Se városi, se megyei bál – Kihalófélben a báli szezon Vas megyében?

Már évek óta panaszkodnak a szombathelyi programszervezők, hogy egyre nehezebb megtölteni a város báltermeit.

2018-ban és 2019-ben még együtt bálozott Szombathely bálján még Orbán kedvenc minisztere, Gulyás Gergely is táncra perdült 2019. January 13. 11:21 a megyei és a városi politikai vezetés, de kezd nagyon úgy tűnni, hogy ennek befellegzett.

Habár még 2020-ban is megtartották a megyebált (méghozzá Celldömölkön, természetesen a városi bállal együtt), az már 2019 végén kiderült, hogy 2020-ban biztosan nem lesz városi bál Szombathelyen – helyette egy jótékonysági sütivásárral egybekötött farsangi mulatságot Temérdek hercegnő, szuperhős, tigris, focista és egy kengurunak öltözött képviselő hódította meg a szombathelyi városházát 2020. February 07. 19:39 rendeztek a szombathelyi gyerekeknek.

És persze bele lehet vinni ebbe a politikát is, de a lényeg az, hogy az akkor újonnan megválasztott városvezetésnek egyszerűen nem volt elég ideje és energiája megszervezni az eseményt, illetve gyaníthatóan nem is szerepelt a prioritások között.

Aztán jött a koronavírus, ami miatt bezárkóztunk és elmaradt szinte minden létező esemény. Habár később elkezdett visszatérni az élet, újra voltak programok, de valahogy a báli szezon sosem indult be igazán újra.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy közben kitört egy háború is a szomszédban, az egekben az infláció és elszabadultak az energiaárak, így mindenki spórol.

Spórol a város, és spórol valószínűleg a megye is

Azt már tavaly december óta tudjuk, hogy idén is elmarad a megyebál. Amikor ugyanis bejelentették az Év Vasi Embere díj jelöltjeit, azt is közölte a Vas Megyei Önkormányzat, hogy bár hagyományosan a megyebálon szokták bejelenteni az eredményt, ez most nem így lesz, ugyanis 2023-ban nem rendezik meg.

Az okot azonban nem közölték, így a hét elején elküldtük kérdéseinket a megyei önkormányzatnak, hogy megtudjuk, miért nem lesz idén sem megyebál, illetve, hogy a jövő évi bállal kapcsolatban mik a terveik.

Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ, így csak gyanítani tudjuk, hogy

takarékossági okok állhatnak a háttérben.

Amint kapunk választ, természetesen közöljük.

Mészáros Zsolt

Válaszolt viszont a városi önkormányzat. Mint írják, a tavaly szeptemberben elfogadott, Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés 2022. September 29. 16:57 74 pontból álló takarékossági program 21. pontjának 2. bekezdése taglalja a városi bált. Egészen pontosan így szól:

A jelenlegi energia-veszélyhelyzetre tekintettel indokolt a 2023. évre tervezett városi bál elhagyása.

Az pedig, hogy egy év múlva lesz-e városi bál, még a jövő zenéje. Mint írják, még korai lenne egy évre előre tervezni, hiszen az idei év költségvetését is csak most készítik elő.

Már évek óta panaszkodnak a szombathelyi programszervezők

Míg korábban januárban és februárban szinte egymást érték az AGORA MSH-ban a nagyközönség számára is nyitott bálok, addig mára alig maradt belőlük. A szombathelyi programszervezők is már évek óta panaszkodnak arra, hogy

egyre nehezebb megtölteni a város báltermeit.

De azért még nem kell temetni a Vas megyei báli szezont. Január 7-én volt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének szezonnyitó kamarai bálja Vasszécsenyben, Bük Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata január 13-án tartotta meg horvát bálját, január 21-én tartott bált a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete és aznap volt a hagyományos Sárvári Városi Bál, valamint a szombathelyi Rotary Club idei jótékonysági bálja is.

Január 29-én alakreform bál lesz Sárváron, február 4-én kerül sor a szombathelyi horvát bálra, február 11-én egyházmegyei ifjúsági farsangi bált és jótékonysági farsangi bált is tartanak Szombathelyen, március 4-én Vas megyei Lovas Bál és Díjátadó Gála lesz. Február 18-án pedig megrendezésre kerül az első szombathelyi polgári jótékonysági bál és két év kihagyás után megtartják Csepregen a fúvósbált is. Mérnökbál tavasz végén majális jelleggel lesz, valamint jubileumi építész és műszaki bált is tartanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra