Elhagyatott freskó szerető gazdáját keresi Szombathelyen!

Évek óta gazdátlanul áll, és pusztul a Vaosz-udvari hatalmas falfestmény, pedig Európa legnagyobb történelmi témájú művei közé tartozik.

Kevesen tudnak a létezéséről, pedig az egyik forgalmas Fő téri kávézó ablakaiból még rá is lehet látni. 2000-ben, a millenium évében az önkormányzat megbízásából a

néhai

Raszter Kft. készítette, ahogy az a mai napig látható a 68-szor 14,8 méteres alkotáson, de azóta nem mennek túl jól a dolgok. A falfestmény egy része leomlott, a motívumok helyenként megfakultak, a turisztikai információkat tartalmazó vasszerkezetek rozsdásodnak, a mozaikberakásokat pedig kikezdte az idő vasfoga.

Történelmi falfestmény a Vaosz udvarban
Szomorú összkép tárul az ide betérők elé
Garai Antal Atom

Azért az sokatmondó, hogyan bánik a város egy műalkotással, amely elméletileg Szombathely egyik nevezetessége is, elvégre 25 részletben és 1006 négyzetméteren mutatja be városunk történelmét az alapítástól többé-kevésbé napjainkig. Szóval, van ez a kissé eldugott szeglete a városnak, melyre méltán lehetne büszke minden szombathelyi, mégis inkább az enyészetnek adják át, mint a helyieknek és az ide érkező turistáknak. Reméljük, hogy minél többen fogják újra felfedezni maguknak ezt a látványosságot, köztük városunk vezetői és mecénásai is.

Történelmi falfestmény a Vaosz udvarban
A képre kattintva galéria nyílik
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyi kulisszák mögött: a VAOSZ-udvar

Sorozatunkban a város talán kevéssé ismert, eldugott zugait és egyedi hangulatú, különleges tereit, építészeti megoldásait keressük fel.

Veszélyben a régió legnagyobb szabadtéri freskója

Évek óta romlik-kopik a millennium alkalmából a szombathelyi VAOSZ vendéglő udvarában létrehozott falfestmény. Információink szerint azonban még megmenekülhet az enyészettől.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra