Hemzseg a döglött halaktól a szombathelyi horgásztó

Egyre több problémával találkozik olvasónk, akinek már régóta törzshelye a tó, de kezd egyre inkább elidegenedni tőle.

Több évtizede horgászik rendszeresen a szombathelyi horgásztavon olvasónk, az elmúlt időszakban viszont olyanokat látott és tapasztalt, melyek eléggé elvették a kedvét kedvenc hobbijától.

Az első, ami folyton beárnyékolja a horgászatot, hogy vadászni kell a helyekre. Mindig úgy indulnak el, hogy ott motoszkál a kérdés: vajon le tudnak-e majd ülni a parton? Azt mondja, ennek az az oka, hogy a kialakított horgászhelyek jelentős részénél lehetetlenné teszi a horgászatot a tavirózsa – amit állítólag a madarak telepítettek a tóba, de érdekesnek tartja, hogy csak azokon részeken van, ahol horgászni lehet.

De ezzel úgy van, hogy bosszankodik rajta keveset, aztán csak-csak túllép rajta.

Amellett viszont nem tud szó nélkül elmenni, hogy a telepítés óta tömegével döglenek meg a 2-3 kg-os pontyok, és a tetemek felpuffadva bűzlenek a tó körül napokon keresztül.

Olvasó

A horgásztársak azt mondják, a halőrszolgálat szedett már ki több zsáknyit belőlük, de mintha szélmalomharc lenne, illetve szerinte igazából az sem kizárt, hogy fontosabb teendőik akadtak, és a többire nem volt idejük.

„Mivel évről évre a horgászengedély is egyre drágább, szerintem joggal várhatjuk el az illetékesektől, hogy kapjunk is valamit a pénzünkért cserébe! Talán Önök a kioktató magyarázkodások helyett választ is kapnak a fent leírtakra!” – írta olvasónk.

Olvasó

Mi pedig meg is kérdeztük a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökét, Puskás Norbertet, aki elmondta, hogy összesen 44 Vas megyei és 6 Zala megyei vízterület halgazdálkodási hasznosítójaként, közhasznú civil szervezeti formában tevékenykednek.

Ezekre a területekre pedig mindössze 2 főállású és 4 részmunkaidős hivatásos halőrük van, akik a halőrzési és halgazdálkodási, valamint vízpart-karbantartási munkák mellett még az elhullott haltetemeket is begyűjtik és elszállítják, mivel jogszabály írja elő, hogy ez is a szövetség feladata.

„Sajnos tisztában vagyunk a levélíró által felvetett problémával, több általunk, de más halgazdálkodó által kezelt vízterületen is tapasztalható kisebb-nagyobb mértékű halelhullás, melynek pontos okai – konzultálva a hazai szakemberekkel – bonyolultak és nagyon összetettek” – mondja Puskás.

Azt mondja, az okok között van például, hogy az enyhe tél miatt vélhetően elmaradt a nyugalmi periódus, a halak legyengültek, megnőtt a vízben lévő kórokozók száma és egyes elöregedett tavak általános állapota is magyarázat lehet a halelhullásra. Ez egyébként tavasszal mindig elő szokott fordulni, de a mértéke ritkán éri el azt, amit most lehet tapasztalni a Csónakázótón és a horgásztavon.

Olvasó

Említette a tavirózsák, tündérrózsák témáját is, ezzel kapcsolatban azonban azt mondja, még nem érkezett panasz, a levélírón kívül senki sem jelezte ezt problémaként. Mivel azonban védett növényekről van szó, így mennyiségét a szövetség nem csökkentheti. Még akkor sem, ha útban vannak a horgászhelyeknél.

A halelhullások ügyében viszont nagyon sok panaszt kapnak, így most az új rendszer szerint 2-3 naponta, ha pedig nagyon sok van, akkor naponta összegyűjtik az illetékes hivatásos halőrök és segítőik a haltetemeket. Köszönik az észrevételt, és ha szükséges, még gyakrabban fogják ellenőrizni a vizeket. Itt viszont megjegyzi, hogy a megye más tavain ezt panasztétel nélkül megoldják a helyi horgászok.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a területi jegyet váltó horgásznak lenne a kötelessége, csak kérjük annak tudomásul vételét, hogy az elpusztult és nádba sodródó halat sok esetben csak 2 nap múlva tudják kollégáink begyűjteni, ha a megfordult szél kifújta a növényzet közül” – mondja.

Olvasó

Tájékoztatásul még megjegyezte azt is, hogy 2020-ban a szombathelyi Csónakázótóba és a horgásztóba összesen 11.200 kg halat telepítettek, idén pedig már 3000 kg felett járnak. Azt mondja, szerencsére számos pozitív visszajelzést is kapnak a horgászoktól a halasítási tevékenységükre, amit természetesen folytatni fognak, amint rendeződnek a tavaszi elhullások. Illetve azon fognak továbbra is dolgozni, hogy mindenki számára kedvező kikapcsolódást nyújtsanak a vasi vizek.

„Hasonló probléma esetén valamennyi kollégánk elérhetősége és Szövetségünk irodai telefonszáma is nyilvános, honlapunkon a www.vasivizeken.hu oldalon is megtalálható. Így indokolt lenne közvetlenül Szövetségünket, mint a halgazdálkodásra jogosultat megkeresni, hiszen saját érdekünk is a helyzet mielőbbi megoldása” – zárta mondandóját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem