Szombathelyen is létezik a központ és a periféria megkülönböztetése?

Olvasónk néhány konkrét példával illusztrálja a különbséget.

„Úgy tapasztalom, hogy az önkormányzatnak, illetve egyes cégeknek Szombathely különböző területei és az ott lakók nem egyformán fontosak. A központban, ami szem előtt van, jobban, gyorsabban mennek a dolgok, nagyobb odafigyelést kapnak így az ott lakók, míg a periférián, a "prérin" élők nem fontosak. Ez egyrészt az utak minőségén is meglátszik, másrészt konkrét példákkal is illusztrálnám a dolgot” – írja levelében olvasónk.

1. Ha füvet nyírnak

Az egyik ilyen periféria szerinte a régi Olad falu plató felé eső része, ahol a Márton Áron utcának a plató felé tartó balra eső részén még nyírja az önkormányzat a füvet, de „ahogy felérnek a dombra, a város számukra véget ér”, például a Wimmer Ágoston utcába már sosem jutnak el az önkormányzat emberi füvet nyírni.

2. Ha gallyaznak

„Tudom, mindenki tisztogasson és főleg nyírjon füvet a saját portája előtt, de mit tehet a polgár, mikor áramhálózat biztonsági övezetében egyszer csak jönnek munkások (nem tudom az áramszolgáltató vagy az önkormányzat megbízásából-e) és letarolják a fákat, ahogy a mellékelt képeken látható?” – érkezik a következő bizonyíték.

Wimmer Ágoston utca, január 31.
Olvasói fotó

Az egyik kép a prérin (bár a prérin is jobb az út minősége – jegyzi meg az olvasó), a Wimmer Ágoston utcában készült január 31-én, a másik a Bartók Béla körúton február 11-én.

Bartók Béla körút, február 11.
Olvasói fotó

„A prérin egyébként a gallyazás már több mint egy hónapja, január elején megtörtént, úgy tűnik, ezzel vége a dolognak, a gallyak maradnak a földön, ahol vannak. Azt viszont borítékolom, hogy a Bartók Béla körút és a Hazatius Ferenc utca sarkáról, ahol a másik kép készült, pár napon belül el fogják tüntetni a gallyakat” – írta olvasónk, akit arra kértünk, hogy nézzen körül ismét, hátha változtak időközben a dolgok.

Wimmer Ágoston utca, február 16.
Olvasói fotó

Nos, igaza lett. A Wimmer Ágoston utcában a gallyak még szerdán is ott voltak, ellentétben a Bartók Béla körúttal, ahogy azt olvasónk is megjósolta.

Bartók Béla körút, február 16.
Olvasói fotó

3. Ha megjelenik egy kecske

A végére még egy példa.

„Pár évvel ezelőtt az oladi platón még valaki kecskéket tartott, azok elszabadultak, és a Wimmer Ágoston utcában, az úttesten kóricáltak. Gyors telefon a közterület felügyeletnek. Eszük ágában sem volt intézkedni, azt javasolták, telefonáljak az állatvédőknek (?). Mikor rákérdeztem, hogy ugyanezt javasolná-e, ha a Fő téren szaladgálnának kecskék, vagy intézkedne-e, csak hebegés-habogás volt a válasz.”

Mindenesetre olvasónk szerint intézkedés nem történt.

4. Konklúzió

„Itt a prérin nincs szem előtt semmi. Sem a fű, sem a levágott és otthagyott gally, sem a kecskék, sem az utak, sem az ott lakók. Remélem tudnak segíteni, és legalább a gallyakat elviszi valaki, mert azok nem mennek vissza a helyükre ahogy anno a kecskék...”

Tisztelettel: (Név a szerkesztőségben)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem