Villanyoszlopban kinőtt bálványfa és egyéb furcsaságok egy szombathelyi városrészben

Több mint félévszázados problémát is emlegetnek az Alkotás utcaiak.

Ahogy bármelyik másik városban, úgy Szombathelyen sem mennek ritkaságszámba a jogosan vagy jogtalanul elégedetlenkedő lakók. Temérdek olvasói levelet kapunk mi is különböző témákban, ezekre a problémákra pedig igyekszünk választ és megoldást keresni.

Nemrég az Alkotás utcából kaptunk egy levelet, melyben több problémát is felsorol írója, köztük olyat is, ami a lakók elmondása szerint már több mint félévszázada fennáll.

Az Éhen Gyula-városrész egyetlen közparkjában lévő csobogóban például ez év nyarán még nem csobogott a víz, közvilágítása 2019 októberétől nem működik. Ugyancsak nem üzemel ez év júniusától az Éhen-szobor megvilágítása sem – kezdi sorolni a panaszokat olvasónk a keleti városrész lakóinak nevében.

A csobogóban ez év nyarán még nem csobogott víz, megvilágítása 2019 őszétől nem működik.
Olvasó

Mint mondja, már harmadik éve locsolás hiányában elszáradt fák csúfítják az utcaképet. Ugyanis az utca elöregedett és nagyon hiányos juharfasorát 2018-ban kivágták. Teljes pótlásuk a lakosok többszöri kérésének ellenére még mindig nem valósult meg.

Már harmadik éve elszáradt fák csúfítják az utcaképet.
Olvasó

„A 2019. évi fásítás során a déli oldal fásításának folytatása tervezett a Bártfa utca 33 sz. ingatlan északi telekhatárig” – idézett a városüzemeltetési osztály 70 0603–6/2019. iktatószámú leveléből.

A 2018-ban kivágott fasor egy részét – többszöri ígéret ellenére – még mindig nem pótolták, az egykori járdának a nyomai még láthatók.
Olvasó

A környék lakói továbbra is várják e szakasz fásításának befejezését és az új ültetésű, de elpusztult fák pótlását. Az Alkotás utcai parkban több mint 10 éven át kért sövénypótlás 2020 őszén végre megvalósult, sajnos azonban többet közülük az első fűnyíráskor levágtak. A Vas utca sarkán pár méteresre nőtt már egy bálványfa a villanyoszlopban.

Bálványfa nőtt ki a villanyoszlopban.
Olvasó

Az utca déli oldalának járdája a Szövő és a Pozsony utcák között több helyütt igencsak balesetveszélyes. A Bártfa és a Kassa, valamint a Puskás Tivadar és a Bártfa utcák közötti szakaszon már alig van nyoma a járdának. Az utca déli oldalán teljes hosszában új járdát kellene építeni, mert viszonylag sokan választják ezt az útirányt az ipartelepről a város, illetve a vasútállomás felé. Az Éhen-szobor közelében egy több éves kátyút a lakosok szüntettek meg.

Már több mint félévszázados probléma, hogy az utca déli, park felőli oldalán nincs sem vízvezeték, sem szennyvízcsatorna – minden más közmű kiépített. Az ott lakók kényszerűségből egymás telkein keresztül a szomszédos utcákból kapják az ivóvizet és vezetik el szennyvizüket. A méltatlan helyzet már számos szomszédok közötti konfliktust eredményezett.

Valami elindult

A levélíró az említett problémákat már többször jelezte az utca lakossága és a Keleti Városrészért Egyesület a városvezetésnek, a város illetékeseinek és a körzet önkormányzati képviselőjének – megoldásuk viszont mindig elmaradt.

Most mi is felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal és úgy tűnik, valami mozgásba lendült.

Olvasónktól tudjuk, hogy néhány nappal ezelőtt voltak kint a városüzemeltetéstől, beszéltek az utca lakóival is. Azt ígérték, hogy szeptember 15-ig megcsinálják a csobogó és az Éhen-szobor megvilágítását, arra beüzemelik a csobogót is. Fotózták a sövényt, ígértek fapótlást is, de olvasónk csak szkeptikusan annyit tett hozzá, hogy „majd meglátjuk”.

Közben pedig befutott az önkormányzattól is a válasz, ebben részletesen kitérnek a felsorolt problémákra. Az Éhen-szobor világítását például már 2020-ban megjavították, de ismét meghibásodott, a vállalkozó ígérete szerint pedig várhatóan 2021. szeptember 30-ig ismét megcsinálják.

Az elszáradt fás szárú növények helyett újakat fognak ültetni, a park melletti szakaszon pótolni fogják a sövényt, illetve gondoskodnak a Vas és az Alkotás utca kereszteződésben a villanyoszlopra nőtt növényről is. Ezeket a munkákat a Szompark végzi majd el, legkésőbb 2021. december 31-ig.

Mint írják, a SZOVA 2021. november 30-ig elvégzi az Alkotás utca déli oldalán a lokális hibák kijavítását. A park déli oldalán a hiányzó ivóvíz- és szennyvíz csatorna bekötővezetékeinek kiépítése kapcsán felmerült kérést pedig a polgármesteri hivatal továbbította a VASIVÍZ Zrt. felé.

„Mindezen problémákról természetesen értesült már korábban Putz Attila, az érintett körzet képviselője, aki a lakókkal és a panaszossal is folyamatosan tartja a kapcsolatot és tájékoztatja a javítási munkálatokról, melyen a képviselő, a Polgármesteri Hivatal és a SZOVA, SZOMPARK is dolgozik” – hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozások és a pandémia, valamint a kormányzati elvonások miatt kialakult nehéz anyagi helyzet ellenére mind a képviselő, mind a hivatal megtesz mindent azért, hogy mihamarabb orvosolják a problémákat a körzetben élők igényeinek megfelelően.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem