Egy nap, amikor a szombathelyiek is fejest ugorhatnak a képregény-óceánba

Szombathely első képregény bazárját rendezik szombaton a könyvtár aulájában.

Bár Budapesten és Szegeden már rendszeresen szerveznek képregény börzét, az ország nyugati felén eddig még nem volt hasonló hepaj. Pont ezt elégelte meg három szombathelyi fiatalember, akik aztán mozgósították a szubkultúra több kiadóját is. Így április 22-én, most szombaton a Berzsenyi Dániel könyvtár aulájában ingyenes belépés mellett találkozhatnak majd a legfrissebb kötetekkel, füzetekkel és természetesen azok gondozóival az olvasók.

Ismét itt az Aranykor?

Az egész magyarországi képregény másodvirágzás természetesen a Marvel-filmekkel kezdődött meg. Bár 2008 előtt is voltak már képregényfilmes próbálkozások, mégis a Robert Downey Jr. laza személyiségére építő Vasember kaland volt az, ami ismét erre az iparágra fordította a figyelmet. Bár akkor még viszonylag kicsi volt a magyar kínálat, hiszen a szép emlékű Semic kiadó már megszűnt és vele együtt a Kandi-lapok is eltűntek az újságosok polcairól. Ám a már ekkor is volt olyan magyar kiadó, ami jelentetett meg amerikai szuperhősős füzeteket. A vásárlók aztán szépen lassan egyre "éhesebbek" lettek. Így a nem feltétlen szuperhősös, de még mindig az iparág húzóágazati közé tartozó kaland és sci-fi, vagy éppen posztapokaliptikus történeteket elmesélő panelek is utat törtek maguknak. Mára pedig ott tartunk, hogy az olvasónak lassan csak a pénztárcája szab határt, hogy melyik hónapban, melyik friss megjelenést vegye meg, majd illessze diadalittasan a polcra a többi színes kötet mellé.

Az első Szombathelyi Képregény Bazár, így nem csak abban segít majd, hogy az esetleg eddig elszalasztott köteteket beszerezzék az olvasók, de sok kiadó kedvezménnyel is készül.

Szombathelyi Képregény Bazár
Tebeli Szabolcs

A kiadók, akik szombaton itt lesznek:

 • Bayer Antal /Nero Blanco Comix/ - a magyar képregénykiadás doyenje. Neve többeknek ismerősen csenghet, hiszen már a kilencvenes években, a Semic kiadványok szerkesztője volt. Számos remek képregény fordítását is neki köszönhetjük. Saját kiadványai mellett a The Walking Dead - Élőhalottak képregényeket és a Pesti Könyv Kiadó kiadványait (Lucky Luke és Blacksad) is nála találhatjátok meg. A Nero Blanco Comix kiadványairól itt találhattok bővebb információt .
 • A Frike Comics három, Magyarországon élő képregényrajongó olasz úriember - Giovanni, Antonio es Francesco - kiadója, elsősorban nagy sikerű olasz képregényeket - fumettokat - adnak ki, mint a Dylan Dog vagy a Dampyr, de a tévében nálunk is vetített Outcas démonűzős sorozat eredetije is náluk fut.
 • A 5Panels - magyar képregényalkotó bázisból Pádár Ádám, Péter Szebeni és Koska Zoltán látogatnak el hozzánk. A friss alomnyi Cska antológia mellett EpicLine füzetekkel, Titkos társasággal, 5Pallossal és rajzeszközökkel felvértezve érkeznek a srácok, bátran kérjetek tőlük rajzokat! Oldaluk éppen költözés alatt áll, de itt találhattok róluk/tőlük többet.
 • A Kaméleon Komix a legfrissebb hazai kiadó, melyet a CAFÉ Postnuclear írójaként is ismert netes újságiró-kritikus, Szűcs Gyula indított nemrég. Első kiadványuk egy - a posztapokaliptikus témához illeszkedő - antológia, a Világvégi mesék.
 • A Titkos Fiók egy kis kiadó, amit páran hoztak létre - viszont kiadványaik annál nagyobbak. Olyan szenzációs, kortárs képregények szerepelnek a palettájukon mint Ptiluc Disznóól-ja vagy Enki Bilal Szörny-tetralógiája.
 • Vidák Zsolt illusztrátor nevével a RoHAM Magazin olvasói találkozhattak már, illetve számos remek kiállítás áll a háta mögött. Szerencsére amellett hogy a postának készít bélyegeket jut még ideje másra is, például egy képregénykötet elkészítésére is. A 152 oldallal büszkélkedő, fekete-fehér, Pipien Molestus címre hallgató kiadványát megtalálhatjátok az alkotó társaságában a rendezvényen. Zsolt munkáiba itt nyerhettek bepillantást.
 • Breitenbaumer László a Spawn Hungary - képregénykiadóval robbant be a képregényes világba, amikor ismételten feltámasztotta és elhozta hozzánk sokak kedvenc Pokolivadékát. Kiadványait megtalálhatjátok az ivadek.hu címen.
 • Rozgonyi Zalán és Váradi Gábor ismert/szeretett X-men paródiája - ami azért ennél kicsivel több is - a Kivételes X-Embörök is nagy utat járt be, mire a monitorról papírformát is ölthetett. Most alkotóik is nagy utat járnak be, hogy közvetlenül tőlük vehessétek meg a kiadványokat.
 • A Symposion Irodalmi és Művészeti folyóirat többek közt olyan művészeket vonultat fel mint a fentebb említett Vidák Zsolt, vagy éppenséggel a Kulo City-t jegyző Stark Attila. Friss, kortárs, underground "alkalmazott grafikát" tartalmazó kiadványaikba belepillanthattok pár kép erejéig Facebook-oldaluk galériájában.
 • A hazai youtube-szcéna legmenőbb képregényes csatornája, a Fabulous Industries is ellátogat az eseményre, videóbeszámolójukat megtalálhatjátok majd a csatornájukon.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra