Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A veszprémi Művészetek Házában nyílt kiállítása a 2K alkotócsoportnak (videóval)

Bonyhádi Károly, Dallos László, Liszy János és Rosta József kiállítása a Csikász Galériában.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2K négy szombathelyi fényképész: Dallos László, Bonyhádi Károly, Liszy János és Rosta József alkotócsoportja, amely a Dallos László által a Megyei Művelődési Központban működő fotóklubból nőtt ki és 1978-1982 között működött. - öt éve írtunk róluk, amit itt olvashatnak - A 2K alkotóműhely tagjai az akkor divatos fényképészeti gyakorlattal szemben új, kísérletező, korszerű látásmódot igyekeztek elsajátítani, saját utakat járva be. Kapcsolatokat építettek budapesti, esztergomi, pécsi, bajai, győri fotósokkal, akiket meghívtak előadásokra, kiállításokra. A csoport gyakori vendége volt Kincses Károly fotómuzeológus is. - írja róluk muveszetekhaza.hu portál a megnyitó kapcsán, majd így folytatja.

2K kiállításmegnyitó
Mészáros Zsolt Sadness
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Dallos László alapító tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, amelybe később a 2K többi tagját is felvették. A 2K csoport 1980-ban sikerrel mutatkozott be a budapesti Fiatal Művészek Klubjában. A tagok rendszeresen részt vettek az Országos Fotótárlatokon és az akkor induló Esztergomi Fotóbiennálén, emellett Szombathelyen is kiállításokat szerveztek. A kiállítás célja a 2K csoport tevékenységének, illetve a hetvenes-nyolcvanas évek kísérleti fotós törekvéseinek bemutatása.

Bonyhádi Károly (1951) 1981-től tagja a Művészeti Alap grafikai szakosztályának, 1981-től 1986-ig pedig a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 1995 és 2005 között a Szombathelyen megjelent Leopold Bloom című művészeti kiadvány tervezőszerkesztője. 1996-2015 között tervezőgrafikát tanított a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában, ezt követően az Artopolis Művészeti Iskolában. 2008-tól a Szombathelyi Weöres Sándor Színház grafikus tervezője. Szombathelyen él.

2K kiállításmegnyitó
Mészáros Zsolt Sadness

Dallos László (1946) Középiskolai tanulmányait a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, 1966-tól fényképez. Tagja volt a Savaria Fotóklubnak, 1968-ban a Vas megyei Fényképész Szövetkezet színeslaboránsa lett. 1971-ben szerzett fényképész szakmunkás-bizonyítványt. 1976-tól tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. 1976-1989 között a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola fotósa. 1981-től tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Szombathelyen él.

Liszy János (1951-1989) A Veszprémi Vegyipari Technikumban tanult. A Vas Megyei KÖJÁL vegyésztechnikusaként dolgozott. 1982-ig a 2k csoport fotókiállításainak állandó résztvevője. Korai halálát megelőző években készült drámai képeit csak nemrég fedezte fel a hetvenes-nyolcvanas évek magyar neoavantgárd korszakával foglalkozó fotótörténet.

Rosta József (1959) 1976-tól Dallos Lászlótól tanult fényképezni. 1981-1985 között a Savaria Múzeum, 1986-87-ben a Magyar Nemzeti Múzeum műtárgyfotósa. 1985-től 1990-ig tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának, 1992-1995 között Pécsi József ösztöndíjas. 1993-94-ben elvégezte a Bálint György Újságíró Iskola Fotóriporteri Szaktanfolyamát. 1993-tól a Ludwig Múzeum és a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat fotósa. Kortárs művészet témájában készít reprodukciókat, dokumentációkat. 2016-tól a Magyar Nemzeti Múzeum műtárgyfényképésze. 1996-ban elnyeri az Esztergomi Fotóbiennálé díját. 1985-ben Párizsban, 1994-ben Schrattenbergben, 1995-ben Lisszabonban járt tanulmányúton. Budapesten él.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés