Rosszabb minőségű tankönyvekből tanulhatnak jövőre a szombathelyi diákok? Csendben kiiktatták a Mozaik Kiadót

Egy aggódó anyuka szerint az eddigi minőségi könyveket már nem rendelheti meg az iskola, ezeket rosszabb színvonalú, kísérleti tankönyvek váltják majd.

Nemrég egy aggódó anyuka keresett meg minket azzal a problémájával, hogy a jövő tanévtől kezdődően nem a megszokott tankönyvkiadó könyveiből tanulhatnak a gyermekei. Szombathelyi általános iskolába járnak, nemrég kapták meg az iskolában a tankönyvlistát a jövő évre, ekkor érte őket a meglepetés.

A szombathelyi KLIK ugyanis átírta a tankönyvlistát, a Mozaik tankönyveit egyszerűen kihúzta, mind Apáczai Kiadó tankönyveire cserélték

Mint mondta, a gyerekei eddig jórészt a Mozaik Kiadó könyveit használták az órákon. Ilyenekből tanulták évek óta a matematikát, a történelmet, a természetismeretet és az olvasást, ám hiába rendelte meg az iskola idén is ezeket a könyvek, mégsem azok lesznek szeptembertől. Mert, ahogy értesültek róla, a

KLIK indoklás nélkül felülbírálta és módosította az iskolák szakmai munkaközösségei által a tankönyvjegyzéken szereplő könyvekből, a költségkeretet nem meghaladóan összeállított és a szülők által már aláírt tankönyvrendeléseket.

Azt is elpanaszolta, hogy nem csak ő, de a gyerekei is jónak tartották ezeket a könyveket, mert színesek, könnyen érthetőek voltak, és rengeteg interaktív segédanyaggal kapták kézhez őket.

Illusztráció
Mészáros Zsolt

A Mozaik egyébként tényleg egy közkedvelt kiadó, már nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is ott vannak a tankönyvpiacon. Forradalmi újításokkal állították volna csatasorba az iskolákban eléggé ritkán használt okostáblákat is, a programjukra még a nemzetközi szakma is rácsodálkozott. Ezt viszont a magyar diákok nem használhatják, hiszen az államilag finanszírozott iskolákban nincs szabad tankönyvválasztás.

Kifizetnek egy kisebb vagyont a könyvekért, aztán sosem használják majd őket

Az anyuka azt is elmondta, hogy az új kiadó könyveinek a borítóján állítólag nagy betűkkel virít, hogy kísérleti tankönyvek, és egyáltalán nem a megszokott minőségűek. Az új, harmadik osztályos olvasáskönyvben a szövegértés feladatok például állítólag ugyanazon a szinten vannak, mint a Mozaik kiadó másodikos könyvei, tehát szinte használhatatlanok lesznek az új évfolyamban. Azt is elárulta, hogy a tanárok felkészítették őket arra, hogy hiába kell megvenniük a tankönyveket, azokat valószínűleg alig fogják használni a tanév során, majd a régi könyvekből fénymásolnak a diákoknak.

Illusztráció
Tánczos Mihály

Végül az is elmondta, hogy a budapesti pedagógus ismerőseivel is megbeszélte a helyzetet, és ők azt mondták, hogy ők nem tapasztaltak változást a tankönyvek listáján, pedig ők is jórészt a Mozaik tankönyveiből dolgoznak. Szerinte azért is frusztráló a helyzet, mert a nyolcadikos gyerekének több tízezer forintot kell kifizetnie a tankönyvekre, amik majd használatlanul landolnak egy fiók mélyén.

A kerettanterv szabályozza, hogy milyen könyveket rendelhetnek az egyes iskolák

Az üggyel megkerestük Fodor Istvánt, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, aki azt mondta, hogy a tankönyvrendelés országosan egységes módon történik, amelynek kereteit és feltételeit jogszabály határozza meg. Tehát csak olyan könyvet rendelhetnek az iskolák a hivatalos tankönyvjegyzékről, amelyek megfelelnek kerettantervekről szóló rendeletnek. Azt is elmondta, hogy Szombathelyi Tankerületi Központ az iskolák igényeit a jogszabály adta keretek között maximálisan figyelembe vette.

Illusztráció
Pais-H. Szilvia

Egy gyors kereséssel lecsekkoltuk, hogy mely kiadók könyvei szerepelnek a hivatalos tankönyvjegyzékben, és rábukkantunk a Mozaik Kiadó nevére. A kiadó könyveit tehát továbbra is szabadon rendelhetnék az iskolák. Ezzel újra megkerestük Fodor Istvánt, aki azt válaszolta, hogy a

Szombathelyi Tankerületi Központ iskolái a pedagógiai programjukban meghatározott elvek szerint választották ki a tankönyveket a hivatalos tankönyvjegyzékről. Az egyes iskolák önállóan döntik el a jogszabályi feltételek alapján, hogy melyik kiadó könyveit választják oktató-nevelő munkájuk támogatásához.

(Címlapképünk illusztráció, nem a szóban forgó iskolában készült.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem