibamentesen működtek. Hozzátették, folyamatosan tájékoztatják a jegyzőket mindenről, így az esetleges technikai nehézségekről és azok megoldásáról.

Kitértek még a címellenőrzésre is, ugyanis ez jogszabályban foglalt feladatuk a számlálóbiztosoknak, szükség esetén pontosítaniuk kell a címeket, beleértve azokat is, amelyeknél online töltötték ki a népszámlálást. 3,2 millió ilyen cím van a rendszerben, de sok olyan is van köztük, melyet eddig nem sikerült megfelelően pontosítani.

Így fordulhat elő az, hogy hiába töltöttük ki online a kérdőívet, így is becsenget a számlálóbiztos. Lehet, ha online töltötte ki a népszámlálási kérdőívet, akkor sem ússza meg a személyes találkozást October 24. 21:28 A kérdőívet viszont ilyenkor nem kell újra kitölteni, pont azért kapjuk a visszaigazoló kódot, hogy azzal igazolhassuk, hogy már kitöltöttük és beküldtük a kérdőívet.

A KSH szerint tehát most már minden rendben, akadálytalanul dolgozhatnak a számlálóbiztosok. De hogy ez tényleg így van-e a valóságban, arra később még valószínűleg visszatérünk, Tamás ugyanis szívesen beszámol az elkövetkezendő időszakról is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem