Szombathelyen is felfelé kúsznak az albérletárak

Míg Budapesten továbbra stagnálni látszanak az ingatlanok bérleti díjai, addig az egyetemi városokban érezhető a drágulás.

A nyári albérletszezon élénkülést eredményezett az országos és a fővárosi albérletpiacon – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban pedig 2,4 százalékos növekedésről tanúskodik a mutató. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

Mészáros D. Zsolt

A 2015-ös átlagokhoz képest a lakbérindex szerint az országos bérleti díjak 38, a budapestiek 30 százalékkal voltak magasabbak idén júliusban, ám ez még elmarad a 2020 januárjában elért rekordtól, amikor mind az országos, mind a fővárosi mutató bő 40 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet.”

Mennyiért kínálják az albérleteket?

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 145 ezer forintot tett ki, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent 2020 augusztusához és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. Az ingatlan.com elemzése szerint augusztus közepén a nagy egyetemvárosok közül

Ingatlan.com
 • Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal.
 • Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja.
 • A pécsi albérleteket 100 ezres bérleti díjjal kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten.
 • Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami stagnálásnak felel meg.
 • Szombathelyen jelenleg egy átlagos ingatlant 105 ezer forintért lehet bérelni, ami 5 ezer forinttal több, mint tavaly ilyenkor, és ezzel a középmezőny tetején helyezkedik el.

  Figyelemre méltó, hogy környező megyeszékhelyeken még ennél is jobban zsebébe kell nyílni annak, aki lakást akar bérelni: Zalaegerszegen és Győrben 120 ezer, Veszprémben 118 ezer forint egy átlagos albérlet havi díja.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság